δημόσιο-ηλεκτρονικά-αναλφάβητοι-έξι-244216
ΔΗΜΟΣΙΟ | 17.10.2013 | 11:33

Δημόσιο: Ηλεκτρονικά αναλφάβητοι έξι στους δέκα υπαλλήλους

Το επίπεδο γνώσεων μεγάλου μέρους, αν όχι της πλειοψηφίας, των δημοσίων υπαλλήλων είναι απαγορευτικό για την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη. Ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάρτιση της πλειονότητας των υπαλλήλων είναι ανεπαρκής, ενώ πολλοί είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι και δεν μπορούν να στείλουν ούτε e-mail.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Χαμηλών προσόντων και χωρίς έστω απλές γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι σημαντικός αριθμός από τους 607.516 υπαλλήλους που απασχολούνται στο Δημόσιο. Περίπου οι μισοί δεν διαθέτουν πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ μειονότητα αποτελούν όσοι έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Ανατροπή της εικόνας αυτής επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αξιοποιώντας μεταξύ των άλλων τη δυνατότητα που δίνει η συμφωνία με την τρόικα για πρόσληψη 15.000 νέων υπαλλήλων στη θέση όσων απολυθούν έως τα τέλη του 2014, βάσει της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης.

Τη στροφή στις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, με αφετηρία τους τομείς της Υγείας και της Οικονομίας προανήγγειλε προ ημερών και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτές τις λίγες προσλήψεις θα τις κάνουμε με κεντρικό έλεγχο και σχεδιασμό και θα είναι σε εξειδικευμένο προσωπικό που δεν μπορεί να βρεθεί από την κινητικότητα», ανέφερε (στον Σκάι).

Ενδεικτικό είναι πως από τους υπαλλήλους που εργάζονται σήμερα σε δημόσιες υπηρεσίες, μόνο το 9,2% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ το ποσοστό των κατόχων διδακτορικού διπλώματος πέφτει στο 3,4%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής, σύμφωνα με τα οποία πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ εμφανίζεται να έχει το 50,2% του προσωπικού.

Στη συντριπτική του πλειονότητα το προσωπικό του Δημοσίου είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητο. Περίπου οι έξι στους δέκα δεν έχουν γνώσεις επεξεργασίας κειμένου στον υπολογιστή ούτε καν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο. Εντυπωσιακό επίσης είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, μόλις το 35,3% των υπαλλήλων είναι σε θέση να στείλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα!

Σε καταγραφή των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων, τα οποία αναγνωρίστηκαν μετά την έναρξη της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου την 1η Οκτωβρίου 2011, προχωράει πάντως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι όταν διορίστηκαν είτε δεν είχαν αντίστοιχους τίτλους είτε δεν τους είχαν χρησιμοποιήσει για τη θέση που κατέλαβαν.

Συγκεκριμένα, με χθεσινή εγκύκλιό του ζητάει από όλους τους φορείς του Δημοσίου να αποστείλουν έως τα τέλη Οκτωβρίου στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων που είχαν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης των τίτλων τους πριν από την έναρξη του ενιαίου μισθολογίου, αλλά η σχετική απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου εκδόθηκε μετά ή δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Στοιχεία ζητούνται επίσης για τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους και τον βαθμό στον οποίο έχουν καταταγεί με το ενιαίο μισθολόγιο.

Στόχος είναι να εκτιμηθεί και το κόστος που θα προκύψει αν ληφθούν υπόψη τα διπλώματα αυτά, καθώς θα οδηγήσουν τους υπαλλήλους σε ανώτερη βαθμολογική και μισθολογική κλίμακα. Για το θέμα υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που δίνει πράσινο φως για την αναγνώριση των τίτλων και έχει γίνει ήδη αποδεκτή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ωστόσο, βάσει της οικονομικής επιβάρυνσης θα αποφανθεί το υπουργείο Οικονομικών για την τελική αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης.

Διευκρινίσεις έδωσε, στο μεταξύ, με επιστολή του που δημοσιεύθηκε στη Wall Street Journal ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την εκδίκαση των υποθέσεων επίορκων υπαλλήλων και με αφορμή προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας για την ατιμωρησία στο Δημόσιο. «Σήμερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα κατανοούν ότι τίθεται σε εφαρμογή η πολιτική της μηδενικής ανοχής σε σχέση με πειθαρχικά παραπτώματα και ότι θα γίνει επανεξέταση υποθέσεων άνευ καθυστερήσεων», ανέφερε μεταξύ των άλλων.