καταγγελία-για-efood-ανακάλεσε-για-τους-πα-942463
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 23.09.2021 | 12:30

Καταγγελία για Efood: Ανακάλεσε για τους παλιούς μισθωτούς αλλά προσλαμβάνει νέους freelancers

Δεν έχουν τέλος οι εξελίξεις όσον αφορά το εργασιακό μοντέλο της Efood, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη μη ανανέωση των συμβάσεων για 115 μισθωτούς διανομείς της εταιρείας, οι οποίοι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα γίνουν freelancers ή αν θα διακόψουν τη συνεργασία τους. Παρά το κύμα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε και παρά την ανακοίνωση της εταιρείας που ανακάλεσε, μια μαρτυρία έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το ThessToday.gr, σύμφωνα με την οποία η Efood προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους αποκλειστικά ως freelancers.

Λίγες μέρες αφότου έγινε γνωστό το μήνυμα που έλαβαν οι 115 διανομείς και μετά την κατακόρυφη πτώση στις παραγγελίες, ως αποτέλεσμα του «ξεσηκωμού» στα social media με το hashtag #cancel_efood, η εταιρεία διεξήγαγε συνεντεύξεις/ενημερώσεις σε νέους, επίδοξους συνεργάτες της, τους οποίους ενημέρωσε πως μπορούν να συνεργαστούν μαζί της ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως μισθωτοί εργαζόμενοι, όπως αναφέρει ένας νεαρός (τα στοιχεία του οποίου είναι διαθέσιμα στο ThessToday.gr), ο οποίος συμμετείχε σε μια τέτοια ενημέρωση.

«Η εκπρόσωπος μας έκανε αρχικά μια ενημέρωση για το τι είναι το Efood, πώς ξεκίνησε, πότε ξεκίνησε και τι είδους επιχειρήσεις εξυπηρετεί. Μετά μας είπε ότι ψάχνουν και συνεργάζονται με freelancers και τι συνεπάγεται αυτό. Δηλαδή ότι δουλεύεις εσύ όποτε θέλεις, καθορίζεις τα ωράριά σου, καθορίζεις τις αμοιβές σου. Και με ποιον τρόπο μπορείς να συνεργαστείς ως freelancer μαζί τους, δηλαδή είτε έχοντας κάρτα ελεύθερου επαγγελματία, είτε βγάζοντας τίτλο κτήσης απ’ τον ΕΦΚΑ. Το οποίο έχει τη δικλείδα ασφαλείας ότι μπορείς να βγάζεις μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο. Η εκπρόσωπος μας είπε ότι αυτό ισχύει μόνο για τη συνεργασία μαζί τους. Δηλαδή μπορείς να βγάζεις 20.000 από μια άλλη δουλειά αλλά αυτό δεν επηρεάζει τον τίτλο κτήσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο νεαρός.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν έγινε καμία αναφορά για μισθωτή εργασία, ενώ αργότερα ο ίδιος ενημερώθηκε από τον λογιστή του πως με αυτό το μοντέλο εργασίας θα πρέπει να πληρώνει κάποιες εισφορές και πως δεν θα έχει ασφάλιση από την εταιρεία.

«Μας είπαν ότι αν συμβεί οτιδήποτε στο δρόμο, από το να χυθεί ένας καφές ή να μη θέλει να πληρώσει ο πελάτης, μέχρι να μας σκάσει ένα λάστιχο, ειδοποιούμε τον υπεύθυνο περιοχής και θα αναλάβουν αυτοί από εκεί και πέρα. Όσον αφορά την οδική βοήθεια, δεν ξέρω αν αυτό περιλαμβάνει ότι θα μου στείλουν ένα συνεργείο οδικής βοήθειας ή αν θα μου στείλουν έναν άλλο ντελιβερά να με βοηθήσει να αλλάξω λάστιχο».

Χαρακτηριστικό ωστόσο είναι πως στη συνέντευξη δεν έγινε κάποια αναφορά για την περίπτωση εργατικού ατυχήματος, μολονότι το επάγγελμα είναι επικίνδυνο και οι συνθήκες εργασίας δύσκολες.

Μάλιστα, μιλώντας για τη γενική εικόνα που σχημάτισε μετά το πέρας της συνέντευξης, ο υποψήφιος διανομέας υποστήριξε τα εξής: «Είχα δει σε ανακοίνωση ότι στο επόμενο διάστημα σκοπεύουν να υπερδιπλασιάσουν τον στόλο τους. Και από τη στιγμή που βλέπω ότι μένουν στο freelancing, αφού προσπάθησαν να κάνουν freelancers και όσους ήταν μισθωτοί, η δική μου εκτίμηση είναι ότι κατευθύνονται προς αυτό το στόχο. Να κάνουν όλο το στόλο freelancing».

Μπρανίκας-ΣΕΤΕΠΕ: «Ο θάνατός σου, η ζωή μου – Χάνονται εργασιακά δικαιώματα»

«Μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν με πολύ πιο χαμηλό εισόδημα», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, Γιώργος Μπρανίκας, μιλώντας στο ThessToday.gr, και εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει το freelancing για τον κλάδο των διανομέων και τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος εν ώρα εργασίας.

«Με βάση τον νέο νόμο Χατζηδάκη πλέον, μπορεί ο freelancer, τον αναγκάζει ουσιαστικά η εταιρεία, να εργάζεται ενδεχομένως και πέντε έξι, ώρες στο δρόμο, χωρίς όμως να έχει πάρει καμία παραγγελία ακόμα. Που σημαίνει ότι δεν θα πάρει κανένα ένσημο για εκείνες τις ώρες και δεν θα πληρωθεί κιόλας. Χάνονται αυτόματα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Και μάλιστα η εταιρεία το έχει στα σκαριά, το ετοιμάζει για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν με πολύ πιο χαμηλό εισόδημα».

Και όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι ο θάνατός σου, η ζωή μου. Από τη στιγμή που ο εργαζόμενος κάνει αυτασφάλιση, δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση στην εταιρεία να πάρει κάποια μέτρα. Ο εργαζόμενος λειτουργεί σαν να είχε δικό του μαγαζί π.χ. Σαν να του λέει η εταιρεία “κόψε το λαιμό σου” αν χτυπήσεις με το μηχανάκι, βρες τα μόνος σου. Και δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί σε συναδέλφους διανομείς. Έχουμε και δεκάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια».

Αποστολάκης: Κεραυνός εν αιθρία – Η εταιρεία μάς πρόδωσε

Ο Σάκης Αποστολάκης, που είναι διανομέας στην Efood από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ μάλιστα έχει εργαστεί για χρόνια ως δημοσιογράφος, αναφέρει στο ThessToday.gr πως στην εταιρεία οι συμβάσεις των μισθωτών ήταν τρίμηνες, αλλά οι εργαζόμενοι γνώριζαν πως μετά από τρεις ανανεώσεις της σύμβασης, θα γίνονταν αορίστου χρόνου, δέσμευση ωστόσο που η εταιρεία δεν τήρησε. Ο ίδιος, που βρίσκεται ανάμεσα στους 115 που πήραν το μήνυμα με το δίλημμα freelancing ή διακοπή της συνεργασίας, κάνει λόγο για αιφνιδιαστική και ύπουλη κίνηση από πλευράς της εταιρείας.

«Όλοι ήμασταν ευχαριστημένοι. Πραγματικά ήμασταν τρελοί από χαρά. Η εταιρεία μάς φέρθηκε ύπουλα και πιεστικά. Μας αιφνιδίασε. Και η διαφήμισή της ήμασταν εμείς οι ίδιοι. Εμείς οι ίδιοι που μιλούσαμε με συναδέλφους, τους λέγαμε ότι δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Το μοναδικό κακό που είχαμε από την εταιρεία ήταν οι τρίμηνες συμβάσεις. Ότι ανά πάσα στιγμή μπορούσε να χαθεί αυτό το πράγμα που βιώνεις στην εργασία, ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, όλα τα νόμιμα, το κλείσιμο με τα χιόνια, το ότι έκλεινε η υπηρεσία για κάποιες ώρες με τους καύσωνες. Δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα πουθενά», αναφέρει.

Τονίζοντας πως το τεράστιο κύμα συμπαράστασης στα social media ήταν κάτι που δεν το περίμενε καθόλου, αναφέρθηκε στο freelancing εξηγώντας γιατί οι διανομείς δε μπορούν να θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες.

«Ελεύθερος επαγγελματίας συνεπάγεται ότι μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα και να ανταγωνιστείς τους άλλους, π.χ. δημόσιες σχέσεις. Εμείς οι ντελιβεράδες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ούτως ώστε να μας προτιμήσει ο πελάτης. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθείς ως επαγγελματίας από το freelancing. Είσαι απλός συνεργάτης και τρέχεις πανικόβλητος για να βγάλεις όσο το δυνατόν περισσότερα για να καλύψεις την ασφάλισή σου και το κέρδος σου, τα έξοδά σου».