Νέο ασφαλιστικό και θεμελίωση συνταξιοδότησης

«Δε θίγονται και δεν επηρεάζονται από το νέο ασφαλιστικό οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων, σε τυχόν παραμονή τους και μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών για τη συνταξιοδότηση τους».

Αυτό απαντά η γνωστή δικηγορική εταιρεία «Aναστάσιος Π. Πετρόπουλος και Συνεργάτες», σε ερώτηση αναγνώστριας της aftodioikisi.gr, η οποία επισημαίνει ότι ήδη έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και διερωτάται αν επηρεάζεται από το νέο ασφαλιστικό σε περίπτωση κατά την οποία δε συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερωτήματος και της απάντησης:

 

Ερώτημα: Διορίστηκα την 23/12/1983 ως μόνιμη Δημοτική Υπάλληλος. Έχω προηγούμενη ασφάλιση Ι.Κ.Α. 4 χρόνια και 4 μήνες.

Έχω ένα παιδί 17 ετών και είμαι 53 ετών.

Ξέρω ότι έχω θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και μπορώ να συνταξιοδοτηθώ σήμερα.

Εάν δεν συνταξιοδοτηθώ εντός του έτους 2010 πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και κατά πόσο με επηρεάζει το νέο ασφαλιστικό;

Απάντηση: Ο νόμος 3847/2010 προβλέπει : «Συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι 31.12.2010 από τους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που συνταξιοδοτούνται με βάση τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, ΦΕΚ 210/Α’) ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και από τους ασφαλισμένους των πρώην Ειδικών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης τους.»

Συνεπώς, τυχόν παραμονή στην υπηρεσία και μετά την 31-12-2010 δημοσίων υπαλλήλων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δεν θίγει και δεν τροποποιεί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ούτε και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]