ποε-οτα-64-πυρκαγιές-σε-χυτα-χαδα-κδαυ-κ-814775
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 27.08.2020 | 09:28

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 64 πυρκαγιές σε ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ, ΚΔΑΥ «κάτι δείχνουν» (λίστα)

Kατάλογο με τις εξήντα τέσσερις (64) πυρκαγιές (36 σε Χ.Υ.Τ.Α. και Χ.Α.Δ.Α. και 28 σε Κ.Δ.Α.Υ. και ΑΠΟΘΗΚΕΣ κ.λπ.) της τελευταίας 5ετίας, δίνει στη δημοσιότητα η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σχολιάζοντας πως αποτελεί την «κορυφή ενός παγόβουνου από παρανομίες και εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας».

Και η ΠΟΕ-ΟΤΑ προσθέτει:

«…Πέραν των 64 αυτών πυρκαγιών, δεκάδες ακόμη πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια σε παράνομες αποθήκες πλαστικών – και όχι μόνο – που δεν έχουν καταγραφεί επίσημα για ευνόητους λόγους. Επίσης, πολλές φωτιές εκδηλώθηκαν και έλαβαν μεγάλες διαστάσεις, με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες χωρίς να γίνουν γνωστές. Πληροφορήθηκε την καταστροφή που προκάλεσαν η Ελληνική Κοινωνία πολύ αργότερα, όπως συνέβη με την μεγάλη  πυρκαγιά στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής στις 9 Ιουλίου 2020.

Δεν πρόκειται για ατυχήματα, όπως θέλουν κάποιοι να τα παρουσιάζουν, αλλά για περιβαλλοντικά εγκλήματα, που παραμένουν ατιμώρητα.

Ο «Συνήγορος του Πολίτη» ύστερα από εξέταση σημαντικά μεγάλου αριθμού υποθέσεων διαπίστωσε ότι πολλές μονάδες, εργοστάσια ή αποθήκες απορριμμάτων αν και φέρονται ως «φιλοπεριβαλλοντικές» και διέθεταν τις προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις, «λειτουργούσαν καθ’ υπέρβαση των όρων αυτών και χωρίς να τηρούν τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, µε αποτέλεσµα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την πρόκληση συνεπειών στη Δηµόσια υγεία».

Ο Συνήγορος του Πολίτη «διαπίστωσε ότι σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις η µη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων θα μπορούσε να συνδεθεί µε την εκδήλωση πυρκαγιάς στις εν λόγω εγκαταστάσεις. Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα Κ.∆.Α.Υ., κατά παράβαση των προβλεπομένων στη Νοµοθεσία, χρησιμοποιούνται ως χώροι υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων».

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε κάποιον ιδιοκτήτη Κ.Δ.Α.Υ. ή παράνομης αποθήκης σύμμεικτων απορριμμάτων να έχει οδηγηθεί την Δικαιοσύνη. Αντίθετα, γνωρίζουμε πολλούς, που πλούτισαν από αυτές τις πολύμορφες, παράνομες δραστηριότητες.

Ούτε γνωρίζουμε δυστυχώς για τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί σε Χ.Υ.Τ.Α. και Χ.Α.Δ.Α. να έχουν αναζητηθεί ευθύνες και να έχουν επιβληθεί κυρώσεις (ποινικές ή διοικητικές).

Κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε με τις υποθέσεις των παράνομων αποθηκών τοξικών αποβλήτων, που αποκαλύφθηκαν το 2011 και το 2017 στο Θριάσιο, ύστερα από καταγγελίες των κατοίκων.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. επανειλημμένα έχει θέσει ερωτήματα στους αρμόδιους φορείς, τα οποία δεν απαντήθηκαν ποτέ. Εμείς, ωστόσο, θα συνεχίσουμε να ρωτάμε:

Αλήθεια, με ποιο τρόπο εξαφανίζονται τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα στην Αττική, αφού δεν υπάρχει Χ.Υ.Τ.Ε.Α., προκειμένου να γίνεται ασφαλής διάθεση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων; Μήπως, άραγε, εφευρίσκονται τίποτα περίεργοι τρόποι, προκειμένου να θάβονται και αυτά στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής;

Τι γίνεται με τα Επικίνδυνα Νοσοκομειακά Απόβλητα; Οδηγούνται όλα στην μονάδα καύσης Επικίνδυνων Νοσοκομειακών Αποβλήτων στην Φυλή; Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις ποσότητες Επικίνδυνων Νοσοκομειακών Αποβλήτων ή το μόνο που γνωρίζουμε είναι το πόσα ζυγίζονται στη μονάδα καύσης της Φυλής;

Τι συμβαίνει με τα τοξικά απόβλητα; Τι επίσημα στοιχεία υφίστανται για την παραγωγή και την διάθεση των τοξικών αποβλήτων; Πόσα από αυτά καταλήγουν σε πηγάδια, ρέματα και σε χωματερές, αντί να οδηγούνται σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας;

Τι γίνεται με τα παράνομα σκραπατζίδικα; Γνωρίζουμε πως υπάρχουν εκατοντάδες παράνομα σκραπατζίδικα και διαλυτήρια, που λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι και δέχονται μεγάλες ποσότητες κλεμμένων μετάλλων (ακόμα και επικίνδυνων μετασχηματιστών της Δ.Ε.Η.).

Τι γίνεται με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος; Είναι επαρκώς στελεχωμένη η υπηρεσία των Επιθεωρητών προκειμένου να είναι σε θέση να κάνει την δουλειά της, πραγματοποιώντας συστηματικούς και εκτεταμένους έλεγχους; Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. γνωρίζει, πως οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν το πλήθος των καταγγελιών και δεν διαθέτουν ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό για μετρήσεις ρύπων, δυσοσμίας κ.λπ.

Και τέλος, εύλογα αναρωτιόμαστε, πόσες άραγε ποινικές δικογραφίες έχουν σχηματιστεί σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εις βάρος υπεύθυνων για παραβάσεις της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας; Πόσοι άραγε από τους υπαίτιους όλης αυτής της κακοδαιμονίας στον χώρο της ασφαλούς για το περιβάλλον και τους πολίτες διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν καταδικαστεί από την Δικαιοσύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους; Και δεν αναφερόμαστε, βέβαια, στις ποινικές διώξεις, που με χαρακτηριστική ταχύτητα ασκούνται εις βάρος του Προέδρου και των Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για μόλυνση περιβάλλοντος κάθε φορά, που πραγματοποιείται κάποια απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Γι’ αυτό λέμε πως οι φωτιές στους Χ.Υ.Τ.Α., Χ.Α.Δ.Α. και τα Κ.Δ.Α.Υ. είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Γι’ αυτό επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στην πρόληψη και τη διαλογή στην πηγή.

            Οι φωτιές στους Χ.Υ.Τ.Α., Χ.Α.Δ.Α. και τα Κ.Δ.Α.Υ. που καίνε πολύτιμα υλικά που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να επανέλθουν στη ζωή και σκορπίζουν τοξικά νέφη, αποδεικνύουν πως το μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων εκτός από αναποτελεσματικό και σάπιο είναι και επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον».

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.-ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ Χ.Υ.Τ.Α., Χ.Α.Δ.Α. ΚΑΙ Κ.Δ.Α.Υ.