εργαζόμενοι-κοινωφελούς-συγκέντρωσ-196792
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 22.10.2020 | 20:54

Εργαζόμενοι Κοινωφελούς: Συγκέντρωση στο Ηράκλειο για την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων

Σας ενημερώνουμε ότι στις 23/10 και 18/12 αντίστοιχα, εκδικάζονται στο πρωτοδικείο Ηρακλείου, τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων-παρατασιούχων της 8/2018 δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ (κοινωφελές πρόγραμμα)

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου, αναφέρει:

Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην εργασία, κανένας εργαζόμενος απολυμένος!

Είμαστε εργαζόμενοι στον Δήμο Ηρακλείου από το 2018 με το πρόγραμμα “Κοινωφελούς εργασίας” 8/2018. Αρχικά, μας  αποκαλούσαν «ωφελούμενους» (ο ΟΑΕΔ, οι δήμοι, οι περιφέρειες και η κυβέρνηση) και η σύμβαση μας διαρκούσε 8 μήνες. Έπειτα από κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα , με στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια, με την στήριξη σωματείων και συλλόγων πανελλαδικά, καταφέραμε να πετύχουμε ένα από τα αιτήματα μας, πιέσαμε την κυβέρνηση και με υπουργική απόφαση παραμείναμε στις θέσεις  μας  για άλλους τέσσερις  μήνες, με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται πως οτιδήποτε έχει επιτευχθεί είναι απόρροια της συλλογικής πάλης και της διεκδίκησης των εργαζομένων.

Μετά από ένα χρόνο εργασίας (στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ), δυστυχώς πολλοί συνάδελφοί μας απολύθηκαν και οι περισσότεροι δεν είχαν καν τη δυνατότητα με αυτές τις προϋποθέσεις που υπάρχουν, να λάβουν επίδομα ανεργίας. Ένα από τα κύρια αιτήματά μας ήταν και είναι καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις, καθώς και η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν ενδιαφέρονται για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους και για το πως θα επιβιώσουν χωρίς εργασία, αντιθέτως η πολιτική που ακολουθούν έχει σαν σκοπό την ανακύκλωση της ανεργίας και τη δημιουργία φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, που μπροστά στο φόβο της ανεργίας θα δέχεται όλες τις υποχρεώσεις που του ορίζουν χωρίς κανένα δικαίωμα.

Πολλοί από εμάς, πανελλαδικά κινηθήκαμε δικαστικά με στόχο να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Στο Ηράκλειο όσοι κινηθήκαμε δικαστικά παραμένουμε στις θέσεις μας με δικαστική απόφαση προσωρινών μέτρων, όμως αμειβόμαστε με τον κατώτατο μισθό (των 550.35 ευρώ) παρόλο που παράγουμε την ίδια ακριβώς εργασία με τους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου ενώ έχει υπογράψει έγγραφο που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο μετά από παρέμβασή μας, πως καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μας βεβαιώνει ότι θα προβεί «σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να παραμείνουμε στις θέσεις μας», στα δικαστήρια και στην πράξη η στάση της δημοτικής αρχής είναι εναντίον μας.

Οι συνάδελφοι μας, όπως και οι πολίτες του Ηρακλείου αναγνωρίζουν και παραδέχονται πως είμαστε απαραίτητοι, αφού όλες οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών ανά την Ελλάδα είναι υποστελεχωμένες, λόγω συνταξιοδοτήσεων, απουσίας προκηρύξεων, εσωτερικών μετακινήσεων, και του άρθρου 103 του Συντάγματος (το οποίο αναθεωρήθηκε το 2008 και απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης). Στην περίπτωση απομάκρυνσης μας από τις θέσεις μας οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν  εύρυθμα χωρίς προσωπικό και δεν θα μπορεί  να διασφαλιστεί η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών. Όλο αυτό το διάστημα των δύο περίπου ετών που δουλεύουμε στις υπηρεσίες του Δήμου, ξέρουμε πολύ καλά πόσο υποστελεχωμένες είναι και πόσο αναγκαίο είναι το μόνιμο και σταθερό προσωπικό και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, σήμερα, στον καιρό της πανδημίας πόση ανάγκη υπάρχει και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν υπήρχε σε κάθε δημόσιο φορέα (π.χ. νοσοκομεία) μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων των ΟΤΑ, πέτυχαν : την οκτάμηνη διάρκεια σύμβασης αντί της πεντάμηνης , την αναγνώριση του δικαιώματος σε όλες τις άδειες (κανονικές, γονικές, αναρρωτικές κ.ά.), την απαγόρευση της εργασίας στα απορριμματοφόρα που “κόστισε” τη ζωή σε συνάδελφο 5μηνίτη στα Μέγαρα (πολλά ακόμη εργατικά ατυχήματα έχουν συμβεί σε διάφορους δήμους της χώρας) και το να εργαζόμαστε σύμφωνα με το ωράριο των μονίμων συναδέλφων μας.

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται με την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας.
  • Ίσες  αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία. Αναγνώριση των πτυχίων για τις αντίστοιχες θέσεις που καλύπτουμε. Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ , για τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των εργαζομένων.
  • Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας.
  • Εγγραφή των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα στα σωματεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
  • Μοριοδότηση και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.
  • Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους  για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο επιδοτούμενος  χρόνος ανεργίας.
  • Την καταβολή  του  επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.
  • Κατάργηση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του!

Η δύναμή μας βρίσκεται στην  αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα!

Καλούμε σε: Συγκέντρωση την Παρασκευή  23/10  (ημέρα εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων) στις 9:00, στην Πλατεία Ελευθερίας.