Ηλεκτρονική «παγίδα» για ασυνεπείς εργοδότες

Σφίγγει ο κλοιός για τους ασυνεπείς εργοδότες, με την κυβέρνηση να στήνει «παγίδες», με στόχο να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα.

Σύμφωνα με το «Έθνος«, νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει μηνιαία ηλεκτρονική διασταύρωση των εισφορών που δηλώνονται με αυτές που καταβάλλονται.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, περιλαμβάνει τρεις διατάξεις, που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα ξεφεύγουν όσοι εργοδότες αποφεύγουν να καταβάλλουν τις εισφορές. Επίσης, με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ και αντί να γίνεται ανά δίμηνο θα γίνεται ανά μήνα.

Αυτές οι διατάξεις προβλέπουν:

*Τη διασταύρωση των ποσών που δηλώνονται από τους εργοδότες με αυτά που καταβάλλονται. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές, εκδίδεται Πράξη Επιβολής Εισφορών. Σε περίπτωση, που δεν γίνει η εξόφληση, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να υποβάλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση.

*Η μηνιαία είσπραξη εισφορών στον ΟΑΕΕ αντί αυτό να γίνεται ανά δίμηνο. Για το θέμα θα υπάρξει τροπολογία, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως δεν θ αυξηθούν οι εισφορές. Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται σήμερα θα «σπάσουν» στα δύο και θα δίνεται το μισό ποσό τον ένα μήνα και το άλλο μισό τον επόμενο.

*Η αλλαγή στη διαδικασία είσπραξης εισφορών στα επικουρικά (ΕΤΕΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ) και στο ταμείο πρόνοιας ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου και προβλέπει πως οι εισφορές θα ενταχθούν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του ΙΚΑ. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει μηνιαίος έλεγχος των καταβληθεισών εισφορών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα προβλέπεται ακόμη πως θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων για να μπει τέλος στην αδήλωτη εργασία και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!