ΓΣΕΕ: Νέες καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Εν αναμονή της νέας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για θεσμοθέτηση της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων για το επίδομα των 800 ευρώ σε τρεις εναλλακτικές ημερομηνίες, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον Γ. Βρούτση, και ανακοίνωσης νέων υποστηρικτικών μέτρων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις «για τον Μάιο και ενδεχομένως μέχρι και τα μέσα Ιουνίου», όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, συνεχίζονται στο παρατηρητήριο του Κέντρου Πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παρατυπίες από ορισμένες επιχειρήσεις.
Μεταξύ των χθεσινών αναφορών-καταγγελιών που υποβλήθηκαν ξεχωρίζουν οι εξής:
■ Για εισπρακτική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται πακέτο κόκκινων δανείων και φέρεται να συνεχίζει τις κρούσεις σε οφειλέτες, αναγκάζοντας το προσωπικό της σε αυτήν τη δραστηριότητα.
■ Για κατάστημα γνωστής εταιρείας που παράγει σοκολατάκια, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εργαζόμενους που ενώ έχει τεθεί η σύμβασή τους σε αναστολή συνεχίζουν να απασχολούνται υποχρεωτικά.
■ Για κολέγια, τα οποία κάνουν πάσης φύσεως αλχημείες προκειμένου να μειώσουν το κόστος των εργαζομένων, τους οποίους ωστόσο δεν θέτουν σε αναστολή σύμβασης.
Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωση της διοίκησής του υπενθύμισε ότι μέχρι την Παρασκευή, 10 Απριλίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι και οι αγρότες μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές οφειλές τους κάνοντας χρήση της έκπτωσης του 25%. Οπως διευκρινίζεται, βάσει και της ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ Α’ 75), υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές δυνατότητες:

α. Πληρωμή της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν το επίπεδο της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς με τη δεύτερη επιλογή προσαρμόζονται αναλογικά οι συντάξιμες αποδοχές του Φεβρουαρίου 2020 (μείωση 25%).
β. Πληρωμή της εισφοράς Φεβρουαρίου 2020 μειωμένης κατά 25%, εφόσον εξοφλήσουν μέχρι τις 10 Απριλίου την εισφορά του Ιανουαρίου 2020. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μειωμένη εισφορά είναι να εξοφληθεί το ειδοποιητήριο μέχρι την Παρασκευή 10/4. Η μείωση ισχύει ακόμη κι αν η εισφορά του Ιανουαρίου πληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, μαζί με την εισφορά του Φεβρουαρίου.
γ. Καταβολή της εισφοράς σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της 1ης δόσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους.
Για 181.414 ασφαλισμένους που δήλωσαν παράλληλα και μισθωτή εργασία τα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν αργότερα, μετά την επεξεργασία των στοιχείων της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) του Ιανουαρίου του 2020 και τον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των εισφορών τους από μισθωτή εργασία και των εισφορών που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν.
Η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF). Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώριση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.
Πηγή: efsyn.gr
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΓΣΕΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!