Εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση: Συλλαλητήριο για ΒΑΕ στο Υπ. Εργασίας την Πέμπτη 18/6

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 17 Ιουνίου 2020 - 11:51
  • Comments Off

Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα των βαρέων ανθυγιεινών, αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου.

Πάντως συνεχίζεται με όλους τους τρόπους ο «εμφύλιος» στην ΠΟΕ-ΟΤΑ με αφορμή  την αποκάλυψη της ΔΑΣ-ΟΤΑ ότι στελέχη της ΣΥΝΑΝ και της ΔΑΚΕ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

Μάλιστα, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, η πλειοψηφία της ΕΕ (ΣΥΝΑΝ, ΔΑΚΕ) αποφάσισε σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, και ώρα 9:00 το πρωί, την ώρα δηλαδή, που το Συνδικάτο ΟΤΑ είχε ήδη εξαγγείλει στάση εργασίας!

Διαβάστε επίσης: ΠΟΕ-ΟΤΑ -ιδιωτικοποιήσεις: Συνεχίζεται ο «εμφύλιος» -Αφορμή, οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης

Η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου Αγίων Ανάργυρων – Καματερού 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, μπροστά στις σοβαρότατες εξελίξεις που διαμορφώνονται σχετικά με το ζήτημα των Βαρέων Ανθυγιεινών, αφού στις 20 Ιουνίου ουσιαστικά λήγει η παράταση που δόθηκε κάτω από την πίεση των
αγώνων των εργαζομένων του κλάδου μας, αποφάσισε την προκήρυξη τετράωρης Στάσης Εργασίας από τις 07:30 έως τις 11:30, την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 και συμμετοχή στην συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στις 9:00 το πρωί, που διοργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,ακολούθησαν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάργηση του καθεστώτος των ΒΑΕ, όσο και τις απαιτήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων, με σκοπό να τσακίσουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος ώστε να στοιχίζουν οι εργαζόμενοι, λιγότερο στους επιχειρηματίες που καραδοκούν να αναλάβουν την αποκομιδή των απορριμάτων, τον οδοκαθαρισμό, τα ογκώδη και μια σειρά άλλων υπηρεσιών. Από κοντά βέβαια και οι δημοτικές αρχές, όπως έγινε και στο δήμο μας, όπου η διοίκηση αξιοποίησε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιχειρώντας να εκχωρήσει για 4 μήνες όλη την αποκομιδή σε ιδιωτική εταιρία με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου χάρη στην άμεση παρέμβαση του Σωματείου και του Συνδικάτου ΟΤΑ, ακυρώσαμε αυτούς τους σχεδιασμούς λίγα λεπτά πριν ληφθεί η απόφαση. Επιπλέον χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε ως καλή εξέλιξη την δυνατότητα που δίνει ο νόμος που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στην Πανδημία, οι δήμοι να επινοικιάζουν όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό της καθαριότητας στους ιδιώτες. Επιπλέον ήδη κάποιοι πρόθυμοι Δήμαρχοι με διάφορες προφάσεις κόβουν τα ΒΑΕ από τους εργάτες. Από δίπλα και οι μηχανισμοί τους, το Ελεγκτικό Συνέδριο που βγάζει διαρκώς αποφάσεις που εξαιρούν εργαζόμενους από το συγκεκριμένο καθεστώς. Τα ΒΑΕ όχι απλά δεν πρέπει να κοπούν αλλά πρέπει να ενταχθούν ακόμα περισσότερες κατηγορίες και ειδικότητες. Η ζωή και η Υγεία των συναδέλφων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για το Δ.Σ του Σωματείου μας. Τα ΒΑΕ είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για τον επαγγελματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι. Αποτελεί στην ουσία «επίδομα θανάτου». Αυτό μαρτυρούν οι δεκάδες θάνατοι, οι εκατοντάδες σακατεμένοι, οι χιλιάδες τραυματισμένοι. Αν σε αυτούς προστεθούν οι καρκίνοι, τα μυοσκελετικά προβλήματα κ.α. τότε καταλαβαίνει κανείς ότι το επίδομα θανάτου είναι λίγο.

Αν τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το έγκλημα τους αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι που θα βρίσκονται σε αυτές τις ειδικότητες θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις των ορίων ηλικίας, περαιτέρω μείωση στο εισόδημα τους από την κατάργηση του επιδόματος, κατάργηση των παροχών (ιατρικές εξετάσεις, άδειες, γάλα κ.λ.π.).
Απαιτούμε:
Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ
Ένταξη στο καθεστώς των ΒΑΕ και άλλων ειδικοτήτων.
Μόνιμες προσλήψεις στο σύνολο των υπηρεσιών των Δήμων.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Το Σωματείο μας καλύπτει συνδικαλιστικά όλους τους συναδέλφους με κάθε εργασιακή
σχέση, καθώς και το Συνδικάτο ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, με βάση άρθρο 32 παρ.2το οποίο ,
καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στους Δήμους είτε είναι μέλη, είτε δεν
είναι μέλη.
ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 7:30
ΈΩΣ ΤΙΣ 11:30 ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΣΤΙΣ 9:00.
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΣΤΙΣ 08:00.

Η ανακοίνωση από το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης προκηρύσσει ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για όλους τους εργαζόμενους την Πέμπτη 18 Ιούνη από τις 07:00 μέχρι τις 11:00 και συγκέντρωση στις 09:00 στο Υπουργείο Εργασίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Με το σύνθημα αυτό προχωράμε στέλνουμε προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούμε καμία περικοπή στα ΒΑΕ. Τα ΒΑΕ είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για τον επαγγελματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι. Αποτελεί στην ουσία «επίδομα θανάτου». Αυτό μαρτυρούν οι δεκάδες θάνατοι, οι εκατοντάδες σακατεμένοι, οι χιλιάδες τραυματισμένοι. Αν σε αυτούς προστεθούν οι καρκίνοι, τα μυοσκελετικά προβλήματα κ.α. τότε καταλαβαίνει
κανείς ότι το επίδομα θανάτου είναι λίγο..
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης του
ΣΥΡΙΖΑ η οποία νομοθέτησε με το νόμο 4512/2018 τη συγκρότηση επιτροπής για να
πετσοκόψει τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
αφού όρισε την 1/3/2019 ως ημερομηνία που παύουν να ισχύουν όλες οι διατάξεις
χορήγησης του επιδόματος. Σκοπός τους να απεντάξουν 32% των ειδικοτήτων που είναι
ενταγμένες στο καθεστώς των ΒΑΕ.
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ζήτημα της περικοπής του επιδόματος των
βαρέων και ανθυγιεινών. Δίνουμε έναν αγώνα που έχει σαν αποτέλεσμα να κερδίζουμε
χρόνο μόνο με παρατάσεις, που αναγκάζεται η εκάστοτε κυβέρνηση να δίνει μπροστά
στην οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων.
Είμαστε ξανά μπροστά σε μία γνώριμη κατάσταση στις 30/6/2020. Είναι η
ημερομηνία που στην ουσία θα σταματήσει η καταβολή του Επιδόματος των ΒΑΕ .
Συνάδελφοι τώρα αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη αν τους αφήσουμε να
ολοκληρώσουν το έγκλημα τους, θα οδηγήσει άμεσα εργαζόμενους που βρίσκονται σε
αυτές τις ειδικότητες αντιμέτωπους με μειώσεις στο εισόδημα τους, από την

κατάργηση του επιδόματος, ακόμα κατάργηση των παροχών (ιατρικές εξετάσεις,
άδειες, γάλα κ.λ.π.) και στην πορεία και με αυξήσεις των ορίων ηλικίας.
Η Κυβέρνηση έχει στο πλευρό τους Δημάρχους που αξιοποιούν με μεγάλη
προθυμία αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνέδριου που βγάζει διαρκώς αποφάσεις που
εξαιρούν εργαζόμενους από το συγκεκριμένο καθεστώς. Τα ΒΑΕ όχι απλά δεν πρέπει να
κοπούν αλλά πρέπει να ενταχθούν ακόμα περισσότερες κατηγορίες και ειδικότητες.
Το επίδομα των ΒΑΕ δεν μπορεί να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού, την
εντατικοποίηση της εργασίας, τα κακοσυντηρημένα μέσα εργασίας. Γι΄ αυτό παράλληλα
είναι ανάγκη να δίνουμε έναν αγώνα για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε όλους
τους τομείς. Μόνη λύση είναι οι μόνιμες προσλήψεις για τη κάλυψη όλων των κενών με
μόνιμη και σταθερή εργασία.
Απαιτούμε:
 Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ.
 Ένταξη στο καθεστώς των ΒΑΕ και άλλων ειδικοτήτων.
 Μόνιμες προσλήψεις στο σύνολο των υπηρεσιών των Δήμων. Μονιμοποίηση
όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 09:00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για την Διοίκηση του Σωματείου

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Χρύσανθος Κυριαζής Δημήτρης Κυζίλης

ΣΟΜΕΔΠ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΒΑΕ

ΣΟΜΕΔΠ: Αντί διαλόγου ο κ. Μώραλης επιλέγει τις συνδικαλιστικές διώξεις

Με σκοπό τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων, η δημοτική αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη, μετά τις αστήριχτες αναφορές, τις κλήσεις σε απολογία και τις αυταρχικές και αυθαίρετες ποινές σε εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας, προχωρεί τώρα και σε συνδικαλιστικές διώξεις κατά μελών του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά.

Ο δήμαρχος Πειραιά έδωσε εντολή διεξαγωγής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) κατά του αναπληρωτή Ταμία του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, Δημήτρη Κουβαράκη, στηριζόμενος σε αβάσιμη αναφορά του Αντιδημάρχου Καθαριότητας – Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτη Ρέππα, τον οποίον το Σωματείο μας έχει καταγγείλει για την κατ’ επανάληψη ανάρμοστη, αναξιοπρεπή και προκλητική συμπεριφορά του προς τους εργαζόμενους.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης κ. Ρέππας που εκτός της συμπεριφοράς του προς τους εργαζόμενους, κατ’ ομολογία προϊσταμένων και διευθυντή,  έχει φτάσει στο σημείο να παραγκωνίζει με την ανοχή της την διοίκηση και με εντελώς ρουσφετολογικές διαδικασίες κατανέμει ο ίδιος τις υπερωρίες στους εργαζόμενους. Ενώ ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης απαξιώνοντας τους επόπτες και επιστάτες της υπηρεσίας καθαριότητας, έχει επιβάλει σε εργαζόμενο που έχει προσληφθεί με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου τετράμηνης διάρκειας ως οδηγός  να γυρίζει την νύχτα με το προσωπικό μηχανάκι και να σημειώνει την «πρόοδο» της αποκομιδής απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων!

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι συνάδελφοι που ενώ έχουν προσληφθεί ως εργαζόμενοι  καθαριότητας και η δημοτική αρχή παράνομα τους έχει τοποθετήσει στο γραφείο του αντιδημάρχου καθαριότητας – ανακύκλωσης και τους «πριμοδοτεί» με νυχτερινή απασχόληση και υπερωρίες, χωρίς βέβαια να είναι και οι μοναδικοί, να βγάζουν την «υποχρέωση» προς την δημοτική αρχή καταθέτοντας κατά συναδέλφου τους. Ένα έχουμε να τους πούμε «άξιος» ο μισθός σας, …συνάδελφοι!

Ακόμα όμως πιο θλιβερό είναι το γεγονός να υπάρχουν πρόεδροι πρωτοβάθμιων σωματείων του δήμου Πειραιά που για να μην χάσουν τα προνόμια και την «πριμοδότηση» της νυχτερινής απασχόλησης και των υπερωριών, όχι μόνο «ποιούν την νήσσα» αλλά βάζουν πλάτη στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής του κ. Γιάννη Μώραλη.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αντιδράσεις και παρεμβάσεις του Σωματείου μας, ενοχλούν την δημοτική αρχή γιατί σπάνε την αφωνία και την συναίνεση της πλειοψηφίας των σωματείων του δήμου Πειραιά, στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η δημοτική αρχή, στα ελλιπή Μέσα Ατομικής Προστασίας, στις ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην αναξιοκρατία, στην ανισότητα μεταξύ εργαζομένων, στα «βολέματα» των «δικών μας παιδιών» όπως και σε όλα τα ζητήματα που θίγουν εργασιακά δικαιώματα.

Κάθε προσπάθεια της δημοτικής αρχής και του δήμαρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη να ποδηγετήσουν και να ελέγξουν το Σωματείο μας, με συνδικαλιστικές διώξεις, με αυταρχισμό και εκφοβισμό, παρεμβαίνοντας ακόμα και στα εσωτερικά του Σωματείου, θα πέσουν στο κενό.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά στηρίζει τον αναπληρωτή Ταμία Δημήτρη Κουβαράκη, όπως και όλους τους εργαζόμενους – μέλη του και καταδικάζει την εντολή του δημάρχου Πειραιά για διεξαγωγή ΕΔΕ σε βάρος του που συνιστά συνδικαλιστική δίωξη.

Ούτε οι συνδικαλιστικές διώξεις, ούτε ο αυταρχισμός και οι αυθαιρεσίες θα κάμψουν το Σωματείο μας ώστε να σταματήσει να αντιδρά και να αντιστέκεται στην πολιτική αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής Πειραιά που εξυπηρετεί επιχειρηματικούς ομίλους και εργολάβους και είναι ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και τα συμφέροντα των δημοτών.

Καλούμε τον Δήμαρχο Πειραιά να πάρει πίσω την εντολή διενέργειας ΕΔΕ, να επιλέξει τον διάλογο με τους εργαζόμενους και όχι τις πειθαρχικές διώξεις προκειμένου να λυθούν προβλήματα που χρονίζουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας και να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια εκβιασμού, εκφοβισμού και τρομοκράτησης από την δημοτική αρχή που πέφτει στην αντίληψή τους.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΠΕΡΓΙΑ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΒΑΕ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!