PizzaFan: Απόλυσε εργαζόμενο γιατί θέλησε να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα κορωνοϊού

Ένα μήνα μετά τις καταγγελίες και τις παρεμβάσεις του συνδικάτου στο κατάστημα της PizzaFan Κερατσινίου  στο οποίο υπήρχε επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID – 19 και δεν τηρήθηκαν προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που απαιτούνται με βάση τον ΕΟΔΥ, ο εργοδότης αποφάσισε να απολύσει εργαζόμενη που διεκδίκησε την εφαρμογή τους .

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής αναφέρει:

«Στο συγκεκριμένο κατάστημα πρόσφατα υπήρξε εργαζόμενη η οποία παρουσίασε συμπτώματα της νόσου COVID 19  και μετέβη αυτοβούλως σε νοσοκομείο για να διαπιστωθεί τελικά  ότι ήταν θετική στον ιό .

Με ευθύνη της διεύθυνσης του καταστήματος  δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα διαχείρισης ,όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ για ανάλογες περιπτώσεις  ,ούτε οι προβλεπόμενες ημέρες καραντίνας  για το προσωπικό που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα .

Οι υπεύθυνοι του καταστήματος έφτιαξαν δικά τους πρωτόκολλα όπως τους βόλευαν καθώς  αγνοώντας κάθε οδηγία έκαναν  rapid test στο προσωπικό και σε όσους βρέθηκαν αρνητικοί απαίτησαν να εργαστούν την επόμενη ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της διάγνωσης λίγες ώρες μετά την επαφή είναι αμφισβητήσιμα ενώ τα rapidtest δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα ειδικά σε τόσο στενό  χρονικό περιθώριο .

Με βάση όλα αυτά η απολυμένη που  ήταν στην ίδια βάρδια με την εργαζόμενη που νόσησε , αρνήθηκε να επιστρέψει στην εργασία της  μέχρι να ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενο χρόνος καραντίνας και ταυτόχρονα  απευθύνθηκε στο συνδικάτο καταγγέλλοντας το περιστατικό .

Tο συνδικάτο μαζί με την σωματειακή επιτροπή οργάνωσαν εξορμήσεις και παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο κατάστημα προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για ασφάλεια στους χώρους εργασίας καθώς και αυστηρής τήρησης των πρωτόκολλων διαχείρισης κρουσμάτων, ενώ στις 16.12.2020 δημοσιεύτηκε επιστολή απάντηση προς την εταιρεία η οποία μέχρι τότε επιχειρούσε να διαψεύσει τις καταγγελίες ( http://hwu.gr/?p=4401 ) .

Η στάση της απολυμένης, που επέμεινε να  μπει σε καραντίνα , αποδείχτηκε εξαιρετικά υπεύθυνη αλλά και σωτήρια αφού τελικά βρέθηκε θετική σε μοριακό test που έκανε μετά από λίγες ημέρες με δική της πρωτοβουλία .

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου καταλήγει:

«Ανεύθυνη και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία είναι η στάση της PizzaFan που βάζει ως  προτεραιότητα την ανεμπόδιστη λειτουργία του καταστήματος καθώς και τη διασφάλιση της κερδοφορίας ακόμα και όταν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων τίθεται σε κίνδυνο .

Απαιτούμε από την εταιρεία να πάρει πίσω την εκδικητική απόλυση της συναδέλφου που διεκδίκησε τα αυτονόητα για την υγεία τη δική της και των συναδέλφων. Η εταιρεία έκανε την απόλυση επικαλούμενη μειωμένο όγκο  δουλειάς σε ένα κατάστημα που είναι από τα κορυφαία σε τζίρους στην αλυσίδα και στο οποίο όπως καταγγέλλεται επικρατούν συνθήκες μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ,που τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα και στέλεχος της PizzaFan ,

αυτές τις μεθόδους εφαρμόζει και πιθανά προτείνει για την μεγιστοποίηση του κέρδους και στα υπόλοιπα καταστήματα».

Σαν συνδικάτο οργανώνουμε δυναμική απάντηση απέναντι στην αυθαιρεσία της Pizza Fan ενώ  ήδη προχωρήσαμε σε καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του Υπ. Εργασίας . Δεν  θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργοδότη να βάζει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων ούτε θα δεχτούμε την καταλήστευση  των δεδουλευμένων μας από τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης .

Καλούμε τους εργαζόμενους στην εταιρεία να γραφτούν στο συνδικάτο, να οργανώσουν τον αγώνα μέσα στην εταιρεία για δουλειά με δικαιώματα, 5ημερο 8ωρο με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας για όλες τις ειδικότητες (διανομείς, κουζίνα). Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξει προς το καλύτερο ή κατάσταση είναι να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών, μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, αλυσίδες εστίασης και ξενοδοχεία».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΠΟΛΥΣΗ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ, PIZZA FUN


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]