Έρευνα: Αύξηση της απασχόλησης βλέπουν οι εργοδότες – Δείτε τους τομείς

Συγκρατημένα αισιόδοξοι παραμένουν οι Έλληνες εργοδότες αναφορικά με τις προθέσεις προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ManpowerGroup.

Συγκεκριμένα, από τους 750 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης το τρίτο τρίμηνο 2016, το 20% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 8% προβλέπει μείωση, το 67% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 5% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο.

Οι εργοδότες, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας -με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +13%- αναμένονται σε δύο τομείς, στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα της Γεωργίας προβλέπουν σταθερές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +11%, ενώ προοπτικές +8% και +7% καταγράφονται στον τομέα του Δημοσίου και Κοινωνικών Υπηρεσιών και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εργοδότες σε δύο τομείς αναμένουν μείωση του αριθμού του προσωπικού τους κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών αναφέρουν απαισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -12%, ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης ανέρχονται σε -2%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε τέσσερις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη βελτίωση, της τάξης των 9 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, ενώ αυξήσεις κατά 4 και 3 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, καταγράφονται στους τομείς του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και του Δημοσίου & Κοινωνικών Υπηρεσιών, αντίστοιχα. Παράλληλα, τα σχέδια προσλήψεων εμφανίζονται αποδυναμωμένα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα της Γεωργίας και στον τομέα των Κατασκευών.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Κατασκευών. Οι προοπτικές για τον τομέα του Τουρισμού είναι αποδυναμωμένες κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μειώσεις 3 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Ωστόσο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε τέσσερις τομείς. Σημαντική αύξηση, κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφεται για τον τομέα της Γεωργίας, ενώ οι Προοπτικές είναι ενισχυμένες κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στους τομείς του Δημοσίου και Κοινωνικών Υπηρεσιών και των Μεταφορών & Επικοινωνιών.

Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016. Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναμένουν την πιο ισχυρή αγορά εργασίας, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +7%, ενώ οι προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε +5%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων είναι αυξημένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παραμένουν στα ίδια επίπεδα στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής καταγράφουν μικρή πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων καταγράφουν οι εργοδότες των Μεγάλου και Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +18% και +16%, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες των μικρών επιχειρήσεων αναμένουν ήπια αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, με Προοπτικές της τάξης του +4%, αλλά οι εργοδότες των πολύ μικρών επιχειρήσεων προβλέπουν μείωση του αριθμού των ατόμων του απασχολούν, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του -2%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές για τους εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις βελτιώνονται σημαντικά, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, οι προοπτικές εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 3 και 2 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες στις πολύ μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν σημαντική βελτίωση 10 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τους εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων. Οι προοπτικές στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων διατηρούνται σχετικά σταθερές.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΡΕΥΝΑ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ, ΤΟΜΕΙΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!