Δήμος Ζίτσας: Καταγγελίες για διακοπή σύμβασης σε εργαζόμενο

Σε νέα απόλυση συμβασιούχου προχώρησε η Δημοτική Αρχή Ζίτσας, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ ΟΤΑ Ιωαννίνων.

Πρόκειται για 8μηνίτη χειριστή ο οποίος, στην τελευταία σύμβαση πριν να βγει στην σύνταξη, απολύθηκε επειδή, όπως αναφέρει η καταγγελία, δεν δέχτηκε να οδηγήσει το μηχάνημα σε δρόμο που αντικειμενικά δεν χωρούσε.

Είναι ο ίδιος που έκανε το λάθος, μετά από 14 ώρες δουλειάς την ημέρα των χιονοπτώσεων να μη δεχτεί να δουλέψει «ακόμα λίγο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η οποία προσθέτει:

«Η Δημοτική Αρχή βρήκε ένα παράθυρο του νόμου για να διακόψει τη σύμβαση του εργαζόμενου στους 3 μήνες. Ξέχασε όμως όλη τη νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Ο συνάδελφος δεν πήρε ποτέ Μέσα Ατομικής Προστασίας! Τη μέρα που δούλευε χωρίς διακοπή 14 ώρες στον αποχιονισμό, δεν του είχαν χορηγηθεί θερμαντικά μέσα. Σα να μην έφτανε αυτό, το όχημα δεν είχε φώτα. Δεν υπήρχε καμία μέριμνα αν αυτός ο άνθρωπος πεινούσε ή διψούσε μετά από τόσες ώρες δουλειάς! Ο συνάδελφος πολύ σωστά δεν δέχτηκε να ρισκάρει τη ζωή του», καταγγέλλει από το ΠΑΜΕ ΟΤΑ και ζητά από τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφαση απόλυσης και από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ να πάρει θέση και να καταγγείλει στο ΣΕΠΕ τις παραβάσεις στην υγιεινή και την ασφάλεια σε ολόκληρο το Δήμο Ζίτσας.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας την «άμεση ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου με οκτάμηνη σύμβαση, στο Δήμο Ζίτσας».

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή τους οι Αγωνιστικές Συσπειρώσεις ΟΤΑ Ιωαννίνων, αναφέρουν:

«Ζητάμε την επιστροφή του συναδέλφου στην υπηρεσία και ειδικότητά του, με την ταυτόχρονη ηθική και υπαλληλική αποκατάστασή του, όσον αφορά τις βαρύτατες κατηγορίες που συνοδεύουν την απόφαση απόλυσής του.

Είχαμε προγραμματίσει ήδη παρέμβαση στο Δήμο Ζίτσας για σήμερα Δευτέρα 11/2 στις 12.00 π.μ., ενώ αύριο πρώτοι σε όλη τη χώρα σε συνέλευση – εκδήλωση με θέμα «ΥΓΙΕΙΝΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στους ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», θα γίνει ενημέρωση από τον γιατρό εργασίας του Δήμου Ιωαννιτών, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από τους εργαζόμενους και εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τις Εκλογές εκπροσώπων και τη συγκρότηση 5μελούς Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων.

Κι ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, με μεγάλη έκπληξη είδαμε ανακοίνωση της ΔΑΣ που κυκλοφόρησε με αφορμή την απόλυση, η οποία ενώ στην αρχή αναδεικνύει την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Ζίτσας (περιμένουμε και την απάντηση του δημάρχου αν ο συνάδελφος υποχρεώθηκε να δουλέψει σε επικίνδυνα τμήματα, 14 ώρες, με μηχάνημα χωρίς φώτα), δεν απέφυγε τον προσφιλή πειρασμό να πετάξει και κάποια ψεύδη και λάσπη.

Πλησιάζουν και οι εκλογές για το σωματείο…  

Οι συνάδελφοι σε όλο το νομό γνωρίζουν την άμεση παρέμβαση του σωματείου μας όταν δεν τηρείται η νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Στα μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Ο συνάδελφος κακώς δεν πήρε τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, γιατί αν και ξεκίνησαν να δίνονται από τις 27 Δεκέμβρη, πήγε στα μέσα Ιανουαρίου να τα παραλάβει, αλλά δεν μπορούσε να περιμένει τον συνάδελφο που τα έδινε. Εδώ επισημαίνεται και μια υποτίμηση των ΜΑΠ και των μέτρων πρόληψης από μεριάς μας.

Δικαιούχοι για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, την παροχή σε γάλα, όπως και τις μικροβιολογικές εξετάσεις είναι όλοι οι συνάδελφοι με κάθε είδους εργασιακή σχέση στο Δήμο Ζίτσας. Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί και η εκπαίδευση του προσωπικού στο ΕΛΙΝΥΑΕ.

Ενώ είναι – δυστυχώς – από τους λίγους δήμους στην περιοχή που έχει εδώ και χρόνια Τεχνικό Ασφαλείας και Γιατρό Εργασίας.

Τέλος, αν και ο συνάδελφος πήρε στις 5/2 την απόλυση, δεν έγινε γνωστό, ούτε στο εργοτάξιο. Στις 7/2 το είδε στη «Διαύγεια» ο συνάδελφος Ζώης Γαλατάς, ο οποίος ενημέρωσε το ΔΣ του Συλλόγου  στη συνεδρίασή του την Παρασκευή 8/2.

Πράγματι, το νιώθουμε ότι οι Δήμαρχοι δε δίνουν δεκάρα για τις ζωές μας.

Και δεν πρόκειται να τους το επιτρέψουμε!!!

Όλες οι Δημοτικές Αρχές, φέτος, για πρώτη φορά, αναγκάστηκαν να καταγράψουν ως όφειλαν τις ζημιές σε όλα τα μηχανήματα, μετά τις παρεμβάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Θαρρείς και χρειαζόταν 42 νεκροί για να πάρουν μπρος…

Έχει πράγματι απαράδεκτους χώρους δουλειάς – έχουμε κάνει παρέμβαση γι’ αυτό και έχει δεσμευθεί ο Δήμος ότι θα ολοκληρώσει σύντομα τον πάνω όροφο – που στοιβάζονται οι εργαζόμενοι στο κεντρικό δημαρχείο και container στο εργοτάξιο (Δήμος Ζίτσας). Στους περισσότερους δήμους η κατάσταση είναι το ίδιο απελπιστική.

Κάθε απόλυση, με όποια αιτιολογία την εκλαμβάνουμε πάντα σαν προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων που αντιστέκονται, που έχουν αγωνιστική στάση, που απεργούν και δεν δέχονται να ριψοκινδυνεύουν.

Ο Σύλλογος πήρε θέση. Στο ΣΕΠΕ μας γνωρίζουν. Δεν ξέρω τι έχει να καταθέσει η «Ενότητα», αλλά όσο αφορά τις «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις» δε συνηθίζουμε να κάνουμε πως δεν ξέρουμε τι γίνεται. Δε δίνουμε συνεντεύξεις στα κανάλια τα τελευταία χρόνια, αλλά προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τον κόσμο της εργασίας και με αυτοκριτική διάθεση να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων μακριά από τον εργοδοτικό, κυβερνητικό και τον κομματικό συνδικαλισμό. Αυτές είναι οι ευθύνες που έχουμε αναλάβει.

Και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πολλές νίκες στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα έχουν τη σφραγίδα μας…»

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΝΑΚΛΗΣΗ, ΑΠΟΛΥΣΗ, ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!