Υπ. Εργασίας: Επιδοτούμενο «μειωμένο ωράριο» αντί για ομαδικές απολύσεις

Υπέρ του μειωμένου ωραρίου για εργαζομένους επιχιερήσεων που κινδυνεύουν με ομαδικές απολύσεις τάσσεται η νέα υπουργός Έφη Αχτσιόγλου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων της, ακόμη και να το μηδενίζει κατά μέρα εμβομάδα ή ακόμα και μήνα, με τους εργαζομένους να μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση – επίδομα ανεργίας για τις χαμένες ώρες από το κράτος (π.χ. ΟΑΕΔ ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης).

Με νέα διαπραγματευτική γραμμή, ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται να προσέλθει η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα εργασιακά στις 14 Νοεμβρίου.
Συμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» αυτή θα είναι η νέα διαπραγματευτική γραμμή, ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, με την οποία θα προσέλθει η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα εργασιακά στις 14 Νοεμβρίου.

Στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν τη δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης. Η επιτροπή σοφών στο πόρισμά της για τα εργασιακά προτείνει εμμέσως πλην σαφώς, αντί για ομαδικές απολύσεις, να θεσπιστεί εργασία μειωμένου ωραρίου.

Τα άλλα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης υπουργείου δανειστών θα είναι:

  • το αίτημα των δανειστών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων απο 5% σε 10%
  • το θέμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με τους δανειστές να επιμένουν ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις.
  • η άρνηση των δανειστών να επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών

Διαβάστε επίσης: “Αποστολή αυτοκτονίας” για τη νέα υπουργό Εργασίας -Τι έχει να αντιμετωπίσει

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ, ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΕΠΙΣΤΟΥΜΕΝΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!