Λέσβος: Στάσεις εργασίας στην Υπηρεσία Ασύλου-Ζητούν προστασία από τον κορωνοϊό

Σε επαναλαμβανόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στην Υπηρεσία Ασύλου Λέσβο. Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι δέχονται πιέσεις να αυξήσουν τον αριθμό συνεντεύξεων ασύλου ανά βάρδια, χωρίς να εξασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις προστασίας από τον νέο κορωνοϊό.

Το ζητούν οι εργαζόμενοι/ες του ΠΓΑ Λέσβου:

  1. Στην οργάνωση των ενεργειών να ληφθεί υπόψη ότι το νησί της Λέσβου βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να παγώσει η εξυπηρέτηση του κοινού με αυτοπρόσωπη παρουσία λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στο Καρά Τεπέ μέχρι η Υπηρεσία να είναι σε θέση να διεκπεραιώσει ενέργειες κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων.

  2. Ο καταυλισμός στο Καρά Τεπέ δεν τελεί υπό υγειονομικό αποκλεισμό, παρόλο που τα κρούσματα είναι πολλά και παρότι αφορά τον ίδιο πληθυσμό που είχε τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό στη Μόρια. Ως εκ τούτου και ειδικά όσον αφορά τη διεξαγωγή συνεντεύξεων, ζητάμε να γίνει προγραμματισμός συνεντεύξεων δύο εβδομάδες νωρίτερα. Σε αυτό το διάστημα όσοι/ες αιτούντες/ούσες προγραμματίζονται για συνέντευξη να διαμένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, όπου θα ζουν σε ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες – σε αντίθεση με τον Καρά Τεπέ, όπου όχι μόνο συνωστίζονται αλλά διαβιούν σε απάνθρωπες και αναξιοπρεπείς συνθήκες, που τους/ις εκθέτουν σε κινδύνους. Οι αιτούντες/ούσες να στεγαστούν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας όπου θα προστατεύονται από την διασπορά της πανδημίας.

  3. Να γίνει αυτοψία στους χώρους για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους. Να μας ενημερώσει εγγράφως ο υγειονομικός υπεύθυνος για το ΠΓΑ Λέσβου που έχει οριστεί από την Υπηρεσία για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα των χώρων, καθώς και με ποια κριτήρια και διαδικασίες κατέληξε στα όποια συμπεράσματα. Να ενημερωθούμε αν λήφθηκαν υπόψη τα σχέδια των μηχανικών σχετικά με το σύστημα εξαερισμού στην Παγανή και κατά πόσον αυτό είναι σύμφωνο με τα πρωτόκολλα που καταρτίζει ο ΕΟΔΥ.

  4. Να οριστεί ανώτατο όριο ατόμων που παραμένουν στους χώρους της Παγανής ανάλογα με τα τετραγωνικά. Σε κάθε περίπτωση να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για να γίνονται οι συνεντεύξεις με ασφάλεια, δηλαδή μεγάλοι και ευάεροι χώροι όπου θα τηρούνται αποστάσεις.

  5. Χορήγηση μασκών, αντισηπτικών και γαντιών στους/ις εργαζόμενους/ες, τους/ις διερμηνείς και τους/ις εξυπηρετούμενους/ες.

  6. Να μεριμνήσει η υπηρεσία για δειγματοληπτικά τεστ σε εργαζόμενους/ες (συμπεριλαμβανομένων των διερμηνέων).

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΛΕΣΒΟΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!