ΜΕΤΑ: Ανεξέλεγκτα, παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία στις «γαλέρες» του Δημοσίου

Το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής, με ανακοίνωση του επισημαίνει τα εξής:

Είναι γνωστό ότι καθημερινά παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία καθώς και η νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων σε εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα. Τα φαινόμενα αυτά δεν περιορίζονται όμως μόνον εκεί. Έχουν γιγαντωθεί και σε χώρους των Νοσοκομείων, των ΟΤΑ και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου.

Το ξεχαρβάλωμα της εργατικής νομοθεσίας στην μνημονιακή περίοδο, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, την υποχρηματοδότηση και την ελλιπή συντήρηση του μηχανολογικού και τεχνικού εξοπλισμού, συνέβαλαν σημαντικά προκειμένου τα φαινόμενα αυτά να παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξητική τάση και να έχουν πολλαπλασιαστεί τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Όσον αφορά όμως στο Δημόσιο, διαχρονικά η πολιτεία δεν παίρνει κανένα μέτρο για να μπει φρένο σε αυτή την κατάσταση, ούτε θεσπίζει κάποιον μηχανισμό ελέγχου των δημόσιων υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αυτό το υποστελεχωμένο και «κολοβό» – από άποψη αρμοδιοτήτων – Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) δεν έχει την δυνατότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε δημόσιες υπηρεσίες για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν σε υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου (μόνιμους).

Αφορμή για να γραφτεί αυτό το σχόλιο αποτέλεσε η απόφαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ που καλούσε μονάδες υγείας να «διαγράψουν» κανονικές άδειες που οφείλονται σε εργαζόμενους από προηγούμενα χρόνια. Θα έλεγε κανείς ότι αυτή η προκλητική  απόφαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ με την οποία επιχειρεί να αφαιρέσει δικαιώματα από δεδουλευμένη εργασία είναι απλώς μια παρωνυχίδα, αφού αντίστοιχες μεθοδεύσεις και παραβάσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Το αναφέρουμε αυτό, μιας και καθημερινά σε αρκετούς εργασιακούς χώρους του Δημοσίου (όπως στους τομείς της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι «πρωταθλητές», αλλά και αλλού) οι παραβάσεις της νομοθεσίας πλέον έχουν γίνει καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων «λάστιχο».

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί ή να εξηγηθεί η αδράνεια της πολιτείας και η απουσία ελέγχων και επιβολής κυρώσεων, όταν έχουμε:

– Δεκάδες εργατικά ατυχήματα, πολλά θανατηφόρα, στον τομέα της καθαριότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση;

– Δεκάδες χιλιάδες, που ίσως είναι και εκατοντάδες χιλιάδες, μέρες ρεπό και κανονικές άδειες να οφείλονται σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σε διάφορες υπηρεσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και σε άλλους φορείς του Δημοσίου που εργάζονται 365 μέρες το χρόνο, εξαιτίας της υποστελέχωσης;

– Παράβαση της νομοθεσίας για τις ημέρες ανάπαυσης, αφού στα νοσοκομεία, για παράδειγμα, εφαρμόζονται προγράμματα που ανάμεσα σε δύο βάρδιες δεν μεσολαβούν οι απαιτούμενες από το νόμο ώρες ανάπαυσης (11ώρες); Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται να εργαστούν την ίδια μέρα πρωί και νύκτα ή να τελειώνουν την απογευματινή βάρδια στις 11 το βράδυ και στις 7 το πρωί να βρίσκονται πάλι στην εργασία τους.

– Συστηματική παραβίαση των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια, αφού δεν χορηγούνται τα μέσα ατομικής προστασίας, δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας, ενώ δεν έχει γίνει εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα  στους χώρους εργασίας;

Αυτές είναι μόνο μερικές πλευρές από τις δεκάδες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια που συμβαίνουν σε χώρους του Δημοσίου. Δυστυχώς, οι διοικήσεις των διάφορων φορέων και υπηρεσιών επιχειρούν να «νομιμοποιήσουν» αυτές τις παραβάσεις χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα είτε την υποστελέχωση των υπηρεσιών, είτε την έλλειψη πόρων για τη λήψη μέτρων προστασίας.

Όμως, ακόμα και για ζητήματα που σχετίζονται με τις αυθαίρετες μετακινήσεις, τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι, καθώς και τις αυθαιρεσίες των διοικήσεων και υπηρεσιακών παραγόντων ή τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν εργασιακή σχέση δημοσίου δικαίου, παραμένουν απροστάτευτοι, καθώς δεν υπάρχει φορέας να απευθυνθούν.

Το ΜΕΤΑ είχε επιμείνει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να απαιτήσουν την επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ και για τους χώρους του Δημοσίου. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό από συνδικάτα και τέθηκε στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Αντί όμως απαντήσεων η τότε υπουργός, κ. Ε. Αχτσιόγλου, περιορίστηκε σε τυμπανοκρουσίες, ότι δήθεν «έχει βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι» στην εργοδοσία, χωρίς να κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Θα ήταν αστείο, βεβαίως, να θεωρηθεί ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης θα είναι διαφορετική. Αντίθετα, μάλιστα, θα λέγαμε ότι συνεχίζει και διευρύνει αυτή την παραβατικότητα. Άλλωστε, αυτό το αποδεικνύει η αποδυνάμωση και η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και η πρόσφατη απόφαση, σύμφωνα με την οποία δίνεται ασυλία από ευθύνες για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στις διοικήσεις δημόσιων οργανισμών που έχουν εργολάβους. Με αυτές τις αποφάσεις, η κυβέρνηση έδωσε για μια ακόμα φορά τα διαπιστευτήρια της στην εργοδοσία και ταυτόχρονα άφησε ανοικτό το πεδίο για τη διεύρυνση της παραβατικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες.

Προφανώς, η επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ και στους χώρους του Δημοσίου μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κάποιων ζητημάτων, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα.

Είναι αναγκαίο ταυτόχρονα να υπάρξουν αγωνιστικές παρεμβάσεις, ώστε να αποκατασταθεί το εργατικό δίκαιο που επλήγη ιδιαίτερα τη μνημονιακή περίοδο και να θεσπιστούν αυστηρές δικλείδες αλλά και ποινές στην περίπτωση που παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία.

Παράλληλα, τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να εγκαταλείψουν την τακτική του μιθριδατισμού και να ασχοληθούν συστηματικά με αυτό το ζήτημα. Οφείλουν να  απαιτήσουν την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, να καταγγέλλουν τις προσπάθειες παραβίασής της και να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις αυθαιρεσίες που πλέον είναι καθημερινές και συστηματικές.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΜΕΤΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!