Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ανεργία και κοινωνικές ανισότητες το 2015

Δύσκολες μέρες για το 2015 προβλέπει μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με έδρα τη Γενεύη, εξαιτίας της έκρηξης της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα. Τόσο η ανεργία όσο και το χάσμα φτωχών – πλουσίων κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη των ανησυχιών, ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η εμφάνιση στη λίστα της έξαρσης του εθνικισμού, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των δυνάμεων καθώς και η έλλειψη ηγεσίας.
Τα στοιχεία που προκύπτον από τη μελέτη «Προοπτικές της παγκόσμιας ατζέντας»

που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει πως οι ανησυχίες αυτές βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις 10 κύριες τάσεις που αναμένουν για την επόμενη χρονιά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στον κόσμο.
Πέρυσι οι δύο κύριες ανησυχίες των ηγετών ήταν οι εντάσεις στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
«Η σημασία που αποδίδεται στην ανισότητα και την ανεργία», που είναι πρώτες στον φετινό κατάλογο, «δείχνει πως αυτές οι ανησυχίες επιδεινώθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει η μελέτη.
Οι ειδικοί τονίζουν επίσης πως δύο τάσεις έκαναν την εμφάνισή τους στην ετήσια αυτή μελέτη για πρώτη φορά αφότου άρχισε, το 2010. Πρόκειται για την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού (4η θέση), όπως οι αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και την άνοδο του εθνικισμού (8η θέση).
Εξάλλου, η έλλειψη ηγεσίας πρόκειται να επιδεινωθεί το 2015, με την ανησυχία αυτή να τοποθετείται στην 3η θέση, από την 7η στην οποία βρισκόταν το 2014.
Οι ηγέτες ανησυχούν επίσης σχετικά με το περιβάλλον. Έτσι η επιδείνωση της ρύπανσης στις αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκεται στην 6η θέση, ακριβώς μπροστά από τον πολλαπλασιασμό των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.
Ο φόβος της λειψυδρίας βρίσκεται στην 9η θέση, μπροστά από την αυξημένη σημασία της υγείας για την οικονομία, κάτι που καταδεικνύει «τη σχέση ανάμεσα σε έναν πληθυσμό με καλή υγεία και μια υγιή οικονομία». Το σημείο αυτό υπογραμμίζει την ανησυχία για τις λοιμώδεις νόσους, σύμφωνα με το Φόρουμ, σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης η οποία συνδέεται με την επιδημία του ιού Έμπολα.
Το Φόρουμ κατέταξε επίσης αυτές τις τάσεις για το 2015 ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Στην Ευρώπη, τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις αποφάσεις θέτουν επικεφαλής των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν για το 2015 την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, την ανεργία των νέων και τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας.
Στη Βόρεια Αμερική, αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις έθεσαν επικεφαλής των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν για το 2015 τη μείωση των ανισοτήτων, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την κλιματική αλλαγή.
Στην Ασία, οι προτεραιότητες αυτών που αποφασίζουν είναι οι γεωπoλιτικές εντάσεις, οι διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η διαχείριση του αυξανόμενου εξαστισμού.
Στη Λατινική Αμερική, οι κύριες προκλήσεις είναι η διαφθορά, η εκπαίδευση και οι αυξανόμενες ανισότητες, ενώ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι η επίμονη ανεργία των νέων, οι πολιτικές μεταβάσεις και οι κοινωνικές εντάσεις έρχονται επικεφαλής του καταλόγου με τις προκλήσεις του 2015.
Τέλος στην υποσαχάρια Αφρική η εκπαίδευση, η χρηστή διακυβέρνηση και οι υποδομές είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!