Οδηγός επιβίωσης για ανέργους

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιάννης Μουρατίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει το πνεύμα με το οποίο κάποιος θα πρέπει να αντιμετωπίζει την αναζήτηση εργασίας, κόντρα στην απογοήτευση και τα αρνητικά δεδομένα που δημιουργούν στην αγορά οι εκάστοτε συνθήκες.

Στο περιθώριο του συνεδρίου δικτύωσης για το «Τοπικό Σχέδιο Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας στη Δυτική Θεσσαλονίκη», που πραγματοποιήθηκε στη Μενεμένη, ο κ. Μουρατίδης, ο οποίος έχει βιώσει και ο ίδιος ως εργαζόμενος τις επιπτώσεις της κρίσης, παρουσιάζει ορισμένες βασικές συμβουλές, έναν άτυπο οδηγό επιβίωσης για ανέργους.

«Οταν κάποιος μείνει άνεργος, η κατάσταση στην οποία εισέρχεται τον ωθεί σε μια αδράνεια. Αρχίζει να λειτουργεί με τη λογική ότι προκειμένου να βρει δουλειά θα πρέπει να ψάξει τον άνθρωπο που θα του τη δώσει. Το ζητούμενο όμως είναι, αντί να αδρανήσει, να κάνει ακριβώς το αντίθετο: να δραστηριοποιηθεί πλήρως. Το πιο ισχυρό πλεονέκτημα που διαθέτει και θα του επιτρέψει αυτή την έντονη δραστηριοποίηση είναι ο χρόνος που πλέον έχει, εφόσον δεν εργάζεται. Κατ’ αρχήν, το άτομο που μένει άνεργο θα πρέπει να εντοπίσει τις ειδικότητες των επαγγελμάτων που ζητούνται στην αγορά αλλά και τις ικανότητες που απαιτούνται. Βασικά εργαλεία σε αυτή την αναζήτηση είναι οι αγγελίες, οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί των Δήμων, τα γραφεία εύρεσης εργασίας. Μια προσεκτική μελέτη και η σωστή συμβουλευτική μπορεί να οδηγήσει κάποιον να αποκτήσει επαγγελματική εξειδίκευση σε κάποιο τομέα, είτε μέσω της συμμετοχής του σε δράσεις κατάρτισης,είτε μέσω σεμιναρίων, εργαστηρίων που διοργανώνουν διάφοροι φορείς, εκδηλώσεων και προγραμμάτων, επιδοτούμενων και μη».

Θεωρεί ως πολύ βασικό στοιχείο το να εντοπίσει κάποιος τα κενά που δεν καλύπτονται στην αγορά, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατευθυνθεί σε μια θέση εργασίας χαμηλότερων προσόντων από αυτά που διαθέτει. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνει ορισμένες περιπτώσεις τεχνικών επαγγελμάτων που προϋποθέτουν τον χειρισμό εξειδικευμένων μηχανημάτων.

«Είναι σημαντικό να γίνει κάποιος έτοιμος για τη δουλειά του προτού καν την αποκτήσει. Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον μελλοντικό εργοδότη από την πρώτη μέρα πρόσληψής του, χωρίς να χρειαστεί περίοδο χάριτος για να μάθει τη δουλειά, κατά την οποία θα πληρώνεται χωρίς να προσφέρει. Υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, άνεργοι χαμηλών προσόντων που δεν έχουν ενημέρωση, διεξόδους πληροφόρησης και πρόσβαση σε κανάλια διοχέτευσης σε θέσεις εργασίας. Υπάρχουν και άνθρωποι υψηλότερων προσόντων με πτυχία και μεταπτυχιακά, για τους οποίους δεν υπάρχουν σήμερα θέσεις εργασίας. Οι τελευταίοι έχουν υψηλές προσδοκίες και δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν σε θέσεις χαμηλότερων προσόντων».

Για τα προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας υπογραμμίζει την ανάγκη, οι ωφελούμενοι να τα ενδυναμώσουν τόσο με την παρουσία τους όσο και με την άσκηση πίεσης ώστε να έχουν πρόσβαση σε περισσότερη συμβουλευτική. «Πολλοί έρχονται για να απασχολούνται όσο δεν έχουν δουλειά αλλά και για τα χρήματα» λέει και σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση τα όποια σχετικά προγράμματα είναι χρήσιμα για να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στους άνεργους και τις επιχειρήσεις.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ, ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση