ΟΣΕΑΔΕ: Η «κατάργηση» των Απ.Διοίκησεων φέρνει συρρίκνωση δομών και μείωση θέσεων

«Πυρά» κατά του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, του προέδρου της ΕΝΠΕ, Κώστα Αγοραστού και δύο ακόμη περιφερειαρχών (Ρένα Δούρου, Κώστας Μπακογιάννης) εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, με αφορμή δηλώσεις των πρώτων για την «κατάργηση» των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

«Από τις δηλώσεις Σκουρλέτη (Αποσυναρμολόγηση), Δούρου, Αγοραστού, Μπακογιάννη κ.α. προκύπτει απόλυτη σύμπλευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την Αυτοδιοίκηση και τον νέο Καλλικράτη, που σαν καλοί μαθητές (και μπορεί και μελλοντικά εταίροι) βαδίζουν στην ίδια μνημονιακή κατεύθυνση για την αντιδραστική μεταρρύθμιση συνολικά στο δημόσιο και την περαιτέρω συρρίκνωση δομών σε αυτό. Συρρίκνωση δομών που νομοτελειακά φέρνουν και την μείωση σε μόνιμες θέσεις εργασίας», αναφέρει η ΟΣΕΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία «η ύπαρξη και η ενίσχυση Αποκεντρωμένων υπηρεσιών ως διοικητικών βαθμίδων, δεν αποτελεί συντεχνιακό στόχο αλλά ουσιαστικό εργαλείο για την παρουσία  κρατικών δομών στις οποίες θα έχει πρόσβαση ο πολίτης».

«Σε κάθε περίπτωση η προστασία του συνόλου των οικονομικών,  κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η απόκρουση οποιασδήποτε δυσμενούς μεταβολής για το σύνολο των εργαζομένων, αποτελεί Κόκκινη γραμμή για την Ομοσπονδία μας», τονίζεται στην ανακοίνωση, με την ΟΣΕΑΔΕ να καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους τους και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΣΕΑΔΕ :

Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια, τον λόγο που η Περιφερειάρχης Αττικής κ Ρ. Δούρου αποφάσισε αυτόκλητα να επιταχύνει με τις δηλώσεις της, την «κατάργηση» των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου στις 19-9-2017, μεταξύ άλλων τα εξής:

«….έχουν κατατεθεί προτάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών τόσο από τις Περιφέρειες όσο και από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), για τη μεταφορά σειράς αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες, σε τομείς όπως της Πολιτικής Προστασίας, του Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, της Παρακολούθησης και Προστασίας Υδάτων, του τεχνικού ελέγχου και των φυσικών πόρων.

Οι προτάσεις αυτές, συνιστούν σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό της άσκησης των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, στηρίζονται δε στην αρχή της επικουρικότητας, της ενότητας του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών και της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου και για αυτό σηματοδοτεί την αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, με τη θεσμική διάκριση των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κάνουμε την αρχή για την περιλάλητη κατάργηση των δεύτερων…..».

Το σίγουρο είναι ότι από τις δηλώσεις Σκουρλέτη (Αποσυναρμολόγηση), Δούρου, Αγοραστού, Μπακογιάννη κ.α. προκύπτει απόλυτη σύμπλευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την Αυτοδιοίκηση και τον νέο Καλλικράτη, που σαν καλοί μαθητές (και μπορεί και μελλοντικά εταίροι) βαδίζουν στην ίδια μνημονιακή κατεύθυνση για την αντιδραστική μεταρρύθμιση συνολικά στο δημόσιο και την περαιτέρω συρρίκνωση δομών σε αυτό. Συρρίκνωση δομών που νομοτελειακά φέρνουν και την μείωση σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Άλλωστε αυτό περιγράφεται, πέρα από τις φιοριτούρες,  στα κείμενα για την  λεγόμενη “Εθνική Στρατηγική για την Διοικητική Μεταρρύθμιση”  που με φοβερή ομοιότητα συνέταξαν οι αρμόδιοι υπουργοί της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, αντίστοιχα για το διάστημα 2017 -2019 και 2014-2016….

Xωρίς να παραγνωρίζουμε πως ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, προϋποθέτει κράτος εχθρικό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και φιλικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η ύπαρξη και η ενίσχυση Αποκεντρωμένων υπηρεσιών ως διοικητικών βαθμίδων, δεν αποτελεί συντεχνιακό στόχο αλλά ουσιαστικό εργαλείο για την παρουσία  κρατικών δομών στις οποίες θα έχει πρόσβαση ο πολίτης (με ιδιαίτερο βάρος στην επαρχία). Η λογική του μοιράσματος των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι Α.Δ προς τα πάνω και προς τα κάτω όπως και των κάθετων υπηρεσιών κάτω από τα υπουργεία, που  σιγοντάρεται έξυπνα τόσο από την συγκυβέρνηση όσο και από ορισμένες κλαδικές συντεχνίες, με δεδομένη την υποστελέχωση και την μη διάθεση πόρων, είναι αντισυνταγματική και οδηγεί στην διάλυση υπηρεσιών και την παραχώρηση όσων από τις αρμοδιότητες μπορούν να αποφέρουν κέρδη έμμεσα η άμεσα, σε ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση η προστασία του συνόλου των οικονομικών ,  κοινωνικοασφαλιστικών και  εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η απόκρουση οποιασδήποτε δυσμενούς μεταβολής για το σύνολο των εργαζομένων, αποτελεί Κόκκινη γραμμή για την Ομοσπονδία μας.    

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους τους και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη στις Α.Δ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΕΝΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ, ΟΣΕΑΔΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!