Κοινωφελής Εργασία: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις –Τι θα γίνει με παράταση & νέο πρόγραμμα

Κοινωφελής Εργασίας: «Κλείδωσε» η παράταση – Συνάντηση Χατζηδάκη -ΚΕΔΕ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την προκήρυξη του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr  o νέος διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης αναμένεται να γνωστοποιήσει τους σχεδιασμούς του Οργανισμού για την κατάρτιση του νέου προγράμματος.

Για το λόγο αυτό χτες Τετάρτη, ο κ. Πρωτοψάλτης είχε συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη του ΟΑΕΔ για την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ βρίσκεται και σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι του και κυρίως ο χρόνος υλοποίησης του.

Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα ξεκινήσει την διαδικασία επικοινωνίας με τους φορείς προκειμένου να καταγράφουν οι ανάγκες σε προσωπικό. Σημειώνουμε ότι αυτή τη στιγμή οι ανάγκες των ΟΤΑ αλλά και άλλων φορέων καλύπτονται από τους 30.333 εργαζόμενους του Α’ κύκλου Κοινωφελούς Εργασίας, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λάβει 4μηνη παράταση που λήγει στις 10 Οκτωβρίου 2019.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης είχε δεσμευτεί εντός του κοινοβουλίου ότι «θα συνεχίσουμε την κοινωφελή εργασία», σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει «με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικό σχεδιασμό».

Προς νέα παράταση του Α’ Κύκλου

Με δεδομένο ότι το νέο πρόγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr αναμένεται να βγει τον Οκτώβριο – αφού θα υπάρξει νέος σχεδιασμός στην κατάρτιση του –  και οι διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού (υποβολή αιτήσεων, έλεγχος αιτήσεων, προσωρινοί πίνακες, ενστάσεις, οριστικοί πίνακες) να ολοκληρωθεί με το νέο έτος κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και νέα παράταση για τους συμβασιούχους του πρώτου κύκλου.   

Ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί επίσημα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η παράταση. Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση ή μη θα εξαρτηθεί και από τις ανάγκες δήμων και Περιφερειών για την κάλυψη των κενών που θα προκύψουν από τη λήξη των συμβάσεων.

Εκτιμήσεις προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν, αφού οι δήμοι ήδη προσλαμβάνουν σε μόνιμες θέσεις τους επιτυχόντες της προκήρυξης 3Κ/2018 και καλύπτουν πολλά από τα κενά τους.  Ωστόσο οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες και θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός των θέσεων θα είναι μεγάλος. Σε ότι αφορά τις ειδικότητες και αυτές θα προκύψουν από την καταγραφή των αναγκών.

Κριτήρια επιλογής του νέου προγράμματος

Σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα ο αριθμός των ωφελουμένων θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τα αιτήματα των φορέων, κυρίως δήμων και περιφερειών. Η επιλογή των νέων υπαλλήλων αναμένεται να γίνει στη βάση εννέα συγκεκριμένων κριτηρίων που ακολουθήθηκαν και σε προήγουμενες προκηρύξεις. Ειδικότερα:

1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.
4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.
5. Ηλικία.
6. Αριθμός ανήλικων τέκνων.
7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
8. Ιδιότητα δικαιούχου του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).
9. Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ καθαρά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΑΕΔ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ, PROTEINOMENA


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!