Εργαζόμενοι -Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο» -Ζητούν μέτρα

Μετά τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ και οι συνάδελφοί τους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη «σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων». Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΕΑΔΕ, «οι υπάλληλοι συνεχίζουν να παραμένουν τελείως εκτεθειμένοι, απέναντι στην συνεχιζόμενη έξαρση  του κορονοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια Covid 19, αφού έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους, που προσέρχονται για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών, απαιτεί την άμεση λήψη απόφασης για περιορισμό λειτουργίας των Υπηρεσιών, που προβλέπεται βάσει της παρ.6 του άρθρου 5 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 55/2020».

Αναλυτικά:

Η Ομοσπονδία μας λόγω του ότι, οι υπάλληλοι συνεχίζουν να παραμένουν τελείως εκτεθειμένοι, απέναντι στην συνεχιζόμενη έξαρση  του κορονοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια Covid 19, αφού έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους, που προσέρχονται για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών, απαιτεί την άμεση λήψη απόφασης για περιορισμό λειτουργίας των Υπηρεσιών, που προβλέπεται βάσει της παρ.6 του άρθρου 5 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 55/2020.

Είναι απαράδεκτη η κατηγοριοποίηση, περί ευπαθών ομάδων στην ΠΝΠ/64/14 Μαρτίου 2020,που περιλαμβάνει μόνο τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και όσους  έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και εξαιρεί πλήθος άλλων περιπτώσεων.

Η «εύκολη» λύση της μετακύλησης των ευθυνών και η επίκληση της ατομικής ευθύνης, για την τήρηση των μέτρων ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής από ορισμένους επικεφαλής φορέων (όπως είναι και ο Συντονιστής Α.Δ.Μ.Θ) θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη. Δεν γίνεται να μιλάμε για αυτοπεριορισμό την ίδια ώρα που δεν χορηγείται καν «ειδική» άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όλα τα ύποπτα ή πιθανά κρούσματα!

Οι ραγδαίες εξελίξεις, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξειδίκευσης των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης, με άμεση έκδοση Αποφάσεων των Συντονιστών και της Κυβέρνησης, που να περιλαμβάνουν:

  1. Περιορισμό λειτουργίας όλων των υπηρεσιών των Α.Δ. με ορισμό προσωπικού ασφαλείας. Οι πολίτες να απευθύνονται στις υπηρεσίες για επείγοντα ζητήματα και μόνο μέσω τηλεφωνικών, ηλεκτρονικών μέσων ή αλληλογραφίας.
  2. Παροχή αυξημένων μέσων ατομικής προστασίας σε όσους υποχρεώνονται, για εξαιρετικά ζητήματα να παρευρίσκονται σε υπηρεσίες.
  3. Άμεση απολύμανση όλων των εργασιακών χώρων (και όχι επιλεκτικά) και κατεπείγουσα προμήθεια υλικοτεχνικών μέσων.
  4. Πρόσθετες «ειδικές άδειες», επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, στους εργαζόμενους που τις χρειάζονται προσκομίζοντας μόνο υπεύθυνες δηλώσεις ή άλλα σχετικά έγγραφα, που αποτυπώνουν ότι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
  • Ευάλωτες ομάδες εργαζομένων με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, σακχαρώδης διαβήτης κτλ) κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.
  • Εργαζόμενοι που έχουν μέλος της οικογένειας τους παιδί, ηλικιωμένο που χρήζει φύλαξης, άρρωστο ή που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.
  • Έχουν υποχρέωση φύλαξης νηπίου προσχολικής ηλικίας που δεν έχει εγγραφεί σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας επιφυλάσσεται για την χρήση κάθε ένδικου μέσου έναντι των αρμοδίων, σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΜΕΤΡΑ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!