πελοπόννησος-κινητοποιήσεις-προγρα-130302
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 12.01.2016 | 13:43

Πελοπόννησος: Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τη φορολογία και το ασφαλιστικό προγραμματίζουν οι αγρότες της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Πελοποννήσου, το 79% του εισοδήματός τους θα πηγαίνει μόνο για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και την ασφαλιστική εισφορά και με το υπόλοιπο θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

«Η συνεχιζόμενη επίθεση κατά των αγροτών καλά κρατεί. Με τις πρόσφατες εξαγγελίες για το ασφαλιστικό πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν τους ενδιαφέρει η ύπαρξη της εγχώριας παραγωγής. Ενώ όλοι έτρεξαν να περάσουν το σύμφωνο συμβίωσης αδιαφορούν να συνάψουν μαζί μας σύμφωνο επιβίωσης», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία προστίθεται ότι “μέχρι το 2017 θέλουν έναν αγρότη να πληρώνει στο όποιο εισόδημά του 26% φορολογία +100% προκαταβολή (δηλαδή άλλο ένα 26%)+ 20% εισφορά σύνταξης +7% εισφορά ιατροφαρμακευτική. Σ’ αυτά προσθέστε υποχρεωτική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ , κόστος λογιστή και τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ στα χωράφια σου. Και αυτά μόνο για να είσαι αγρότης. Δηλαδή χοντρικά τι σου μένει; ένα 15% του εισοδήματος σου; Μ’ αυτό πρέπει να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ για το σπίτι σου, να καλύψεις το κόστος παραγωγής».

Οι αγρότες υποστηρίζουν πως με τον ρυθμό αυτό θα οδηγηθούν σε λύσεις που θα ζημιώσουν το κράτος, αφού θα συμφέρει να νοικιάσουν τα χωράφια τους σε βουλγαρικές ή ιρλανδικές εταιρίες με 10% φορολογία και θα δουλεύουν σ’ αυτά αμειβόμενοι με εργόσημο.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συναντήθηκαν στην Τρίπολη με μέλη αγροτικών συλλόγων και ανεξάρτητων μπλόκων από όλη την Πελοπόννησο και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία. «Αυτήν την εβδομάδα ξεκινήσαμε και γίνεται ενημέρωση του αγροτικού κόσμου στα χωριά και την επόμενη εβδομάδα οργανώνουμε μεγάλες κινητοποιήσεις στην Πελοπόννησο και ενδεχόμενη κάθοδο στην Αθήνα, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι Συντονιστικές Επιτροπές από την Κρήτη ως τον Έβρο».

Επιπλέον, ο Χρήστος Αναγνωστάκος υποστήριξε ότι «δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται διασπαστικές κινήσεις στον αγροτικό χώρο», σημειώνοντας πως «τελευταία ιδρύονται αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι, οι οποίοι δεν είναι αγροτικοί σύλλογοι ανά δήμο, όπως προβλέπει ο νόμος 4015, αλλά σωματεία με επωνυμία». «Παρά ταύτα» συμπλήρωσε «δεν έχουμε διαφορές μαζί τους. Δεν περισσεύει κανένας σ’ αυτόν τον αγώνα, αλλά δεν θέλουμε κομματικές ταυτότητες και μηχανισμούς».

Ο Παναγιώτης Φιακάς από την Κορινθία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ετοιμάζουν για την επόμενη εβδομάδα κινητοποίηση με πορεία στην Κόρινθο και αναλόγως των εξελίξεων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τον Ισθμό. Επίσης, δήλωσε πως έχουν ζητήσει συνάντηση εντός των προσεχών ημερών, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, τον υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ.

Ο Γιάννης Αντωνάκος αγελαδοτρόφος από την Αργολίδα, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι αγρότες της Αργολίδας βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», για να προσθέσει πως ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν καθορίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων κι ανέφερε, ότι δεν αποκλείουν ούτε το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων, ούτε καταλήψεων κτιρίων και όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ