Πώς δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας την Μ. Παρασκευή – Κλειστές τράπεζες και Δημόσιο

Κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες και το δημόσιο την Μ. Παρασκευή. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τον ιδιωτικό τομέα, όπου θεωρείται κανονική εργάσιμη.

Συγκεκριμένα ως υποχρεωτικές εξαιρέσιμες εορτές νοούνται: α) Η 25 Μαρτίου β) Η Δευτέρα του Πάσχα γ) Η 15 Αυγούστου δ) Η 25 Δεκεμβρίου.

Ως προαιρετικές αργίες νοούνται: α) Η 1 Μαΐου β) Η 28 Οκτωβρίου.

Η 1η Μαΐου σύμφωνα με τον Α.Ν 380/1968 μπορεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας να καθορίζεται σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Σύμφωνα με τα ανωτέρω η Μ. Παρασκευή δεν ανήκει στις εξαιρετέες εορτές, συνεπώς επιτρέπεται την συγκεκριμένη ημέρα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών χωρίς να καταβληθεί κάποια προσαύξηση.

Ωστόσο, επειδή είτε με ειδικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή διαιτητικών αποφάσεων είτε με έθιμο πολλές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν, στις περιπτώσεις αυτές θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, έθιμα ή ατομικές συμφωνίες. Σε περίπτωση που σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) ή Διαιτητική Απόφαση (Δ.Α) χαρακτηρίζεται αργία και περιλαμβάνεται όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, ο όρος αυτός υπερισχύει, καθώς είναι ευνοϊκότερος από τη γενική ρύθμιση, οπότε οι μισθωτοί που υπάγονται στην συγκεκριμένη ΣΣΕ ή ΔΑ δικαιούνται να λάβουν την σχετική προσαύξηση.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!