κούρεμα-σε-επίδομα-αδείας-και-δώρο-χ-364279
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 03.06.2020 | 10:17

«Κούρεμα» σε επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων

Το επίδομα αδείας που θα καταβληθεί στους μιθωτούς του ιδιωτικού τομέα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και το δώρο Χριστουγέννων (που ισούται με έναν ολόκληρο μισθό) δεν αποκλείεται να είναι μειωμένα φέτος, για όσους εργαζόμενους ενταχθούν στον μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

Το επίδομα αδείας όπως και το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζονται με βάση τις τρέχουσες καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές. Με τη λογική αυτή, το πιθανότερο είναι να μειωθούν φέτος για τους εργαζόμενους που θα μπουν στον μηχανισμό, δεδομένου ότι ο εργοδότης θα καταβάλλει το μερίδιο που του αναλογεί επί των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών, δηλαδή των μειωμένων.

Ειδικότερα θα καταβληθεί το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων αναλογία με βάση τον μισθό που παίρνει από το κράτος και με βάση τον μισθό που παίρνει από τον εργοδότη.

Για παράδειγμα, αν ο αρχικός καθαρός μισθός είναι στα 1.000 ευρώ, ο εργοδότης καταβάλλει τα 500 και το κράτος τα 300. Ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 800 ευρώ και χάνει 200. Αν το δώρο Χριστουγέννων υπολογιστεί με βάση τις νέες αποδοχές, τότε θα υπολείπεται των 1.000 ευρώ για τους μήνες που ο εργαζόμενος είχε ενταχθεί στον μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Το ζήτημα μένει να διευκρινιστεί πλήρως από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μέσα στον Ιούνιο, όμως οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

“Δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη νόμου που να λέει ότι μειώνουμε επίδομα αδείας ή δώρο Χριστουγέννων του εργαζόμενου. Η προσαρμογή θα γίνει βάσει των χρημάτων που παίρνει στην τσέπη του”, τόνισε ο υπουργός σε χθεσινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα εργασιακά.

Πάντως η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και αναφέρεται στους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στη “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, αναφέρει πως η μείωση του ωραρίου απασχόλησης έως και 50% θα υπολογίζεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ η αναπλήρωση κατά 60% του χαμένου εισοδήματος θα υπολογίζεται επί των καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζεται ο μισθωτός.

Το κράτος θα καλύπτει “αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων”.