ΠΟΕ-ΟΤΑ: Οι τρεις άξονες που έθεσε στην ΚΕΔΕ για την αξιολόγηση

Τους τρεις άξονες που έθεσε στην ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης τους, παρουσιάζει με ανακοίνωση του, το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων στους δήμους.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σημειώνει:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είχε συνάντηση τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. με βασικό ζήτημα συζήτησης το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της προσχηματικής αξιολόγησης του Ν.4369/2016 και την εκβιαστικής απεργοσπαστικής «ντροπολογίας» Γεροβασίλη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. υποστήριξε πως η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Απεργία-Αποχή από την προσχηματική αξιολόγηση έχει καταργήσει στην πράξη τον Ν.4369/2016 και θα οδηγήσει σύντομα σε διενέξεις και συγκρούσεις, συνδικαλιστικές και νομικές, εργαζόμενους και Αιρετούς. Κάλεσε επίσης τους Αιρετούς να μην συμμετέχουν ως αξιολογητές όπου προβλέπεται λειτουργώντας ως απεργοσπαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης.

Επισήμανε πως απαραίτητη προϋπόθεση μιας αξιολόγησης που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών είναι η επαρκής ενίσχυση και στελέχωσή τους των Ο.Τ.Α. με το αναγκαίο προσωπικό, μέσα από νέα Οργανογράμματα Δήμων, με άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων και ξεκάθαρο καθηκοντολόγιο που θα προσδιορίζει επακριβώς τις υποχρεώσεις των εργαζομένων.

Τέθηκαν επίσης, το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης και «ερήμωσης» των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως αποτέλεσμα της «κινητικότητας» με τον τρόπο που εφαρμόζεται, αφού παρατηρείται κύμα φυγής εργαζομένων προς την Κεντρική Διοίκηση, καθώς και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την «φωτογραφική τροπολογία» του άρθρου 84 του Ν.4484/2017 της κας Όλγας Γεροβασίλη που αφορά, στον εγκλωβισμό των εργαζομένων του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (Δ.Υ.Π.) και την «κατά προτεραιότητα» τοποθέτηση Προϊσταμένων στα Κ.Ε.Π.

Μετά από εκτενή διάλογο το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. κατάληξε στα εξής όπως αυτά συνοψίζονται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε:

• Απορρίπτει στο σύνολο του τον τρόπο αξιολόγησης του Ν.4369/2016 και την εκβιαστική «ντροπολογία» Γεροβασίλη που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα και σε «τυφλές» συγκρούσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα την ουσιαστική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ ζητά συζήτηση και διάλογο τριμερή (Υπουργείο, Κ.Ε.Δ.Ε. και Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) που θα αφορά στην απόσυρση των σχετικών διατάξεων (Ν.4369/2016 και άρθρο 84 του Ν.4484/2017) και την συζήτηση για τις ιδιαιτερότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Τονίζει ότι, οι Αιρετοί δεν πρέπει να αποτελέσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης καλώντας ουσιαστικά τους Αιρετούς να μην αξιολογήσουν όπου αυτό προβλέπεται.

• Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. ταυτίστηκε με την εκτίμηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πως το υφιστάμενο «σύστημα κινητικότητας» θα οδηγήσει σε υποστελέχωση τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με το αίτημα για κατάργηση της φωτογραφικής διάταξης του άρθρου 84 του Ν.4484/2017 της κας Όλγας Γεροβασίλη που αφορά στην επιλεκτική τοποθέτηση Προϊσταμένων στα Κ.Ε.Π. ζητώντας ταυτόχρονα να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα μετακίνησης των εργαζομένων του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (Δ.Υ.Π.) και σε άλλες Υπηρεσίες προκειμένου να έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με το σύνολο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για μία ακόμη φορά τονίζει πως η «προσχηματική» αξιολόγηση του Ν.4369/2016 και η εκβιαστική απεργοσπαστική «ντροπολογία» Γεροβασίλη που έχουν ήδη καταργηθεί στην πράξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για μία αξιολόγηση στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα έχει ως μόνο στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με αξιοκρατία και διαφάνεια».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!