ΓΣΕΕ: Αύξηση ρεκόρ στην ανεργία των νέων πτυχιούχων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, ιδιαίτερα δεινή εμφανίζεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι νέοι πτυχιούχοι, με τα ποσοστά της ανεργίας σε αυτή την ομάδα του εργατικού δυναμικού να έχει αυξηθεί κατά 189% για τη περίοδο 2008-2012.

Συνέπεια αυτής της αύξησης ρεκόρ είναι η παράλληλη εκτόξευση του ποσοστού των πτυχιούχων που μεταναστεύουν, όπως επεσήμανε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο ιστορικό κτίριο της ΓΣΕΕ ο επιστημονικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Νίκος Παΐζης.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η βάση και η κοιτίδα της διδασκαλίας των κλασσικών σπουδών πανευρωπαϊκά και να προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές σε αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα στα πανεπιστήμια της, αντί να υποφέρει από διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παϊζης.

Επιπλέον διαπιστώνεται ότι η δαπάνη της ελληνικής οικογένειας για τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών της αυξήθηκε κατά 61% την δεκαετία 2001-2011, ενώ η κρατική δαπάνη ανά φοιτητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, είναι στην 26η θέση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφορικά δε με τη κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ΑΕΙ με αφορμή την διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων, ο κ.Παϊζης τόνισε πως στη χώρα μας υπάρχει η μικρότερη αναλογία διοικητικών υπαλλήλων ανά επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό και ανα φοιτητή, μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η δαπάνη ανά διδάσκοντα στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας είναι 29.463,79 ευρώ το χρόνο. Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2008-2010 παρατηρείται μείωση κατά 9,6% της δαπάνης ανά μαθητή ή φοιτητή, από 30.191,21 ευρώ το 2008 σε 22.279,25 ευρώ το 2010.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΓΣΕΕ, ΝΕΟΙ, ΑΕΙ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!