Δημόσιο: «Κοπάνα» 10 μήνες χωρίς απόλυση-Ένσταση Ρακιντζή

Tην απόλυση «κοπανατζή» υπαλλήλου που απουσίαζε αδικαιολόγητα για 10 μήνες από την υπηρεσία της ζητησε ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος άσκησε, μετά έναν χρόνο, ένσταση σε απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου.

Το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει στην υπάλληλο που απουσίαζε από την εργασία της επί 10 μήνες αδικαιολόγητα την ποινή της τετράμηνης στέρησης αποδοχών, τη στιγμή που ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει ότι σε περίπτωση, κατά την οποία ο υπάλληλος απουσιάσει αδικαιολόγητα επί 22 συνεχόμενες ημέρες από την εργασία του ή 30 ημέρες εντός του ίδιου έτους, τότε επιβάλλεται η ποινή της οριστικής παύσης.

Επί έναν χρόνο ο Γενικός Επιθεωρητής είχε απολέσει το δικαίωμα της ένστασης στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων με απόφαση του πρώην υπουργού Δ. Ρέππα, ωστόσο με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση επανέφερε το δικαίωμα της ένστασης .

Η ποινή-χάδι που επιβλήθηκε στην υπάλληλο αποφασίστηκε από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2012 μετά την ψήφιση του νέου, αυστηρότερου πειθαρχικού δικαίου.

Σύμφωνα με την ένσταση του Γενικού Επιθεωρητή, «απουσίαζε συνολικά 10 μήνες, δηλαδή διακόσιες δώδεκα ημέρες, συνεχώς και αδικαιολόγητα.

Επιπλέον δεν κατέθεσε ποτέ κανένα δικαιολογητικό σχετικά με την απουσία της, δεν επικοινώνησε και δεν εμφανίστηκε στην υπηρεσία της προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την απουσία της, ενώ παράλληλα οι επανειλημμένες προσπάθειες της υπηρεσίας της να επικοινωνήσει μαζί της απέβησαν άκαρπες.

Το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος αναγνώρισε ελαφρυντικά στην ελεγχόμενη υπάλληλο, προκειμένου να δικαιολογήσει την ποινή – χάδι της τετράμηνης παύσης καθως επικαλείται ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος διαθέτει ευρύτατη κατάρτιση σε πολλούς τομείς, ενώ σε προσωπικό επίπεδο αναγνωρίζει ότι «αποδιοργανώθηκε λόγω της διάλυσης του γάμου της, ότι πάσχει από βαριά κατάθλιψη και ότι δήλωσε τη μεταμέλειά της».

Ο Γενικός Επιθεωρητής στην ένστασή του σημειώνει ότι οι λόγοι που επικαλείται το υπηρεσιακό συμβούλιο δεν μπορούν να εκληφθούν ως «ελαφρυντικοί» λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απουσίαζε από την εργασία της.

Γι’ αυτόν τον λόγο ζητά την παραπομπή του θέματος στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο με το ερώτημα της οριστικής παύσης, εφαρμόζοντας το άρθρο 109 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ, ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!