μετα-τροπολογίες-δώρα-στο-σεβ-οι-τροπο-294275
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 12.08.2019 | 22:39

ΜΕΤΑ: Τροπολογίες-δώρα στο ΣΕΒ οι τροπολογίες Βρούτση

To ΜΕΤΑ με ανακοινώσεις του, επιτίθεται στην κυβέρνηση με αφορμή τις τροπολογίες Βρούτση και την κατηγορεί για τροπολογίες δωράκια στο ΣΕΒ και στους εργολάβους ενώ για την ηλεκτρονική ψηφοφορία κάνει λόγω για ” ηλεκτρονικό απόσπασμα κυβέρνησης και εργοδοσίας”. Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις:

Η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε από τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής της να μας δείξει ότι δεν ξεχνά τον… παλιό, καλό της εαυτό και να συνεχίσει την ίδια πρακτική του αιφνιδιασμού και της κατάθεσης αντεργατικών τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και σε άσχετα νομοσχέδια, όπως βέβαια το έκαναν, δυστυχώς, και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όλα βέβαια μπορούν να γίνονται σ’ αυτόν τον τόπο όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Επιγραμματικά, με τις αντεργατικές τροπολογίες: α) καταργήθηκε ο βάσιμος λόγος απόλυσης του εργαζομένου, ως απαραίτητο στοιχείο για το έγκυρο της απόλυσης, β) «θεσμοθετήθηκε» η ευθύνη του εργολάβου μόνο που απασχολεί προσωπικό τρίτου εργοδότη με συμβάσεις outsourcing, πράγμα που σημαίνει πως ο εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει και από τον άμεσο εργοδότη, που πλέον δεν έχει καμία ευθύνη για τις εργασιακές τους συνθήκες ούτε καν για την ασφάλιση και την πληρωμή τους, και γ) ανεστάλη, στην ουσία καταργήθηκαν, οι προθεσμίες των αξιώσεων του εργαζομένου σε περίπτωση προσφυγής του στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Αυτά τα «δωράκια» προς το ΣΕΒ έρχονται, σε μια περίοδο, όπου «καλπάζει» η εργοδοτική αυθαιρεσία στην οποία παρέχεται πλήρης ασυλία, με τελευταία χαρακτηριστικά τελευταία παραδείγματα την περίπτωση προϊσταμένου ξενοδοχείου, που έβαλε μαχαίρι στο λαιμό μαγείρισσας, που συνδικάλιζε εργαζομένους, τον ιδιοκτήτη καφετέριας που απείλησε με όπλο εργαζόμενό του, επειδή ζήτησε την ασφάλεια του, τα βασανιστήρια σε 19χρονο πρακτικάριο με καυτό λάδι, κλοτσιές, μπουνιές από τους προϊσταμένους γνωστού κερκυραϊκού εστιατορίου, ή τον εργασιακό μεσαίωνα στη Μύκονο, όπου οι εργαζόμενοι στα πεντάστερα ζουν σε αποθήκες, ενώ οι σερβιτόροι υποχρεώνονται να περπατούν ξυπόλυτοι στην καυτή άμμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία τους. Και βέβαια, μην ξεχνάμε το τι συμβαίνει με τους εργολαβικούς εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, όπου «αλωνίζουν» οι εργολάβοι και δε δίνουν λογαριασμό σε κανένα, ή την περίπτωση της ΣΙΔΕΝΟΡ-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στην οποία απασχολούνται κι εργολαβικοί εργαζόμενοι, κι όπου μέχρι και σήμερα παραμένει ανυποχώρητη και δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Μ’ αυτές τις τροπολογίες, ανοίγει η «κερκόπορτα» ενός νέου και πιο βίαιου κύκλου παραβάσεων της εναπομείνασας εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοσία, που θα μένει χωρίς έλεγχο και ατιμώρητη (με το δεδομένο πως το ΣΕΠΕ υποβαθμίστηκε και «παροπλίστηκε»). Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των εργολαβικών εταιρειών, που θα μένουν… άμοιρες ευθυνών και ο εργαζόμενος δε θα μπορεί να βρει το δίκιο του, αφού έχουν την «ικανότητα», έτσι όπως συστήθηκαν, να διαλύονται, να επανασυστήνονται και να μεταφέρουν εργαζομένους, εν μια νυκτί, σε μια νέα «καθαρή» εταιρεία, χωρίς καμία «εκκρεμότητα».

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, πατούν πάνω στο αντεργατικό οπλοστάσιο που χτίστηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις, στη μνημονιακή περίοδο, έμεινε άθικτο και θωρακίστηκε ακόμα περισσότερο και στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ· και γι’ αυτό σήμερα ως αντιπολίτευση παρακολουθεί «αμήχανα» τις εξελίξεις, καθώς ουσιαστικά οι πολιτικές τους κινούνται στο ίδιο βασικό πλαίσιο: του νεοφιλελευθερισμού.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα θετικό ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, αν δεν αγωνιστούν οι ίδιοι και αν δεν πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Για το λόγο αυτό, το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζομένους και τα συνδικάτα να συντονιστούν τη δράση τους και να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή εργασία και για την κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής, εκ περιτροπής και ενοικιαζόμενης εργασίας, για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, χωρίς τη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για επαναφορά των ΣΣΕ και για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751€, καθώς και για την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία:

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά την ψήφιση στη Βουλή των αντεργατικών τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, προανήγγειλε και νέα παρέμβαση στην απεργιακή νομοθεσία, σε συνέχεια αυτής της προκατόχου του, Έφης Αχτσιόγλου.

Έτσι, στη διάταξη που προβλέπει την παρουσία 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην γενική συνέλευση, για τη λήψη απόφασης για απεργία, θα προστεθεί ότι αυτή γίνεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία επί του συνόλου των μελών του σωματείου. Ταυτόχρονα, η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα επεκτείνεται και στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους.

Επίσης, προωθείται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου Συνδικάτων και συνδικαλιστών, καθώς και ειδική ιστοσελίδα, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά, προκειμένου – όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση – να αποτραπεί το φαινόμενο της αφισορρύπανσης από τα Συνδικάτα!

Όλα αυτά γίνονται, στο όνομα της διαφάνειας και της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων.

Ως ΜΕΤΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι η εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων είναι υπόθεση των ίδιων και των εργαζομένων μελών τους, και σε καμία περίπτωση του κράτους, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Δεν κόπτονται αυτοί για τη δημοκρατία και τη συμμετοχή. Το έχουν αποδείξει στην πράξη, με την ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων, με την τρομοκρατία, τις απολύσεις συνδικαλιστών και την απαγόρευση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.

Οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους φοβούνται την ουσιαστική και ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στην εσωτερική ζωή των συνδικάτων και στο δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας τους και λήψης των αποφάσεών τους και γι’ αυτό ασκούν ανοιχτή τρομοκρατία και εκβιασμούς και προσπαθούν να εξαγοράσουν «συνδικαλιστές» για να επιβάλλουν «εργασιακή ειρήνη» στους χώρους δουλειάς, για να εξασφαλίζουν απρόσκοπτα τα υπερκέρδη τους και να επιβάλλουν μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες.

Αυτοί που πρωτίστως ενδιαφέρονται για τη μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων για απεργία ή και για οποιαδήποτε μορφή πάλης είναι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, γιατί χωρίς τη μαζική και ενεργή συμμετοχή τους κανένας αγώνας δεν μπορεί να είναι νικηφόρος.

Επιδιώκεται, μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, να διαμορφώνεται η «θέληση» των εργαζομένων από τα γραφεία των διευθυντικών στελεχών μιας επιχείρησης. Σ’ ένα τέτοιο αποστειρωμένο περιβάλλον, που ο ένας εργαζόμενος δε θα μπορεί να πείσει τον άλλον, μέσα από μια ελεύθερη, ουσιαστική και δημοκρατική συζήτηση, για την ορθότητα ή όχι της λήψης της μίας ή της άλλης απόφασης, θα αφήνεται ελεύθερο το πεδίο των εργοδοτικών παρεμβάσεων.

Κυβερνήσεις που για την εκλογή τους δεν απαιτείται το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του λαού στις βουλευτικές εκλογές δεν νομιμοποιούνται να νομοθετούν τον τρόπο που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους τα Συνδικάτα.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια ευνουχισμού της ελεύθερης συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης και στην κατάργηση όλων των αντεργατικών παρεμβάσεων που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.