ΟΣΕΑΔΕ: Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ζητά με ανακοίνωση της, η ΟΣΕΑΔΕ και σημειώνει:

Οι μέρες του καύσωνα εν μέσω και κορωνοϊού, αποτελούν μια δύσκολη περίοδο για όλους τους εργαζόμενους, που θα πρέπει να δουλέψουν χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες, στο όνομα της έναρξης της κανονικότητας και της επαναλειτουργίας της κρατικής μηχανής. Οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είτε βρίσκονται στο βουνό, είτε σε γραφείο στην πόλη, δε χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν τις ικανότητες τους, τις αντοχές και το κουράγιο τους. Έχουν κριθεί και αξιολογηθεί και κρίνονται καθημερινά από το αδιάψευστο κριτήριο των χιλιάδων πολιτών που εξυπηρετούν.

Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς ή σκληραγώγησης. Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας, τις σωματικές του αντοχές.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από πουθενά εάν δεν κινητοποιηθούμε. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς ουσιαστικό
έλεγχο, για να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται ακόμα, από την σημερινή ελλειπή νομοθεσία.

Είναι στο χέρι μας, στο χέρι των πρωτοβάθμιων σωματείων να απαιτήσουν και να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
σήμερα, γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα.

Ζητάμε και διεκδικούμε τώρα:

1. Εκτίμηση με επιστημονικά εργαλεία, του επαγγελματικού κινδύνου από τους αρμόδιους άμεσα και εφαρμογή από την διοίκηση όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ελλάδας.

2. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C με πλήρεις αποδοχές.

3. Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, με πλήρεις αποδοχές.

4. Περιορισμός των εργασιών ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

5. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Με πλήρη καταβολή του μισθού.

6. Συχνά διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας και δημιουργία κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

7. Ύπαρξη και διάθεση σε συνεχή βάση, πόσιμου δροσερού και δωρεάν νερού μέσα στους χώρους εργασίας και για τους συναδέλφους αλλά και για τους πολίτες.

8. Ύπαρξη και λειτουργία κεντρικού κλιματισμού σε όλους τους χώρους εργασίας με τακτή και επαρκή συντήρηση.

9. Επαρκή εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας. Θερμομόνωση των κτιρίων.

10. Απαγόρευση διαδικασιών χημικής απολύμανσης, απεντόμωσης κτλ και εργασιών συντήρησης κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες και ιδιαίτερα κατά τις ημέρες του
καύσωνα.
11.Συντήρηση και επανέλεγχο όλων των μέτρων πυρασφάλειας στα κτίρια των ΑΔ.

12.Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών.

13.Καθορισμός και εφαρμογή της μεταφοράς μέγιστου αριθμού (δύο) 2 εργαζομένων στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Τα μέτρα αυτά θεωρούμε ότι αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων όπως και των πολιτών που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες μας, απέναντι στις συνθήκες καύσωνα αλλά και κορονοϊού. Χρειάζεται επίσης η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση των ίδιων των συλλόγων, των ίδιων των εργαζομένων που πρέπει να οργανωθούν σε αυτούς και να τους μαζικοποιήσουν ώστε να παλέψουν για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Οι σύλλογοι μας πρέπει να βάζουν συνεχώς ταξικό πρόσημο στην δράση τους, να πρωτοστατούν, να είναι αποκούμπι για τους εργαζόμενους, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΜΕΤΡΑ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΟΣΕΑΔΕ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!