ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ρήγμα για την αξιολόγηση –Ποιοι συμφωνούν, ποιοι βλέπουν απολύσεις

Ναι στην αξιολόγηση αλλά όχι με την σημερινή μορφή λένε η ΚΕΔΕ και η «γαλαζοπράσινη» ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αυτό προέκυψε κατά τη σημερινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, προκαλώντας ρήγμα στο εσωτερικό της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι εκπρόσωποι των ΔΑΣ-ΟΤΑ και ΜΕΤΑ-ΟΤΑ διαφώνησαν κατηγορηματικά με την στάση ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ, τονίζοντας ότι με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στους δήμους και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού δεν μπορεί να γίνει στοχοθεσία και γι’ αυτό είτε η σημερινή είτε μία άλλη μορφή αξιολόγησης θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών, ιδιωτικοποίησεις υπηρεσιών και απολύσεις.

Γι’ αυτό και διαφώνησαν με το αίτημα της ηγεσίας της ΚΕΔΕ και της «γαλαζοπράσινης» ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεορβασίλη στην οποία θα ζητηθεί τροποποίηση των κριτηρίων της αξιολόγησης για τους ΟΤΑ, προκειμένου η αξιολόγηση να προχωρήσει κανονικά.

Μάλιστα, καθώς οι εκπρόσωποι ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ επικέντρωσαν στο θέμα της συνέντευξης, έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ερώτημα «αν οι δύο παρατάσεις θα συμφωνήσουν στην αξιολόγηση στην περίπτωση που αφαιρεθεί η συνέντευξη» αλλά δεν πήραν συγκεκριμένη απάντηση.

Παράλληλα μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν όταν ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας σε κοινή γραμμή με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, τόνισε ότι «όποτε είχαμε κοινό μέτωπο (σ.σ. ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ) κερδίσαμε».

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, η αξιολόγηση έχει ήδη αποτύχει στους ΟΤΑ με πολλούς δήμους να βρίσκονται στο 100% της αποχής.

ΚΕΔΕ: Επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, που βγήκε λίγο αργότερα, επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, εστιάζοντας στην ανάγκη αναμόρφωσης της σημερινής μορφής αξιολόγησης και στο κοινό αίτημα για συνάντηση με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «…από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η επιδιωκόμενη αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων έχει οδηγήσει σε σημαντικά αδιέξοδα».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει ξεκάθαρη θέση. Λέει ναι στην αξιολόγηση, αλλά όχι σε ένα σύστημα το οποίο δεν έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες και στα δεδομένα των δήμων».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι «αποτελεί θέμα δημοκρατίας η μη πρόσκληση της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε διάλογο πριν από την κατάρτιση του συστήματος αξιολόγησης».

Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της κινητικότητας στην Αυτοδιοίκηση και στη Δημόσια Διοίκηση. Όπως επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές, το υπάρχον σύστημα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν επιτρέπεται η μετακίνηση προσωπικού από τη Δημόσια Διοίκηση προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά μόνο το αντίθετο. Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς το προσωπικό έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου.

Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της φωτογραφικής ρύθμισης που αφορά στα ΚΕΠ. Η ρύθμιση προβλέπει ότι η εξέλιξη και μετακίνηση του προσωπικού τους μπορεί να γίνει μόνο εντός των ΚΕΠ και όχι και σε άλλες υπηρεσίες των δήμων όπως θα ήταν το σωστό.

Στην συνάντηση από πλευράς της ΚΕΔΕ εκτός από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη μετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων,  Α. Κοιμήσης, Γ. Ιωακειμίδης, Δ. Μπίρμπας, Τ. Κανταράς και η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ε. Παντελάκη. Από την Πλευρά της Εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ –ΟΤΑ, εκτός από τον Πρόεδρο της Ν. Τράκα, συμμετείχε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Γ. Τσούνης, ο Αντιπρόεδρος Σ. Πολυζώης, και τα μέλη Β. Πολυμερόπουλος, Β. Γκιτάκος, Μ. Παπαδοπούλου και Σ. Κωνσταντάς.    

kede poe ota

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΡΗΓΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!