ΠΟΕ-ΟΤΑ: Συνέχεια στον αποκλεισμό συμβασιούχων την ώρα που δίνει… μάχη

Στον αποκλεισμό του Σωματείου Εργαζομένων Νομού Σερρών γιατί δίνει το δικαίωμα συμμετοχής και σε συμβασιούχους προχώρησε η «γαλαζο-πράσινη» ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για την συνεδρίαση στην οποία η «πράσινη» Συνδικαλιστική Ανατροπή σε συνεργασία με την «γαλάζια» ΔΑΚΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν στις σημερινές κινητοποίησεις για τους… συμβασιούχους.

Το γεγονός καταγγέλει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ-ΟΤΑ (ΚΚΕ), η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχει ενδιαφέρον και πρέπει να το μάθουν όλοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι ότι στην ίδια συνεδρίαση η ίδια πλειοψηφία αποφάσισε να μην εγγράψει στην δύναμη της ΠΟΕ ΟΤΑ το Σωματείο Εργαζομένων Νομού Σερρών γιατί στο καταστατικό του δεν φαίνεται καθαρά ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ».

Έντονο το παρασκήνιο του αποκλεισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η υπόθεση έχει έντονο παρασκήνιο καθώς στο Νομό Σερρών υπήρχε παλαιότερα Σωματείο Εργαζομένων στο οποίο την πλειοψηφία είχε η «γαλαζο-πράσινη» ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το εν λόγω Σωματείο ήταν ανενεργό και δεν πλήρωνε, καν, τις εισφορές του στην Ομοσπονδία. Για το λόγο αυτό εργαζόμενοι του Νομού αρχικά προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν το παλαιό Σωματείο και όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, προχώρησαν στην ίδρυση νέου Σωματείου στο οποίο συμμετέχουν και συμβασιούχοι.

Μπροστά στον «κίνδυνο» να ενταχθεί στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ένα μη ελεγχόμενο Σωματείο και μάλιστα ενόψει του συνεδρίου του 2018, η «γαλαζο-πράσινη» ηγεσία της Ομοσπονδίας επιχείρησε να ενεργοποιήσει εκ νέου το παλαιό Σωματείο. Ωστόσο, οι ισορροπίες είχαν πλέον αλλάξει. Το παλαιό Σωματείο είχε, πλέον, μόλις μερικές δεκάδες (περίπου 30) μέλη έναντι μερικών εκατοντάδων (περίπου 500) του νέου.

Έτσι, αφού δεν πέτυχε το πρώτο «μπλοκάρισμα» η «γαλαζο-πράσινη» προχώρησε στο δεύτερο αποκλειοντάς το από την Ομοσπονδία μέσω της ψηφοφορίας στο Γενικό Συμβούλιο όπου διατηρεί την πλειοψηφία.

Βασικό επιχείρημα, ότι το κατασταστικό του δεν ακολουθεί αυτό της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και δικαιώματος ψήφου στους συμβασιούχους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικές πηγές στην aftodioikisi.gr, «πέραν της έμμεσης πλην σαφούς παραδοχής της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι το όψιμο ενδιαφέρον της για τους συμβασιούχους είναι υποκριτικό, το επιχείρημα αυτό δεν στέκει και ως προς το τυπικό του μέρος καθώς: Πρώτον, και άλλα Σωματεία όπως για παράδειγμα της Καισαριανής, του Πειραιά και της Ηλιούπολης παρότι εντωμεταξύ έγραψαν συμβασιούχους ως μέλη τους, συμμετέχουν κανονικά στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τη διαφορά ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ψηφίζουν στις αρχαιρεσίες του Σωματείου τους αλλά δεν τους επιτρέπεται να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας.  Δεύτερον, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία των Πρωτοβαθμιων Σωματείων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κάτι που, σε καμία περίπτωση, δεν έχει δικαίωμα να κάνει η Ομοσπονδία».  

Διαβάστε επίσης: 

Χρ. Βούζας: Το «κλειστό κλαμπ» της ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι συμβασιούχοι

Σημ. Φωτο αρχείου από το συνέδριο της Ομοσπονδίας το 2016 όπου και πάλι αποκλείστηκαν οι συμβασιούχοι 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!