ΕΝΥΠΕΚΚ: Εργοδότες μπορούν να «ανακαλούν» εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης

Μετά την επιβολή του θεσμού της αναστολής της εργασιακής σχέσης για εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους χωρίς μισθό (μόνο την οικονομική κρατική ενίσχυση των 800 €), τη μονομερή επιβολή της τηλεργασίας, την εκ περιτροπής εργασία (γνήσια και κυλιόμενη) και τη μεταφορά εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση του ιδίου Ομίλου χωρίς τη δική τους συναίνεση, η ΕΝΥΠΕΚΚ «ανακάλυψε» και τον πρωτοφανή, όπως λέει, στα νομικά εργασιακά χρονικά θεσμό, της αναστολής (ανάκλησης) της αναστολής της εργασιακής σχέσης!

Όπως αναφέρει:

«Πράγματι, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή ερμηνευτική εγκύκλιο υπ’αριθ. πρωτ. οικ.14676/253/7-4-2020 του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επιτρέπεται η ανάκληση της αναστολής συμβάσεων εργασίας προσωπικού για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες, στις εξής περιπτώσεις:

α)Σε περίπτωση επίταξης επιχειρήσεων από δημόσια αρχή για κάλυψη εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις-εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτών.

β)Στις λοιπές περιπτώσεις που ισχύουν τα ίδια χαρακτηριστικά (δηλαδή οι έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες) οι εργοδότες μπορούν να ανακαλούν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είναι σε αναστολή.

Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν προς κάλυψη αυτής της ανάγκης θα είναι, αντιστοίχως, χρόνος εργασίας και θα αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις-εργοδότες. Ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί η αναστολή αυτών.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που θα κάνουν χρήση των παραπάνω α και β περιπτώσεων, υποχρεούνται να δηλώσουν και να αιτιολογήσουν την ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα της ανάκλησης, σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ΠΡΙΝ την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Με άλλα λόγια, με την υπ’αριθ.πρωτ. οικ.14676/253/7-4-2020 χθεσινή εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, παρέχεται η ευχέρεια στις επιχειρήσεις-εργοδότες να εντάσσονται στον θεσμό της αναστολής της εργασιακής σχέσης και να ΞΕ-εντάσσονται οποτεδήποτε το κρίνουν οι εργοδότες!! Με αυτόν τον τρόπο επωφελούνται καθόσον αφενός μεν καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες (πραγματικές ή τεχνητές), αφετέρου δε, επωφελούνται από τη βίαιη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων τους και την υποχρέωσή τους προς καταβολή ολόκληρου του μισθού.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί όλους τους ανεξάρτητους επιστήμονες και τις  επιστημονικές ενώσεις να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτού του πρωτοφανούς και ασύλληπτου για σύγχρονο κράτος θεσμού εργασιακής ειλωτείας»

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΝΑΚΛΗΣΗ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΕΝΥΠΕΚΚ, ΣΥΜΒΑΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!