ΟΣΕΑΔΕ: Προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας λόγω κορωνοϊού

Πανελλαδική  Στάση Εργασίας, την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 από τις 9:00 π.μ. ως τις 14:00 μ.μ. προκηρύσσει η ΟΣΕΑΔΕ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι υπάλληλοι  στις υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στα Τμήματα Μητρώων Αρρένων και στο Πρωτόκολλο-Γραφείο της Χάγης (Apostille) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, παραμένουν τελείως εκτεθειμένοι απέναντι στην πρόσφατη έξαρση του κορονοϊού Covid 19, αφού έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους, που προσέρχονται για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών. Παρόλα αυτά, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Αναλυτικά:

Οι υπάλληλοι  στις υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στα Τμήματα Μητρώων Αρρένων και στο Πρωτόκολλο-Γραφείο της Χάγης (Apostille) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, παραμένουν τελείως εκτεθειμένοι απέναντι στην πρόσφατη έξαρση του κορονοϊού Covid 19, αφού έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους, που προσέρχονται για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών.

Παρόλο που έχουμε εγκαίρως ενημερώσει εγγράφως, το αρμόδιο υπουργείο για τα αιτήματά μας, δεν υπήρξε η λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων μέχρι σήμερα στους χώρους εργασίας. Το ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ, ικανοποιώντας  το αίτημα των συναδέλφων στις υπηρεσίες κυρίως των περιοχών που επλήγησαν τελευταία (νομοί Ηλείας, Αχαΐας, Ζακύνθου και Εύβοιας) στις 2 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις,  προκήρυξε  αρχικά 5ωρη στάση εργασίας στην οποία υπήρξε, καθολική συμμετοχή των συναδέλφων.

Η κατάσταση όμως σε όλη την χώρα ,όπως διαμορφώνεται στις  υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού εκατοντάδες πολίτες συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι υπηρεσίες τις Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αφού εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης, των ακατάλληλων χώρων ,των αδυναμιών του πληροφοριακού συστήματος (μητρώα αρρένων), οι υπάλληλοι αλλά και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, αναγκάζονται να μένουν για πολύ ώρα στοιβαγμένοι στον ίδιο χώρο, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας και προϋποθέσεις εξάπλωσης λοιμώξεων. Οι φωτογραφίες που επισυνάπτουμε από την σημερινή κατάσταση στα γραφεία της Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Α’ και Β’ Αθηνών στην Πέτρου Ράλλη είναι χαρακτηριστικές και ένα μικρό δείγμα από την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα και καταδεικνύουν την υγειονομική ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει.

Το ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ με βάση την επικίνδυνη κατάσταση που διαφαίνεται, για την υγεία όλων και ιδιαίτερα των εργαζομένων στις συγκεκριμένες υπηρεσίες και μάλιστα μετά τις εκτιμήσεις για αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, κλιμακώνει τον αγώνα διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας και

Προκηρύσσει Πανελλαδική  Στάση Εργασίας, την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 από τις 9:00 π.μ. ως τις 14:00 μ.μ.

Απαιτούμε:

– Για τις υπηρεσίες των Δ/νσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης την αναστολή όλων των εργασιών παραλαβής αιτήσεων αδειών διαμονής και λήψης βιομετρικών,  για όσο χρονικό διάστημα η επιδημία βρίσκεται σε έξαρση, ως ένα ελάχιστο μέτρο για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων και των αλλοδαπών πολιτών. Ειδικά ζητάμε η αναστολή αυτή, να συνοδευτεί και με παράταση των αδειών παραμονής όσων αλλοδαπών οι άδειες λήγουν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

– Για τις υπηρεσίες των Τμημάτων Μητρώων Αρρένων και  Πρωτόκολλο-Γραφείο της Χάγης (Apostille) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων την αναστολή όλων των εργασιών που απαιτούν την φυσική παρουσία των πολιτών και προσωρινά ζητάμε να εξυπηρετούνται μόνο με ηλεκτρονική και τηλεφωνική  επικοινωνία οι ενδιαφερόμενοι.

–  Τακτική απολύμανση των χώρων που στεγάζονται οι παραπάνω υπηρεσίες.

– Χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας – υγειονομικού υλικού ( όπως   μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό κλπ.) σε σταθερή βάση και παράλληλα νομοθέτηση της ένταξης .

–  Την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων των υπηρεσιών που υποδέχονται κοινό, όπως γραφεία με γκισέ και διαχωριστικά.

–  Ρύθμιση πλαισίου χορήγησης κανονικών αδειών (με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση) εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν συναφή συμπτώματα, προκειμένου να αναρρώσουν και να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά του ιού, επιπλέον και σε όσους εργαζόμενους έχουν παιδιά σε σχολεία και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που δεν λειτουργούν καθώς κι σε όσους έχουν άρρωστο μέλος της οικογένειάς τους (παιδί ή ηλικιωμένο).

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, στις υπηρεσίες των Δ/νσεων Αλλοδαπών, στα Τμήματα Μητρώων Αρρένων και στο Πρωτόκολλο-Γραφείο της Χάγης (Apostille), να συμμετέχουν μαζικά και επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες ενέργειες μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΣΕΑΔΕ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!