Εργαζόμενοι Δ.Θεσσαλονίκης: Ζητούν την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας

tv 100

Αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το σοβαρό πρόβλημα των Μέσων Ατομικής Προστασίας και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του δήμου. Το αίτημα συνόδευε κείμενο με 200 υπογραφές εργαζομένων.

Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν μετά από πρωτοβουλία μελών της ΔΑΣ σε διάφορα εργοτάξια.

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι πήρε «αυτή την πρωτοβουλία γιατί: Από τη μία έχουμε τη διοίκηση του δήμου να προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για την άμεση προμήθεια των ΜΑΠ και την αποζημίωση σε χρήμα των ΜΑΠ παρελθόντων ετών που δεν αποδόθηκαν στους εργαζόμενους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Και από την άλλη έχουμε τις παρατάξεις του ΣΕΔΘ «Δύναμη Ενότητας» και ΔΑΚΕ να δείχνουν τη χαρακτηριστική τους «αδράνεια» και για αυτό το θέμα.

Χαιρετίζουμε αγωνιστικά όλους τους συναδέλφους που υπέγραψαν το κείμενο και ενημερώνουμε ότι η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται. Το αίτημα και τις υπογραφές των συναδέλφων τις κοινοποιήσαμε και σε δημοτικές παρατάξεις. Ήδη η «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, ζήτησε εγγράφως να συζητηθεί το θέμα των ΜΑΠ. Αναμένουμε και από τις υπόλοιπες παρατάξεις να πάρουν θέση.

Όσο για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, που η διοίκηση του δήμου επικαλείται ότι πήρε στους χώρους δουλειάς, είναι και αυτά ημίμετρα και λειψά. Την καλούμε για άλλη μια φορά να μας παρουσιάσει για όλο το διάστημα της πανδημίας πόσα και τι είδη προστασίας χορήγησε στους εργαζόμενους, κάθε πότε γίνονται απολυμάνσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στα οχήματα, αν γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους κ.ά. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν στοιχεία γιατί για κάθε είδος προστασίας οι εργαζόμενοι υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση όταν τους χορηγείται, για τις απολυμάνσεις βγαίνουν δελτία απολύμανσης κ.ά. Αποκαλυπτικά για το τι μέτρα προστασίας έχουν πάρει είναι όσα δήλωσε (όταν ήταν ακόμη μέλος της διοίκησης) η πρώην πρόεδρος του βρεφοκομείου του «Α. Στυλιανού» σε τοποθέτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Γενάρη. Δήλωσε ότι μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020 δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ότι πήγαν να αντιμετωπίσουν την επιδημία με μία μάσκα. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να νοσήσουν 14 βρεφοκόμες και 11 νήπια. Αν έχουν αυτή τη λογική για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε μια κλειστή και ευαίσθητη δομή όπως το βρεφοκομείο, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι γίνονταν και γίνεται στους χώρους εργασίας. Όλα αυτά την ώρα που τα κρούσματα και στους εργαζόμενους του Δ. Θεσσαλονίκης είναι πολλά και όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχουμε 3 νεκρούς συναδέλφους που νόσησαν από κορονοϊό.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στο αφήγημα της κυβέρνησης και της διοίκησης ότι τα μέτρα προστασίας, όχι μόνο από την πανδημία αλλά γενικά κατά την εργασία μας, είναι «ατομική ευθύνη» του κάθε εργαζόμενου. Ο αγώνας και για αυτό το ζήτημα χρειάζεται να δυναμώσει».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΜΑΠ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!