οαεδ-ειδικές-κατηγορίες-διευκρινίσε-710357
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ | 24.09.2021 | 13:34

ΟΑΕΔ -Ειδικές κατηγορίες: Διευκρινίσεις για τα όρια ηλικίας διορισμού σε ΟΤΑ (έγγραφο)

Διευκρινίσεις σχετικά με τα ειδικά όρια ηλικίας διορισμού των προστατευόμενων προσώπων στις προκηρύξεις του ν.2643 1998 έτους 2021 παρέχει το υπουργείο Εργασίας με έγγραφό του προς τον ΟΑΕΔ.

Όπως τονίζεται στο έγγραφο: “Αναφορικά με το σημείο 4δ. των προκηρύξεων του ΟΑΕΔ του ν.2643/1998 της 31ης Αυγούστου 2021, σχετικά με τα απαιτούμενα προσόντα διορισμού, και ειδικότερα για τις θέσεις οι οποίες αφορούν σε ΟΤΑ εφόσον στα σχετικά ΦΕΚ ΑΣΕΠ στα οποία παραπέμπονται οι υποψήφιοι για τα απαραίτητα προσόντα διορισμού τίθενται ανώτατα όρια ηλικίας διορισμού, αυτά ισχύουν ως εξής :

Αναλυτικά:

Υπενθυμίζεται ότι με σύμφωνα με τον ν.2643/1998 τα Προστατευόμενα πρόσωπα είναι το εξής: 

α.Οι πολύτεκνοι γονείς με τέσσερα τέκνα και άνω, ένα από τα τέκνα πολύτεκνης οικογένειας και ο επιζών ή ο άγαμος γονέας τριών ανήλικων τέκνων.

Για την εφαρμογή του νόμου αυτού ως πολύτεκνη οικογένεια νοείται εκείνη που έχει τουλάχιστον τέσσερα ζώντα τέκνα.

β.Τα άτομα, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, που έχουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση εξαιτίας οποιασδήποτε χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής πάθησης ή βλάβης (άτομα με ειδικές ανάγκες), εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

Επίσης, προστατεύονται όσοι έχουν τέκνο ή αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών προβλημάτων.

γ. Όσοι έλαβαν μέρος στην Εθνική αντίσταση, κατά την έννοια του Ν. 1285/1982 (ΦΕΚ 115 Α΄) και τα τέκνα τους.

Επίσης προστατεύονται:

αα) τα μέλη των αντάρτικων ομάδων που έλαβαν μέρος στην Εθνική

αντίσταση κατά την έννοια του Ν. 1285/1982,   εφόσον    έχουν   δωδεκάμηνη  τουλάχιστον ευδόκιμη υπηρεσία στις ομάδες αυτές, η οποία βεβαιώνεται από τις επιτροπές του Π.Δ. 379/1983 (ΦΕΚ 136 Α΄),

και ββ) τα τέκνα, ο επιζών σύζυγος και ο επιζών γονέας προσώπων που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τραύματα ή κακουχίες, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην αντιδικτατορική αντίσταση κατά της χούντας των συνταγματαρχών από 21.4.1967 έως 24.7.1974.

δ. Οι ανάπηροι και οι τραυματίες πολέμου ή πολεμικών γεγονότων, όσοι κατέστησαν ανίκανοι από τις κακουχίες της στράτευσης, εφόσον υπηρέτησαν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας και τα τέκνα τους, τα θύματα πολέμου και οι ανάπηροι πολέμου άμαχου πληθυσμού και τα τέκνα τους, οι ανάπηροι ειρηνικής περιόδου και τα τέκνα τους.

Επίσης, προστατεύονται τα τέκνα και ο επιζών σύζυγος των προσώπων που φονεύθηκαν ή εξαφανίστηκαν στα πολεμικά γεγονότα της Κύπρου των ετών 1964, 1967 και 1974.

2.Όπου με τις διατάξεις του νόμου αυτού παρέχεται προστασία σε περισσότερους από ένα δικαιούχους μιας οικογένειας (γονείς τέκνα, συζύγους, αδελφούς) η άσκηση του δικαιώματος προστασίας από ένα δικαιούχο αποκλείει τους υπολοίπους.

3.Από την προστασία που παρέχει ο νόμος αυτός αποκλείονται:

α)όσοι παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης αθροιστικά μεγαλύτερη από το κατώτατο όριο σύνταξης γήρατος που καταβάλλει κάθε φορά το Ι.Κ.Α., εκτός από τους παραπληγικούς – τετραπληγικούς, ημιπληγικούς, κωφούς και τυφλούς κατά την έννοια των διατάξεων του Ν. 958/1979, οι οποίοι αποκλείονται εφόσον λαμβάνουν το διπλάσιο της σύνταξης αυτής,

β)όσοι αποκαταστάθηκαν με τις διατάξεις του Ν. 1487/1950 (ΦΕΚ 179 Α΄),

γ)όσοι στερήθηκαν τα πολιτικά τους δικαιώματα σύμφωνα με τα άρθρα 59, 60, 61 και 62 του Ποινικού Κώδικα και,

δ)όσοι πήραν μέρος ως πρωταίτιοι στο πραξικόπημα ανατροπής της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου κατά το έτος 1974.