Πέθανε ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς

Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Δευτέρας, στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη, από παθολογικά αίτια, ο ιστορικός της οικονομικής Ιστορίας της Ελλάδας, Σπύρος Ασδραχάς.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς το 1933. Το 1960 πήρε το πτυχίο του από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1965–1967 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το 1972 πήρε το Doctorat de 3e Cycle (EPHE, VI Section – Paris 7) στην οικονομική και κοινωνική ιστορία, και το 1976 το Eleve diplome τής EPHE, IVe Section.

Διετέλεσε συνδιευθυντής του περιοδικού Τα Ιστορικά από το 1983 έως το 2005, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1985 έως το 1990, πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας από το 2004 έως το 2012 και επίτιμος πρόεδρος του ΑΣΚΙ ως το τέλος της ζωής του.

 

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει τις επόμενες μέρες στη Λευκάδα.

Τσίπρας: Από τους πιο σημαντικούς διαννοούμενους

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τα συλληπητήριά του στην οικογένεια και τους οικέιους του: «Ο Σπύρος Ασδραχάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής μας, ανανεωτής της ελληνικής ιστοριογραφίας, σπουδαίος δάσκαλος και αγωνιστής έφυγε απόψε, αφήνοντας μας φτωχότερους».

Τα συλληπητήριά του εξέφρασε κι ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Ο Σπύρος Ασδραχάς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της χώρας μας και με το έργο του σημάδεψε την μεταπολιτευτική ιστοριογραφία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην οικονομική ιστορία μελέτησε την ελληνική περίπτωση και σημαντική θέση στα έργα του είχε η ανάλυση της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας κάτω από τις ξένες κυριαρχίες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, θέμα που ειδικά σήμερα αποκτά αυτονόητη επικαιρότητα», δήλωσε.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΕΘΑΝΕ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΑΣΔΡΑΧΑΣ