μετα-οτα-για-σχολικές-καθαρίστριες-η-α-387322
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 26.05.2020 | 21:59

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για σχολικές καθαρίστριες: Η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις

Σχετικά με τις απαντήσεις που έδωσε στη βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, για τις σχολικούς καθαριστές και καθαρίστριες, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τα εξής: 

1. Δεν αποτελεί λύση η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης αυτών των εργαζομένων και από συμβάσεις μίσθωσης έργου, οι μελλοντικές προσλήψεις να γίνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το πρόβλημα δεν είναι να επιλέξουν οι εργαζόμενοι το μικρότερο κακό, αλλά να έχουν μια σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.

2. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην απόλυση τις συντριπτικής πλειοψηφίας των 9.500 εργαζομένων, γιατί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος είναι τέτοια που θα μοριοδοτηθούν κυρίως αυτοί που είναι σήμερα άνεργοι και θα λειτουργήσει απλώς ως μια διαδικασία διαρκούς ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.

3. Αποτελεί κοροϊδία γι’ αυτούς τους εργαζόμενους η αναφορά Θεοδωρικάκου, ότι δηλαδή δεν επιτρέπει το Σύνταγμα την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Το Σύνταγμα απαγορεύει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του Δημοσίου. Αντί λοιπόν, επιλεκτικά, ο υπουργός να επικαλείται το Σύνταγμα, ας μας απαντήσει αν η καθαριότητα των σχολίων είναι έκτακτη ανάγκη και γιατί υπάρχουν δεκάδες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για συμβασιούχους που μετέτρεψαν συμβάσεις ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ επικαλούμενες το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν τέτοιες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή, και για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, στην καθαριότητα των σχολείων, απαιτείται η άμεση μετατροπή των συμβάσεων, από συμβάσεις μίσθωσης έργου μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης.

Μόνο μια τέτοια ενέργεια θα αναγνώριζε την προσφορά αυτών των εργαζομένων, θα επέλυε τις σημερινές και μελλοντικές αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, θα αναγνώριζε τα εργασιακά δικαιώματά τους και θα απέδιδε “…δικαιοσύνη και ισονομία ανάμεσά τους και να μπει ένα τέλος στην πελατειατότητα…”, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Βεβαίως, ο υπουργός τα λέει εκ του ασφαλούς, αφού και αυτοί οι εργαζόμενοι, όπως και άλλες κατηγορίες συμβασιούχων στους Δήμους (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΚ και Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές), παλεύουν από μόνοι τους, αποσπασματικά και ασυντόνιστα, αντί να μπει μπροστά η ΠΟΕ-ΟΤΑ και το σύνολο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας την μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και την στελέχωση όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ με μόνιμο προσωπικό.

Μόνο έτσι θα μπει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό χρησιμοποιούνται ως άλλοθι και ως εργαλείο τους. Έτσι και ο αγώνας μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και να είναι νικηφόρος.