Εργαζόμενοι Δ. Βύρωνα: Η πολιτική της δημοτικής αρχής υποβαθμίζει την καθαριότητα

«Η νέα πολιτική του Δήμου Βύρωνα θα οδηγήσει στην περαιτέρω  υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επαγγελματιών της πόλης, αφού τα απορρίμματα θα παραμένουν στους κάδους από το πρωί της Παρασκευής όχι μόνο μέχρι το πρωί της Δευτέρας αλλά σε αρκετές περιοχές και δρόμους ακόμη περισσότερο. Διότι θα είναι αδύνατο ο συσσωρευμένος όγκος των απορριμμάτων να περισυλλεγεί και να μεταφερθεί την Δευτέρα στη χωματερή. Θα οδηγήσει στην περεταίρω εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.», επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Τα όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Δήμου Βύρωνα κ. Αγγέλης Κ. την Πέμπτη 28 Νοέμβριου στους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας είναι ενδεικτικά της πολιτικής που φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να επιβάλει η δημοτική αρχή το αμέσως επόμενο διάστημα. Μια πολιτική που αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της καθαριότητας στην πόλη, στην απαξίωση στα μάτια των πολιτών μιας δημόσιας υπηρεσίας στα μάτια των πολιτών και τελικά θα ενισχύει τα σχέδια εκείνα που θέλουν την εισβολή ιδιωτικών εταιρειών και εργολάβων, την  ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αντιδήμαρχο το σχέδιο της δημοτικής αρχής περιλαμβάνει  να μην γίνεται περισυλλογή των απορριμμάτων όλα τα Σαββατοκύριακα, – σήμερα επτά απορριμματοφόρα περισυλλέγουν από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης τα απορρίμματα-  αλλά κάθε δέκα πέντε ημέρες- ανά δεύτερο Σαββατοκύριακο. Αυτό γιατί πολιτική της δημοτικής αρχής είναι  να γίνουν περικοπές των υπερωριών στο νέο προϋπολογισμό για το 2020 που υπερβαίνουν τις  50.οοο ευρώ .

 Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει στην περαιτέρω  υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επαγγελματιών της πόλης, αφού τα απορρίμματα θα παραμένουν στους κάδους από το πρωί της Παρασκευής όχι μόνο μέχρι το πρωί της Δευτέρας αλλά σε αρκετές περιοχές και δρόμους ακόμη περισσότερο. Διότι θα είναι αδύνατο ο συσσωρευμένος όγκος των απορριμμάτων να περισυλλεγεί και να μεταφερθεί την Δευτέρα στη χωματερή. Θα οδηγήσει στην περεταίρω εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ως σωματείο έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός της υπηρεσίας καθαριότητας. Να μην γίνονται αποσπασματικές κινήσεις από την μεριά της δημοτικής αρχής που δεν συμβάλουν  στην   λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας,  έτσι ώστε να παρέχει  καλύτερες υπηρεσίες  στην τοπική κοινωνία.

Τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες για την καθαριότητα της πόλης – ανταποδοτικά τέλη-  ανέρχονται στα 5.000.000 ευρώ, δεν είναι λίγα. Αυτό που χρειάζεται  είναι μια άλλη πολιτική που θα έχει στο κέντρο της την μείωση του όγκου των απορριμμάτων, που  καταλήγουν στην χωματερή.   Αυτό μπορεί να γίνει με την ενίσχυση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή περισσότερων υλικών. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα φέρει ΑΜΕΣΑ έσοδα στο δήμο- 1.000.000. ευρώ καταβάλει ο δήμος το χρόνο  για τα απορρίμματα του που θάβονται στην χωματερή.  Χρειάζεται καθημερινή περισυλλογή των απορριμμάτων επτά ημέρες την εβδομάδα. Οδοκαθαρισμό σε όλες τις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης. Απαιτείται περιορισμό των λειτουργικών εξόδων– αγορά ανταλλακτικών, αναλώσιμων υλικών,  εξωτερικά συνεργεία κ.λ.π. και όχι του μισθολογικού κόστους που παραμένει καθηλωμένο τα χρόνια των μνημονίων. Διαφάνεια στην καταβολή των υπερωριών.

 Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζονται να αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες , να αγοραστούν μηχανήματα, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αξιοποιήσει του προσωπικού με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο, ισότιμα και με σεβασμό στα δικαιώματα του»

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ, ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!