«Πόλεμος» ΜΕΤΑ-ΟΤΑ (ΛΑΕ) – ΠΑΜΕ για την «πλάτη» στους «κόκκινους» δημάρχους

Επίθεση κατά του ΠΑΜΕ αλλά και του Ριζοσπάστη εξαπολύει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη της ΛΑΕ, ΜΕΤΑ-ΟΤΑ με αφορμή άρθρο της εφημερίδας υπό τον τίτλο:  «Ψέματα και λάσπη από συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ»*. Στο επίκεντρο οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αλλά και η «κόκκινη» δημοτική Αρχή Καισαριανής (φωτο) τους οποίους κατηγορούν για  «αυταρχισμό και τρομοκρατία», «εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών», ενώ χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων στο δήμο που συμπαρατάσσεται με το ΠΑΜΕ «εργοδοτική».

Στο συγκεκριμένο άρθρο ο Ριζοσπάστης χαρακτηρίζει την παράταξη ΜΕΤΑ-ΟΤΑ «συνδικαλιστές του ‘ΣΥΡΙΖΑ Νο2’», ενώ σε ανακοίνωσή του ο δήμος Καισαριανής τονίζει ότι «οι συνδικαλιστές της παράταξης του ΜΕΤΑ είναι υπόλογοι στους εργαζόμενους μιας που πρώτα πούλησαν το παραμύθι της αντιμνημονιακής κυβέρνησης και μετά «την έκαναν για αλλού» προσπαθώντας να ξεπλύνουν τις τεράστιες ευθύνες τους έχοντας αναθέσει βολικά την επίλυση των εργασιακών τους ζητημάτων σε άλλους. Αυτοί δεν μπορούν να εγκαλούν τη δημοτική αρχή του ΚΚΕ στην Καισαριανή».

Απαντώντας το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ κατηγορεί το ΠΑΜΕ για δύο μέτρα και δύο σταθμά στους δήμους, ανάλογα με το αν έχουν ή αν δεν έχουν κομμουνιστή δήμαρχο: «Για την ταμπακιέρα όμως καμιά κουβέντα από το «Ρ». Δεν λένε τίποτα για την ακραία εργοδοτική στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στους δήμους με κομμουνιστή Δήμαρχο. Εκεί όχι μόνο όλα τα ανέχονται, αλλά συντονίζουν από κοινού τις κινήσεις τους, στοχοποιούν εργαζόμενους που δεν είναι «δικοί τους» ή έχουν υπηρεσιακή και προσωπική αξιοπρέπεια και δεν τους κάνουν τα «χατίρια», δικαιολογούν ή ανέχονται την πολιτική των δημάρχων τους και από κοινού βέβαια χρησιμοποιούν μια «υπερεπαναστατική» φρασεολογία χωρίς αντίκρισμα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει:  «Δεν είναι μόνο η στάση του ΠΑΜΕ στην Καισαριανή. Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα εργοδοτικής συμπεριφοράς της ηγεσίας του «Συνδικάτου ΟΤΑ», που ενώ σωστά κατήγγειλε τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής για την απόλυση εργαζομένης από τους «προσωρινούς» πίνακες του ΑΣΕΠ, τήρησε όμως «σιγή ασυρμάτου» στην προηγηθείσα απόλυση εργαζομένης στο Δήμο Πετρούπολης. Αλλά βέβαια εκεί ο Δήμαρχος είναι σύντροφος! Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα εργοδοτικού συνδικαλισμού, υπεράσπισης και προστασίας της εργοδοσίας χωρίς μάλιστα να είναι και κατ’ ανάγκη της ίδιας κομματικής – πολιτικής «στέγης», τονίζει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Απάντηση στο «Ψέματα και λάσπη από συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ» του «Ριζοσπάστη»

Είναι κακό και αποτελεί φαίνεται συστατικό στοιχείο της κάθε είδους εξουσίας να μη δέχεται καμιά κριτική για τις πράξεις και τις παραλείψεις της, να υπερασπίζεται τον εαυτό της για ό,τι έκανε και να ενοχοποιεί άλλους για ό,τι δεν έκανε.

Είναι αυτό που έλεγε χαριτολογώντας ένας παλιός κομμουνιστής ηγέτης: «Να σε φιλάει ο θεός από την κριτική, γιατί από την αυτοκριτική φυλάγομαι και μόνος μου». Έτσι και στο δήμο Καισαριανής. Απάντησαν στην ανακοίνωση του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, λέγοντας ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και για όσα δεν έχουν γίνει φταίνε …κάποιοι άλλοι.

Την εργολαβική υπεράσπιση του δημάρχου ανέλαβε ο «Ρ», γιατί γι’ αυτόν δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει δίκιο ο Δήμαρχος και να έχει δίκιο μια εργατική συνδικαλιστική παράταξη!

Δεν περιμέναμε όμως να συναγωνίζεται η δημοτική αρχή Καισαριανής την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρουσιάζοντας ως μέγα επιτεύγματα τα αυτονόητα, που αποτέλεσαν όμως πεδίο αγώνων και διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων, για να αποκατασταθούν τελικά μερικές από τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αν όμως η Δημοτική Αρχή αυτό το έργο το παρουσιάζει ως δικό της, τότε δικαιολογημένα η κυβέρνηση θα πει ότι της υποκλέπτει τη δόξα!

Η Δημοτική Αρχή της Καισαριανής μας κατηγορεί ότι «…δεν δυσκολεύονται (οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ δηλ.) να αναπαράγουν τη λογική της πιο αντιλαϊκής πολιτικής, όπως οι προσλήψεις μέσω της ανταποδοτικότητας, δηλαδή προσλήψεις μόνο μέσα από την τοπική φορολογία των Δημοτών…».

Εμείς συμφωνούμε ότι ο ελληνικός λαός υπερφορολογείται και ότι δεν χρειάζεται το χαράτσι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Η Δημοτική Αρχή όμως δεν μας απαντά γιατί, ενώ μειώθηκαν οι μισθοί κατά 50% των εργαζομένων στην καθαριότητα, ενώ μειώθηκε ανάλογα το μόνιμο προσωπικό λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της επτάχρονης απαγόρευσης των προσλήψεων, δεν υπήρξε καμιά μείωση στην επιβάρυνση των πολιτών και ελάφρυνσής τους από την «τοπική φορολογία»;

Μήπως όμως η Δημοτική Αρχή Καισαριανής μπορεί να μας επιδείξει δαπάνες για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, συμβάλλοντας έτσι στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων και προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους Δημότες της Καισαριανής, γιατί εμείς δεν το γνωρίζουμε.

Για την ταμπακιέρα όμως καμιά κουβέντα από το «Ρ». Δεν λένε τίποτα για την ακραία εργοδοτική στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στους δήμους με κομμουνιστή Δήμαρχο. Εκεί όχι μόνο όλα τα ανέχονται, αλλά συντονίζουν από κοινού τις κινήσεις τους, στοχοποιούν εργαζόμενους που δεν είναι «δικοί τους» ή έχουν υπηρεσιακή και προσωπική αξιοπρέπεια και δεν τους κάνουν τα «χατίρια», δικαιολογούν ή ανέχονται την πολιτική των δημάρχων τους και από κοινού βέβαια χρησιμοποιούν μια «υπερεπαναστατική» φρασεολογία χωρίς αντίκρισμα.

Δεν είναι μόνο η στάση του ΠΑΜΕ στην Καισαριανή. Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα εργοδοτικής συμπεριφοράς της ηγεσίας του «Συνδικάτου ΟΤΑ», που ενώ σωστά κατήγγειλε τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής για την απόλυση εργαζομένης από τους «προσωρινούς» πίνακες του ΑΣΕΠ, τήρησε όμως «σιγή ασυρμάτου» στην προηγηθείσα απόλυση εργαζομένης στο Δήμο Πετρούπολης. Αλλά βέβαια εκεί ο Δήμαρχος είναι σύντροφος! Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα εργοδοτικού συνδικαλισμού, υπεράσπισης και προστασίας της εργοδοσίας χωρίς μάλιστα να είναι και κατ’ ανάγκη της ίδιας κομματικής – πολιτικής «στέγης».

Αντί να εγκαλούν τέλος τα στελέχη του ΜΕΤΑ – ΟΤΑ σε απολογία για τον «πρότερο» βίο τους, ας απολογηθούν οι ίδιοι για τις συμμαχίες στην ΓΣΕΕ, την απεργία «φάντασμα» για το ασφαλιστικό που έδωσε την πρωτοβουλία των κινήσεων στην μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και για «τα όπλα παρά πόδας» των αγροτών μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση για «παρέλαση» των 9 τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζει σταθερά στις αξίες, τις αρχές και τις θέσεις του να υπερασπίζεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας, θέτοντας μπροστά το εμείς και όχι το παραταξιακό ή κομματικό «εγώ».

Παλεύουμε και συμβάλλουμε στην προσπάθεια συγκρότησης πανεργατικού – παλλαϊκού μετώπου για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και αυτών που τις εφαρμόζουν και που είναι αναγκαίο για την μετωπική σύγκρουση και ρήξη με την Ευρωζώνη, την Ε.Ε. και όλους τους οργανισμούς που εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη για τα κέρδη της ολιγαρχίας του κεφαλαίου.

*Ψέματα και λάσπη από συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ

Ψέματα, λάσπη και κάλεσμα στο δήμο να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική της ανταποδοτικότητας. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΜΕΤΑ (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, νυν ΛΑΕ), με την οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή Καισαριανής για «αυταρχισμό και τρομοκρατία». Οι συνδικαλιστές του «ΣΥΡΙΖΑ Νο2», φτάνουν να κατηγορούν τη δημοτική αρχή για «εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών». Και λίγο παρακάτω, αφαιρώντας την «αντιμνημονιακή» τους μάσκα υπενθυμίζουν τη δυνατότητα «πρόσληψης προσωπικού στα ανταποδοτικά», ξεχνώντας (;) ότι αυτό σημαίνει νέα βάρη στο λαό της πόλης. Με προφανή στόχευση να επιτεθούν στο ΚΚΕ – αφού ο Δήμαρχος είναι κομμουνιστής – αναπαράγουν χυδαιότητες κάνοντας λόγο για «κομματικούς και μη, «κουκουλοφόρους»…». Εκεί που «πιάνουν πάτο» μάλιστα είναι όταν χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων που συμπαρατάσσεται με το ΠΑΜΕ «εργοδοτική». Και, για να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό τους, ανακαλύπτουν ως «εργοδότη» τον κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης!

Η δημοτική αρχή σε απάντησή της αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Η ηγεσία του ΜΕΤΑ, πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και νυν της ΛΑΕ, βαθιά διαπαιδαγωγημένη στην παραχάραξη και το ψέμα, φθάνει στο σημείο να μας κατηγορεί ότι εφαρμόζουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, απευθυνόμενη βασικά σε όσους δε γνωρίζουν, γενικολογώντας και δημιουργώντας εντυπώσεις όπως συνηθίζει.

Στόχος τους είναι να ρίξουν λάσπη στη δημοτική αρχή που στηρίζει το ΚΚΕ, αποπροσανατολίζοντας από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων – και ας διατείνονται για το αντίθετο – ειδικά σε μία στιγμή που η επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εντείνεται και η αγανάκτηση για την πολιτική της μεγαλώνει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Με μεγάλη ευκολία μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Δε γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους για την έναρξη της διαδικασίας; Με την ίδια ευκολία, δεν δυσκολεύονται να αναπαράγουν τη λογική της πιο αντιλαϊκής πολιτικής, όπως οι προσλήψεις μέσω της ανταποδοτικότητας, δηλαδή προσλήψεις μόνο μέσα από την τοπική φορολογία των Δημοτών.

Η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης από την αρχή της θητείας της έβαλε σε προτεραιότητα τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους, έχοντας πίστη και πεποίθηση ότι αποτελούν τον κινητήριο μοχλό που υποστηρίζει τη λειτουργία του Δήμου, ότι προσφέρουν αναντικατάστατο και πολύτιμο έργο.

Μέσα στις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων:

— Φροντίσαμε για την αποπληρωμή οφειλών προς τους εργαζόμενους που αθροίζονταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε όλους τους εργασιακούς χώρους του Δήμου («ΚΑΙΣΑΡΙΟΝ»: πάνω από οχτώ μήνες μισθοδοσία, ΝΠΔΔ «Λ. Μανωλίδης»: δύο μήνες μισθοδοσία και εφάπαξ αποζημίωση σε εργαζόμενους από το 2010, ΚΕΔΗΚ: πάνω από τρεις μήνες μισθοδοσία στους εργαζόμενους ΛΑΕΚ και δύο μήνες για τους υπόλοιπους, Πολιτιστικό Κέντρο: πάνω από δύο έτη απλήρωτοι οι εργαζόμενοι που προσφέρουν υπηρεσίες) κ.ά.

— Εξασφαλίσαμε ότι σε κανέναν εργασιακό χώρο δεν καθυστερεί η μισθοδοσία ούτε μία μέρα. Οτι οι υπερωρίες πλέον πληρώνονται με την έκδοσή τους.

— Στηρίξαμε τους εργαζόμενους στις δικαστικές τους διεκδικήσεις για εργασιακά δικαιώματα και για τη μονιμοποίησή τους, όπως τους σχολικούς φύλακες και τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ.

— Ο Δήμος Καισαριανής ήταν από τους πρώτους Δήμους που εφάρμοσε ευνοϊκές για τους εργαζόμενους νομοθετικές ρυθμίσεις όπως είναι η επανατοποθέτηση των σχολικών φυλάκων, το 6ωρο στους παιδικούς σταθμούς, η κατάταξη των Μουσικών του Δήμου στην ΤΕ βαθμίδα κ.ά.

— Δρομολογήσαμε την αποπληρωμή των οφειλών στους εργαζόμενους που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις, που εκκρεμούσαν από το 2013 που σύντομα θα αποπληρωθούν στο ακέραιο.

— Εγκαίρως προμηθευτήκαμε και δώσαμε στους δικαιούχους εργαζόμενους για τη νέα χρονιά τα είδη ατομικής προστασίας, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η διαδικασία του εμβολιασμού των εργαζομένων στη διεύθυνση περιβάλλοντος που είχε να πραγματοποιηθεί από το 2007.

Ολο αυτό το διάστημα στηρίξαμε τους αγώνες των εργαζομένων και βρεθήκαμε μαζί τους σε κάθε κινητοποίηση, στις αρμόδιες Υπηρεσίες, στα γραφεία των Υπουργών κ.α. Παλέψαμε για την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, για την ανανέωση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών, για τα εργασιακά δικαιώματα των 5μηνων εργαζόμενων που δούλεψαν στο Δήμο, απαιτώντας με κάθε ευκαιρία την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων προσωπικού με σταθερή, μόνιμη σχέση εργασίας. Από αυτούς τους αγώνες οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ έλαμψαν με την απουσία τους.

Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες αυτές δεν μπορεί ούτε είναι δυνατόν να αντισταθμίσουν τις συνθήκες που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή και δεν το κρύψαμε ποτέ. Η δημοτική αρχή της Καισαριανής όμως, παλεύει καθημερινά για το καλό του λαού της πόλης και σε αυτό το έργο έχει απαιτήσεις και από τον εαυτό της και από τους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτόν τον σκοπό.

Οι συνδικαλιστές της παράταξης του ΜΕΤΑ είναι υπόλογοι στους εργαζόμενους μιας που πρώτα πούλησαν το παραμύθι της αντιμνημονιακής κυβέρνησης και μετά «την έκαναν για αλλού» προσπαθώντας να ξεπλύνουν τις τεράστιες ευθύνες τους έχοντας αναθέσει βολικά την επίλυση των εργασιακών τους ζητημάτων σε άλλους.

Αυτοί δεν μπορούν να εγκαλούν τη δημοτική αρχή του ΚΚΕ στην Καισαριανή».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, ΠΑΜΕ, ΠΛΑΤΗ, ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!