παράνομη-η-απεργία-για-την-αξιολόγηση-206496
ΔΗΜΟΣΙΟ | 07.08.2014 | 13:40

Παράνομη η απεργία για την αξιολόγηση- Γιατί νιώθουν δικαιωμένοι οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ

Μπορεί η απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ τον Ιούλιο, διαμαρτυρόμενη για τις διαδικασίες αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, να κρίθηκε παράνομη με την απόφαση 4843/2014 του Εφετείου, οι συνδικαλιστές όμως νιώθουν δικαιωμένοι. Και αυτό γιατί το δικαστήριο έκρινε την απεργία παράνομη για τυπικούς λόγους και αποφάνθηκε για το ποιο όργανο είναι αρμόδιο για να προκηρύξει απεργία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση με την αγωγή της ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία επειδή η απόφαση για την προκήρυξή της δεν ελήφθη από τη γενική συνέλευση – συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (ένα όργανο 800 ατόμων, δυσκίνητο ως προς τη σύγκλησή του), αλλά από την Εκτελεστική Επιτροπή της συνομοσπονδίας. Το δικαστήριο όμως απεφάνθη ότι η απεργία μπορεί να προκηρύσσεται από ένα ενδιάμεσο όργανο, το Γενικό Συμβούλιο, το οποίο και συγκαλείται τακτικά σχεδόν σε μηνιαία βάση.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι επειδή είναι πού πιο εύκολη και πιο απλή η διαδικασία προκήρυξης της απεργίας σε σχέση με όσα απαιτούσε η κυβέρνηση» σχολίασε από την πλευρά τη δικαστική απόφαση η εργατολόγος και δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ, Μαρία Τσίπρα.

Εντός της ημέρας συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα της ΑΔΕΔΥ για να εκτιμήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε συνέχεια της τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις διαδικασίες αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ουσιαστικά, όπως εκτιμούν πηγές της ΑΔΕΔΥ, αναγνωρίζονται οι αιτιάσεις της συνομοσπονδίας τόσο όσον αφορά τους χρόνους αξιολόγησης, όσο και σχετικά με την αντιμετώπιση των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν σε χαμηλή κλίμακα καθώς αναφέρεται ρητά στην τροπολογία ότι δεν θα επέλθει δυσμενής μεταβολή ούτε μισθολογικά ούτε σε εργασιακά. Αυτά αποτελούν και τη βασική επιχειρηματολογία της ΑΔΕΔΥ στην προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ και θα συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου.