«Μέτρα προστασίας για εργαζομένους ΟΤΑ και καταβολή του δώρου Πάσχα σε όλους»

Με κεντρικό αίτημα «μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους και καταβολή του Δώρου Πάσχα σε όλους», το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ σε ανακοίνωση του, σημειώνει:

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη προσωπικού. Αντίθετα, αντίθετα έχουμε παραδείγματα – Δήμος Μακρακώμης Φθιώτιδας – όπου αναθέτουν την καθαριότητα σε ιδιώτες, με το αιτιολογικό της έλλειψης προσωπικού. Είναι άμεση ανάγκη λοιπόν η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με ταχείς διαδικασίες, να επαναφέρει στην εργασία όλους τους απολυμένους συναδέλφους στην καθαριότητα, είτε γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους, είτε γιατί έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια, γιατί είναι απόλυτα αναγκαίοι. Παράλληλα, να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, για να στελεχωθούν πλήρως οι υπηρεσίες αιχμής, πριν είναι πολύ αργά.

Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα στην κίνηση των απορριμματοφόρων και των άλλων οχημάτων των δήμων, γιατί παρά τη ρητή διάταξη ότι μέσα στα οχήματα, ακόμη και τα ΙΧ, δεν μπορεί να είναι περισσότερα από δύο άτομα, στα απορριμματοφόρα κάθονται δίπλα δίπλα τρία άτομα – ο οδηγός και οι δύο εργάτες συνοδοί – και, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να βρίσκονται για αρκετή ώρα σε έναν τόσο στενό και μικρό χώρο.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλα τα Σωματεία να πάρουν μέτρα και οι εργαζόμενοι να αρνούνται κατηγορηματικά να εκτίθενται σε τέτοιους κινδύνους, χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και τη χορήγηση των ΜΑΠ. Να απαιτούν επίσης την εφαρμογή των οδηγιών που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊου και την αποφυγή της έκθεσή τους σε κίνδυνο μόλυνσης.

Τέλος, καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ να παρέμβει άμεσα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αυστηρή τήρηση των οδηγιών και τη υποχρεωτική χορήγηση και χρήση των ΜΑΠ, τη λήψη μέτρων για να μην μείνουν απλήρωτοι ή να απολυθούν εργαζόμενοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων, με τη δυνατότητα της επιχορήγησής τους από το ΥΠΕΣ και τους Δήμους, τη δυνατότητα της τροποποίησης των προϋπολογισμών των Δήμων, για την καταβολή των αυξημένων υπερωριών στις υπηρεσίες αιχμής, λόγω των εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σ’ όλους τους εργαζόμενους, αρχής γενομένης με την καταβολή τη Μεγάλη Βδομάδα, του Δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας τον Ιούλιο.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΜΑΠ, ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!