ναυαγοσώστες-προς-κυβέρνηση-το-νέο-π-164912
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 07.06.2021 | 11:16

Ναυαγοσώστες προς κυβέρνηση: Το νέο ΠΔ αυξάνει τους πνιγμούς

Επιστολές αναφορικά με το νέο ΠΔ για την ναυαγοσωστική απέστειλε η Ένωση Σχολών & Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό καθώς και τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Όπως τονίζουν, το νέο ΠΔ διπλασιάζει το κόστος ενώ μειώνει την ασφάλεια και αυξάνει τους πνιγμούς και γι’αυτό ζητούν την απόσυρση του.

Ειδικότερα:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

κάθε απαίτηση σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό απο το ΠΔ 71 /2020 δεν προσφέρει ούτε στο ελάχιστο σε ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

-Πρόκειται για υψηλού κόστος περιττό εξοπλισμό ο οποίος θα βρίσκεται αχρείαστος και αχρησιμοποίητος,παροπλισμένος, όπως συμβαίνει με τον ήδη υπάρχον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών.(φωτό)

Οι θέσεις ναυαγοσωστών και χειριστών  που προβλέπει δεν επιτηρούν τους λουόμενους αλλά βρίσκονται εκτος παραλίας σε παθητικές θέσεις,ενώ πολλοί δεν εμφανίζονται καν! !

-Όλο αυτό το ΠΔ έχει στηθεί με μοναδικό σκοπό την αύξηση και μόνο του κόστους υπέρ κάποιων εργολάβων και συντεχνιών  ενώ δεν προσφέρει ούτε στο ελάχιστο επιπλέον προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αντίθετα καθώς αφαιρεί ναυαγοσώστες από πόστα όπου επιβλέπουν τους λουόμενους και τους μεταφέρει σε παθητικές θέσεις μειώνει το ναυαγοσωστικό δυναμικό και αυξάνει τους πνιγμούς.

-Επίσης επειδή είναι στοχευμένο καθαρά στην μετατροπή της ναυαγοσωστικής αναχρονιστικά σε κλειστό επάγγελμα και ελέγχου της απο συντεχνίες εργολάβων, περιλαμβάνει εξετάσεις μοναδικές στα παγκόσμια χρονικά. Αντί για σύγχρονες, ευέλικτες εξετάσεις παραγωγής ναυαγοσωστών 1 ώρας όπως συμβαίνει διεθνώς Έχουμε ένα τερατούργημα εξετάσεων τριών ημερών από συγκεκριμένες μόνο εταιρείες. Έτσι αφενός μειώνεται δραματικά η παραγωγή ναυαγοσωστών αφετέρου ελέγχεται από μία συντεχνία εργολάβων η οποία ήδη εκβιάζει δήμους, δημάρχους με τα έργα.

-Είναι οι ίδιοι που έφτιαξαν το ΠΔ 31 / 2018 και αύξησαν  τους πνιγμούς 35% και γι’ αυτό αποσύρθηκε άρον-άρον σε ένα χρόνο.

Τώρα δημιουργούν μια πολύ χειρότερη κατάσταση η οποία έχει φέρει την  ναυαγοσωστική στο χείλος του γκρεμού, η ναυαγοσωστική ψυχορραγεί, δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες, ενώ οι δήμαρχοι απειλούνται με ποινικές και αστικές ευθύνες.

Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης αναστολής του μέχρι να αντικατασταθεί με ένα προεδρικό διάταγμα που πραγματικά θα προσφέρει υπηρεσία στους πολίτες.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,,

Παρακαλούμε όπως ορίσετε ένα ραντεβού με αντιπροσωπεία από την ένωση μας το συντομότερο κατά το δυνατό ώστε να σας ενημερώσουμε διεξοδικά.

Η ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό: