πόρτα-εξόδου-για-2-000-τραπεζοϋπαλλήλους-126854
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 04.02.2016 | 12:08

Πόρτα εξόδου για 2.000 τραπεζοϋπαλλήλους: Σχέδιο για sabbatical και εθελουσία

Την πόρτα της εξόδου θα δούν εντός του έτους περίπου 2.000 τραπεζουπάλληλοι στο πλαίσιο της προσπάθειας των τραπεζών να περικόψουν το κόστος. Με προγράμματα εθελούσιας εξόδου λιγότερο ελκυστικά από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν – με πακέτα που φθάνουν μόλις στο μισό της αποζημίωσης, και σε μικρότερο βαθμό, και πιο στοχευμένα με κινήσεις μακροχρόνιας αποχώρησης τύπου sabbatical, οι τράπεζες επιδιώκουν να «τρέξουν» γρηγορότερα τα σχέδια αναδιάρθρωσης και να πιάσουν στόχους κερδοφορίας υπό την πίεση των επενδυτών.

Τα μεγάλα funds που μπήκαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση ζητούν την υλοποίηση των υποσχέσεων για επάνοδο φέτος σε κέρδη. Καθώς τα έσοδα πάσχουν, μόνη λύση είναι το «μαχαίρι» στις δαπάνες, αναφέρει το mononews.gr.

Οι τραπεζουπάλληλοι δεν πρέπει να αναμένουν πάντως πακέτα εθελούσιας όπως αυτά που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, και περιλάμβαναν ως και 45 μισθούς, ανεβάζοντας ποσό της αποζημίωσης στα 170 με 180 χιλιάδες ευρώ. Τα προγράμματα του 2013 και 2014 έδιναν επίσης για περίπου 2 έτη προνομιακά ασφαλιστικά προγράμματα, και διατηρούσαν χαμηλά επιτόκια στα δάνεια που είχαν λάβει οι εργαζόμενοι.

Η διαφορά με το παρελθόν είναι επίσης ότι πλέον απευθύνονται σε νέους σε ηλικία εργαζόμενους αφού οι παλαιότεροι έχουν αποχωρήσει με προηγούμενα προγράμματα και άρα, είναι αμφίβολη η επιτυχία τους αφού εργαζόμενοι παραγωγικής ηλικίας θα κληθούν να αποφασίσουν την έξοδό τους από την αγορά εργασίας χωρίς να έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος.

Ο σχεδιασμός δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί από τις διοικήσεις, οι οποίες δίνουν σημασία στη σχέση με το προσωπικό που στήριξε τον κλάδο σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά όμως καλούνται να φέρουν μπροστά σχεδόν το 50% των στόχων που περιλαμβάνονται στα σχέδια αναδιάρθρωσης και εντός του πρώτου εξαμήνου να ολοκληρώσουν την μείωση των εργαζομένων κατά περίπου 2.000 έναντι στόχου για 4.300 ως το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προηγηθούν χρονικά η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική και θα ακολουθήσουν η Alpha Bank και η Eurobank. Κινήσεις είναι πιθανόν να γίνουν ακόμη και πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου, αν προλάβουν τη λήψη έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υπάρξουν και οι κατάλληλες συνθήκες.

Η μείωση του προσωπικού συνδέεται και με την μείωση των καταστημάτων και, πέραν των σχεδίων αναδιάρθρωσης, υπαγορεύεται και από τον περιορισμό των τραπεζικών εργασιών συνεπεία της ύφεσης.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υποχρεούνται από τα σχέδια αναδιάρθρωσης να μειώσουν, ως το τέλος του 2017, το προσωπικό κατά 4.300 άτομα και το δίκτυό τους κατά 180 καταστήματα.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να μειώσει το προσωπικό στα 12.800 άτομα από 14.370 σήμερα, η Alpha Bank στα 9.504 από περίπου 9.678, η Εθνική Τράπεζα οφείλει να περιορίσει το δυναμικό της στους 10.695 υπαλλήλους από 12.300 σήμερα και η Eurobank στα 9.800 άτομα από 10.800 σήμερα.

Την περίοδο 2009-2015 οι τράπεζες έχουν μειώσει το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά 25.000 εργαζομένους, ενώ έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας περίπου 1.700 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.