ΟΣΕΑΔΕ για νομοσχέδιο: Όχι στον περιορισμό τω συνδικαλιστικών ελευθεριών

«Το δικαίωμα των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!Οι αγώνες δε θα μπουν στο γύψο!», τονίζει η ΟΣΕΑΔΕ στέλνοντας έτσι το δικό της μήνυμα για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και το οποίο περιορίζει τις διαδηλώσεις.

Ειδικότερα:

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, με προφανή στόχο της κυβέρνησης, να βάλει στο περιθώριο και να καταστείλει τους αγώνες των εργαζομένων, ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

«Άξια» συνεχιστής της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, τους απεργοκτόνους νόμους του 2018, που άλλωστε μαζί είχαν ψηφίσει ( απαρτία 50 % για απόφαση απεργίας κλπ, όταν κυβερνούν με «πλειοψηφίες» της τάξης του 25% του εκλογικού σώματος), μαζί και με τις κρατικές παρεμβάσεις στους συλλόγους το 2019 (κατάργηση καταστατικών, φακέλωμα συνδικαλιζόμενων συναδέλφων και συνδικαλιστικής δράσης, κατάργηση στην ουσία των συλλογικών διαδικασιών για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως τις Γενικές Συνελεύσεις).

Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την ωμή παρέμβαση, για καταστολή και απαγόρευση των εργατικών κινητοποιήσεων, με ένα νομοσχέδιο αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971(!!!), που ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή, καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει πλέον και καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς, που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται κτλ. Φέρνουν ουσιαστικά ξανά, τον χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

Με βάση το “νέο” νομοσχέδιο o οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιεί στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης. Ο οργανωτής της συγκέντρωσηςσυνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης.” Αν πάλι η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί, “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης..” . Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.”

 Ανάγεται σε ιδιώνυμο και ποινικό αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού “…Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη…”. Ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες αφού  προβλέπεται ότι: “..Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…” Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων, κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες.

Θα μείνει στα χαρτιά! Δε θα περάσει η σιγή που θέλουν να επιβάλλουν στο κίνημα!

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο, δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθούνται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει πειθαναγκασμό και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής, που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο.

Οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, θα ματαιώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια, που έχει στόχο να μας βάλει φίμωτρο, να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Καλούμε τους Α/βαθμιους συλλόγους μέλη της ΟΣΕΑΔΕ, να πάρουν άμεσα αποφάσεις αγωνιστικής καταδίκης, ώστε να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα, για συντονισμένη αγωνιστική απάντηση στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με συνδικάτα, Ομοσπονδίες Εργαζομένων, Εργατικά Κέντρα,  κλπ μαζικούς φορείς του εργατικού – λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος. Απαιτούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ, να πάρει πίσω το αντιλαϊκό νομοσχέδιο και την προειδοποιούμε ότι σε κάθε περίπτωση, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα το καταργήσει στην πράξη.

Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται!»

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΟΣΕΑΔΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!