Έρευνα -Κορωνοϊός: Το 25% των δημοσιογράφων έχει δεχτεί μείωση αποδοχών

 • Απο Aftodioikisi Press
 • 11 Ιουνίου 2020 - 12:06
 • Comments Off

Εντυπωσιακά ευρήματα σε έρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου για τις φοβίες των επαγγελματιών του χώρου μετά την «εισβολή» του κορωνοϊού.

Ο φόβος του δημοσιογράφου μπροστά στην… τηλεργασία

Νέα δεδομένα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και μεγάλες αγωνίες, ανασφάλειες και φόβους, δημιούργησε στους δημοσιογράφους η «εισβολή» του κορωνοϊού. Άκρως διαφωτιστική είναι η έρευνα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ιστορική Έρευνα Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες», με την επιστημονική καθοδήγηση του Αντιπρύτανη Καθηγητή Κώστα Αγγελάκου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 29 Απριλίου έως και τις 10 Μαΐου και  πήραν μέρος 372 δημοσιογράφοι και η συλλογή δεδομένων έγινε με χρήση ηλεκτρονικού αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου. Πολύτιμη ήταν η συμβολή στην επεξεργασία των στοιχείων της πολιτικής αναλύτριας της RASS Μαρίας Καρακλιούμη, αλλά και του μεταπτυχιακού φοιτητή του Προγράμματος δημοσιογράφου Χρ. Κιούπη.

Τα ευρήματα δείχνουν, ότι οι επαγγελματίες του κλάδου προεξοφλούν ότι με «όχημα» την πανδημία, θα ακολουθήσουν μειώσεις αποδοχών και κύμα μαζικών απολύσεων στα ΜΜΕ.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης και τα εξής στοιχεία:

 • Η πανδημία άλλαξε τα «εργαλεία» δουλειάς των δημοσιογράφων,
  καθώς η συντριπτική πλειονότητα, κάνει πλέον χρήση των νέων
  τεχνολογιών όπως το skype και το messenger
 • Βασική πηγή για τους περισσότερους επαγγελματίες του κλάδου ήταν
  οι κρατικές αρχές, όπως η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Μείωση αποδοχών
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, 1 στους 4 (25,%) των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει μειώσει τις αποδοχές του. Η συντριπτική πλειονότητα (72%) ναι μεν δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί αλλά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην οικονομία είναι αρνητικές, αυτό το 25%, ίσως να είναι προάγγελος δυσμενών εξελίξεων το φθινόπωρο.
Νέες τεχνολογίες
Η κρίση της πανδημίας, έσπρωξε τους περισσότερους να αλλάξουν τα εργαλεία δουλειάς και να στραφούν στις νέες τεχνολογίες, αφού έπρεπε να τηρούν… αποστάσεις από τις πηγές τους

Στο πλαίσιο αυτό, το 84,9%, δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης έκανε «περισσότερη χρήση των νέων τεχνολογιών»
(Skype, viber, messenger κλπ), ενώ μόλις 14,8% απαντά «όσο και πριν» Κρατική ενημέρωση Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 61,5% (περισσότεροι δηλαδή από 6 στους 10) αναγνωρίζει ότι το κράτος (κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας κλπ) ήταν η βασική πηγή για το ρεπορτάζ.

Το στοιχείο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως καθώς είτε δεν υπήρχε χρόνος για διασταύρωση των πηγών, είτε ο κρατικός λόγος ήταν αδιαμφισβήτητος. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι το 90,1% όσων «έψαξαν» πηγές πέραν των κρατικών για το ρεπορτάζ, χρησιμοποίησαν και 2η πηγή που έχει ενδιαφέρον ότι προέρχεται από τον επιστημονικό χώρο.

Η… εξαφάνιση
Η τήρηση… αποστάσεων που ήταν βασική οδηγία των ειδικών, σχεδόν «εξαφάνισε» τη δια ζώσης συνέντευξη, καθώς μόλις το 11,7% των ερωτηθέντων «τόλμησε» κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι (70,6% αθροιστικά) προτίμησαν ή τη συνέντευξη με skype (35,4%) ή το τηλέφωνο (35,2%) προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για το ρεπορτάζ τους.

Οι… εφιάλτες

Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων, δείχνει να αντιμετωπίζει με φόβο τη νέα πραγματικότητα και διακατέχεται από ανασφάλεια .
Ο τρόμος μπροστά στο αύριο γίνεται σαφής από τα εξής ευρήματα:

 1. Περισσότεροι από 8 στους 10 (82,3%) εκτιμούν ότι μετά τις
  αναστολές συμβάσεων, θα ακολουθήσουν μειώσεις μισθών και κύμα
  απολύσεων στα ΜΜΕ
 2. Σχεδόν 8 στους 10 (76.3%), εκτιμά ότι η τηλεργασία ανοίγει το
  δρόμο για μικρότερες αποδοχές και απολύσεις
 3. Ο φόβος των δημοσιογράφων για την τηλεργασία φαίνεται και από τις
  απαντήσεις στο ερώτημα εάν δίνει άνεση χρόνου στο ρεπορτάζ, καθώς το
  51, 3% απαντά αρνητικά.
 4. Ισχυρό πάντως είναι και το «ναι» με το 38,4% να απαντά θετικά, ενώ ένα
  6,5% αποφεύγει να δώσει απάντηση.
 5. Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο εάν η κρίση του κορονοϊού οδηγεί
  σε περιορισμό της ελευθερίας του δημοσιογραφικού λόγου, καθώς το
  48,7% απαντά θετικά, ενώ το 46% αρνητικά.

Ο αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ Καθηγητής Κώστας Αγγελάκος τόνισε ότι η πραγματοποίηση της έρευνας αποδεικνύει αρχικά την ερευνητική ετοιμότητα και τα άμεσα αντανακλαστικά του Ιονίου και του ελληνικού Πανεπιστημίου γενικότερα στη μελέτη και προσέγγιση νέων ζητημάτων που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα αναδεικνύει την ιδιαίτερη ανησυχία των ανθρώπων της δημοσιογραφίας για το επαγγελματικό τους μέλλον αλλά κυρίως το διχασμό και τα πολλά διλήμματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την περίοδο αυτή στην ελεύθερη και δημιουργική άσκηση του έργου τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ COVID19

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!