Με τον Μηταράκη συναντήθηκαν οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου

Συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη είχαν χθες εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, μετά την χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησηαν έξω από το Υπουργείο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις απολύσεις 17 συμβασιούχων.

Σύμφωνα με το Σωματείο, ο κ. Μηταράκης προτίθεται να συζητήσει εκ νέου το ζήτημα των απολύσεων αφού πρώτα βρεθεί μέσω της ΑΔΕΔΥ η κατάλληλη «νομική φόρμουλα».

Αναλυτικά:

Τη Δευτέρα 04 Μαΐου εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου συναντήθηκαν με τον Υπουργό, παρουσία εκπροσώπων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των άδικων και στοχευμένων απολύσεων των 17 συναδέλφων και συναδελφισσών μας. Ο Υπουργός κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, εν όψει των τεράστιων προκλήσεων στο προσφυγικό και των ελλείψεων που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Ασύλου τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά. Πρόκειται για την πάγια θέση του Σωματείου, που εκφράστηκε εξαρχής: όλες οι συμβάσεις θα πρέπει να ανανεώνονται, κανένας/καμία δεν πρέπει να απολυθεί, κανένας/καμία δεν περισσεύει σε αυτή την Υπηρεσία.

Ο κ. Μηταράκης, αποπειράθηκε για πρώτη φορά –αφού έληξε η πλειονότητα των 17 συμβάσεων εργασίας- να εξηγήσει το λόγο που δεν ανανεώθηκαν οι 17 συνάδελφοι και συναδέλφισσες μας, αναφερόμενος σε αρνητικές εισηγήσεις από συγκεκριμένα τμήματα της Υπηρεσίας Ασύλου, τις οποίες δεν μπορεί να παρακάμψει, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη αλληλογραφίας ανάμεσα στην Υπηρεσία και το Υπουργείο που αφορά το εν λόγω «κώλυμα», το οποίο για ακόμα μια φορά δε μας γνωστοποιήθηκε εγγράφως. Ο Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος μας, αποδέχτηκε τον όρο απόλυση αναφερόμενος σε παλαιότερες μη παρατάσεις συμβάσεων (τον Δεκέμβριο του 2017), και δήλωσε ότι έχει την πολιτική βούληση να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 συναδέλφων/ισσών μας, μη αναλαμβάνοντας ωστόσο την πολιτική ευθύνη να υπογράψει την ανανέωση. Το Σωματείο έχει επανειλημμένα δηλώσει τόσο προφορικά όσο και εγγράφως ότι δεν τίθεται πραγματικό «κώλυμα» για τις ανανεώσεις των συγκεκριμένων συμβάσεων εργασίας. Το ζήτημα έχει ανακύψει από συγκεκριμένα Τμήματα της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία καταφέρθηκαν εναντίον του Σωματείου μετά την ίδρυσή του το 2017 και έχουν στοχοποιήσει συναδέλφους/ισσες εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης και στο παρελθον. Αυτή τη συλλογιστική υιοθέτησε πλήρως ο Υπουργός, δεδομένου ότι αρνιόταν αιτήματα μας για τηλε-διάσκεψη, ότι μας απέκλειε από κάθε συζήτηση σχετικά με το εν λόγω «κώλυμα» και εμφανιζόταν αδιάλλακτος σε προηγούμενη συνάντηση ως προς το ζήτημα των ανανεώσεων, θέτοντας ακόμη και ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να εμποδίσουν την γνωστοποιήση του εν λόγω «εγγράφου».

Μετά από πιέσεις της αντιπροσωπείας, ο Υπουργός δήλωσε ότι προτίθεται να συζητήσει το ζήτημα της ανανέωσης, αφού πρώτα βρεθεί μέσω της ΑΔΕΔΥ η κατάλληλη «νομική φόρμουλα». Κατά τη συνάντηση μας, δε δεσμεύτηκε πολιτικά, επιθυμώντας να αποφύγει τη λήψη απόφασης, δήλωσε εντούτοις ότι προτίθεται να συζητήσει εκ νέου το ζήτημα μετά από τις προτάσεις που θα του καταθέσει η ΑΔΕΔΥ .

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου συνεχίζει να διεκδικεί την ανανέωση όλων των συμβάσεων εργασίας και την επιστροφή όλων των συναδέλφων /ισσών μας στις θέσεις τους. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα συνεχίσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα για να θωρακίσουμε τόσο τους 17 συναδέλφους και συναδέλφισσες, όσο και κάθε συνάδελφο/ισσά μας απέναντι στην εκδικητική στάση των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!