λουφάρεις-στη-δουλειά-απολύεσαι-128706
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 22.01.2016 | 19:41

Λουφάρεις στη δουλειά; Απολύεσαι!

Την ώρα που ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να πείσει τους Ιταλούς να δουλεύουν αποδοτικότερα, ένα περιστατικό… τεμπελιάς και ανευθυνότητας προκαλεί ολόκληρες αλλαγές στη νομοθεσία. Η ξεχωριστή ιστορία ενός τροχονόμου

Αλλοι σπαταλούν πολύτιμες εργατοώρες χαζεύοντας στο facebook και στο twitter.

Αλλοι χάνουν σε αποτελεσματικότητα γιατί έχουν το μυαλό τους στο τραγούδι που ακούν στο ραδιόφωνο εκείνη την ώρα.

Αλλοι παίζουν πασιέντζες, κλασική επιλογή στο ελληνικό Δημόσιο.

Κι άλλοι αποθεώνουν τη λούφα και φεύγουν από τη δουλειά! Είτε για να εργαστούν αλλού, είτε για να κοιμηθούν.

Αυτό έκανε, περίπου, ο Αλμπέρτο Μουράλια, ιταλός τροχονόμος, ο οποίος έγινε το Μήλον της Εριδος για ολόκληρη τη γειτονική χώρα και ανάγκασε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ρέντσι, να ασχοληθεί μαζί του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

c970481c-bf8d-11e5_1047538c-600x400

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μουράλια πήγε κανονικά στην υπηρεσία του. «Χτύπησε κάρτα», αλλά μετά από λίγη ώρα εγκατέλειψε το πόστο του και πήγε να κοιμηθεί. Δεν ήταν και δύσκολο, το σπίτι του είναι ακριβώς πάνω από το γραφείο του, στο Σαν Ρέμο. Ωστόσο, το περιστατικό καταγράφτηκε από τις κάμερες, με αποτέλεσμα να ανοίξει μια ολόκληρη συζήτηση για την αποδοτικότητα και την εργατικότητα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ιταλία, ειδικά μάλιστα από την στιγμή που οι έρευνες στο εσωτερικό της Αστυνομίας έδειξαν πως οι μισοί άντρες της στο Σαν Ρέμο δεν τηρούσαν το ωράριο.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, από τον Οκτώβρη μέχρι και τα μέσα Γενάρη, στη δημόσια σφαίρα επικρατούσαν σχόλια για το πώς ο Μουράλια προσωποποιεί την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και για το κατά πόσο ευθύνεται η αργοπορία στην απονομή δικαιοσύνης και το πλεονάζον προσωπικό των υπηρεσιών για την έλλειψη επενδύσεων. Ολα αυτά μέχρι χθες το βράδυ, όταν και στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε  εισήγηση για θέσπιση σχετικής νομολογίας, η οποία θα επιτρέπει την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε 48 ώρες από το… παράπτωμα. Προφανώς, όταν υπάρχουν αποδείξεις πως ο υπάλληλος δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις του. Κι όπου ικανοποιητικά βάλτε, απλώς, τη λέξη «τήρηση». Κι όπου υποχρεώσεις, βάλτε, απλώς, τη λέξη «ωράριο».

Οι μισοί άντρες του αστυνομικού τμήματος του Σαν Ρέμο δεν τηρούσαν το ωράριο, ενώ αρκετοί υπάλληλοι στον Δήμο έχουν και δεύτερες δουλειές

«Αν δω κάποιον να “χτυπά κάρτα” για κάποιον άλλον ή να “χτυπά κάρτα” και μετά να φεύγει για να εργαστεί αλλού και μπορώ να τα αποδείξω όλα αυτά, πρέπει να μπορεί κάποιος να τον διώξει αυτόν τον υπάλληλο», δήλωσε σχετικά η Μαριάνα Μαντία, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Τα πράγματα στην Ιταλία θυμίζουν σε πολλά Ελλάδα. Στη Ρώμη, την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2014, 894 αστυνομικοί ζήτησαν και εξασφάλισαν άδεια από την υπηρεσία τους, λόγω ασθένειας. Η σχετική έρευνα που διενεργήθηκε απέδειξε πως οι περισσότεροι είχαν εξασφαλίσει σχετικές βεβαιώσεις από γιατρούς, με τους οποίους συνδέονταν με στενή φιλία.

Οπως σημειώνει ο Τομ Κίνγκτον, ανταποκριτής των The Times στη Ρώμη, ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να πείσει τους Ιταλούς να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να αγκαλιάσουν την επιχειρηματικότητα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, αφού οι Ιταλοί έχουν «εμμονή με το να έχουν μια δουλειά για μια ζωή και να διεκπεραιώνουν έγγραφα και γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Λογικό, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση στον ιδιωτικό τομέα. Το Δημόσιο θα φαντάζει πάντα ασφαλής επιλογή.

πηγή: protagon.gr