νομιμοποίηση-ατομικών-συμβάσεων-τα-κ-118410
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 01.04.2016 | 10:58

Νομιμοποίηση ατομικών συμβάσεων, τα κριτήρια παράλληλης απασχόλησης

Αντίθετο με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση για παράλληλη απασχόληση δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και δημοσιογράφων και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων σε ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Απαιτεί, μάλιστα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του, «να παγώσει αμέσως κάθε διαδικασία, που άλλωστε η νομιμότητά της αμφισβητείται και η οποία αντιμετωπίζει θεσμικά ζητήματα στις εργασιακές σχέσεις, με διοικητικές αποφάσεις. Αυτό οφείλει να γίνει με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και μόνο με συμπλήρωση των υφιστάμενων όρων των ΣΣΕ».

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», στη σχετική απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά σημειώνονται οκτώ προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας παράλληλης απασχόλησης δημοσιογράφων σε ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓΕΕ. Η παράλληλη απασχόληση δεν πρέπει να σχετίζεται ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης του εργαζόμενου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και να μην παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.

Δεν χορηγείται στον ίδιο εργαζόμενο άλλη πέραν της μίας άδειας απασχόλησης σε οποιοδήποτε άλλο ΜΜΕ (έντυπο, ηλεκτρονικό ή διαδικτυακό καθώς και πρακτορείο) κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Αδειες δεν δίνονται σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, ούτε επιτρέπεται να κατέχουν θέσεις ευθύνης σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια παράλληλης απασχόλησης σε ανταγωνιστικό μέσο ίδιου τύπου και ιδίως σε άλλο πρακτορείο και σε συνδεδεμένες με αυτό εταιρείες ειδήσεων για τους δημοσιογράφους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ή σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι για τους δημοσιογράφους/καλλιτεχνικές ειδικότητες του τμήματος τηλεόρασης της ΕΡΤ και αντιστοίχως στους δημοσιογράφους /καλλιτεχνικές ειδικότητες των άλλων τμημάτων της ΕΡΤ Α.Ε. (ραδιόφωνο, διαδίκτυο, έντυπα κ.λπ.).

Στα παραπάνω δεν υπόκεινται η παροχή διδακτικού έργου σε όλες τις βαθμίδες καθώς και η δημοσίευση άρθρων γνώμης αμισθί, για τα οποία δεν χρειάζεται χορήγηση άδειας. Δεν επιτρέπεται η χρήση υποδομών της ΓΓΕΕ, του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της ΕΡΤ για τις ανάγκες της παράλληλης απασχόλησης. Προϋπόθεση για την εξέταση της αίτησης αποτελεί η προσκόμιση της σύμβασης παράλληλης απασχόλησης καθώς και κάθε άλλου αποδεικτικού στοιχείου.

Ακριβώς εδώ φαίνεται να εστιάζονται κυρίως οι αντιρρήσεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το οποίο επισημαίνει: «Η τρίτη διαδοχική δήλωση, που από την εργοδοσία στα δημόσια ΜΜΕ καλούνται να υπογράψουν εντός μηνός οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΕΡΤ και τη ΓΓΕΕ, μόνο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν δείχνει.

Η απαίτηση να προσκομίσουν οι εργαζόμενοι σε αυτά τα ΜΜΕ την όποια σύμβαση άλλης απασχόλησής τους, ως προϋπόθεση να εξεταστεί αίτημά τους για άδεια συνέχισης της παράλληλης απασχόλησης, σημαίνει:

● Παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την πλευρά της εργοδοσίας, αφού συνιστά “φακέλωμα” ή δημιουργία παράνομου αρχείου κατά τις διατάξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

● Νομιμοποίηση από την κυβέρνηση των ατομικών συμβάσεων (συμβολαίων) που είναι το αποτέλεσμα των εργοδοτικών εκβιασμών στα ιδιωτικά ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, και κυρίως στην περίοδο των μνημονίων.

● Κατάργηση των όρων των κλαδικών ΣΣΕ, που αποτελούν όρους των προσωπικών συμβάσεων των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ για όλα τα θεσμικά ζητήματα (ωράρια, είδος απασχόλησης, υπερεργασία, εργασία Σαββατοκύριακου, ασφαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.)».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, μάλιστα, χαρακτηρίζει εντυπωσιακή τη σπουδή της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «που ζητάει από τους εργαζομένους της να υποβάλουν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016, την όποια άλλη σύμβαση έχουν, διαφορετικά η αίτησή τους αυτή … “δεν θα εξετασθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται…” Δηλαδή, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νόμου “καταγγέλλεται αμέσως η σύμβασή τους, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης”».

Επειτα και από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Ενωσης τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή «η φαλκίδευση των όρων των ΣΣΕ που επιχειρείται, και δηλώνει ταυτόχρονα ότι θα σταθεί με κάθε νόμιμο μέσο στο πλευρό των συναδέλφων».

Γι’ αυτό και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απαιτεί να παγώσει αμέσως κάθε διαδικασία και δηλώνει ότι τα θέματα της ανεργίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται «με νέου τύπου απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας, που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα».

Πηγή: efsyn.gr