Κοινωφελής: Ανησυχία σε δήμους, εργαζόμενους για λήξη συμβάσεων – Ποιοι ζητούν παράταση

Θέμα τετράμηνης παράτασης των συμβάσεων των εργαζόμενων των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας, ανοίγουν μια σειρά από δημοτικές αρχές της χώρας κάνοντας λόγους για προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων.

Με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας για την πρόσληψη 35.000 ανέργων στους ΟΤΑ, οι δήμοι διαπιστώνουν ότι με τη σταδιακή αποχώρηση των εργαζομένων του προήγουμενου προγράμματος δημιουργούνται μεγάλα κενά σε κρίσιμες και κομβικές υπηρεσίες των δήμων. Επιπρόσθετα σύμφωνα με επαφές που είχε η aftodioikisi.gr, με μια σειρά από δήμους, οι δημοτικές αρχές εκφράζουν τον προβληματισμό τους, σημειώνοντας ότι ακόμα και αν προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα στις αρχές Νοεμβρίου, θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα μέχρι να προσληφθούν οι νέοι εργαζόμενοι.

Ηδη μια σειρά από δήμους ζητούν επίσημα ή ανεπίσημα την τετρέμηνη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων του πρώτου Κύκλου της Κοινωφελούς Εργασίας.  Ο δήμος Ηρακλείου, ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου με ανακοίνωση του τονίζει ότι οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητά την παραμονή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμος Βύρωνας, όπου με απόφαση του το δημοτικό Συμβουλίο ζητά τετράμηνη παράταση των συμβάσεων. Παράταση των συμβάσεων της κοινωφελούς ζήτησε και με ομόφωνο ψήφισμα του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλοι δήμοι που θα απαιτήσουν την παραμονή των εργαζομένων. 

Την ίδια στιγμή, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί δύο κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας από εργαζομένους στην κοινωφελή με την στήριξη σωματείων και συνδικαλιστικών παρατάξεων, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου και να τεθεί επί τάπητος το θέμα της παράτασης των συμβάσεων. Συγκεκριμένα στις 14.30 έχει προγραμματίσει κινητοποίηση το Συνδικάτο ΟΤΑ, ενώ νωρίτερα στις 12.00 το μεσημέρι καλεί σε κινητοποίηση το Σωματείο των εργαζομένων του Βύρωνα με την συμμετοχή και άλλων σωματείων.

Πάντως τόσο το υπουργείο Εργασίας, όσο και ο διοικητής του ΟΑΕΔ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της νέας πάρατασης, πέρα των δύο προγράμματων που αφορούν τα Κέντρα Προσφύγων και τη Δασοπροστασία.

Πάντως και για τα δύο προγράμματα δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική ΚΥΑ για την παράταση και μια σειρά από εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να αποχωρούν αφού λήγουν οι συμβάσεις τους.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ, PROTEINOMENA


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!