Δήμοι -Κινητοποιήσεις: Κίνδυνος για σκουπίδια στους δρόμους -Τι να κάνουν οι πολίτες

  • Απο stergios
  • 20 Οκτωβρίου 2019 - 10:23
  • Comments Off

Να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στο άρθρο 179 του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, που διευκολύνει τους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου. Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ -που αντιτίθεται και σε υπόλοιπες αντεργατικές προβλέψεις του νομοσχεδίου- συνέπειες του άρθρου 179 θα είναι η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η αύξηση των δημοτικών τελών και αθρόες απολύσεις εργαζομένων.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να έχει προκηρύξει αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 19-20 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα η αποκομιδή των απορριμμάτων να μην εκτελείται ομαλά, ενώ σε ορισμένα σημεία σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αστικών κέντρων συσσωρεύονται απορρίμματα στους κάδους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει πολύμορφες δράσεις κινητοποιήσεις οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο. Μέχρι τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να συσσωρευθούν όγκοι απορριμμάτων στους κάδους των πόλεων, μια εικόνα συνηθισμένοι και από παλαιότερες κινητοποιήσεις του κλάδου.

Αυτήν την στιγμή είναι δύο τουλάχιστον Δήμοι (Αθηναίων και Σαλαμίνας) που έχουν απευθύνει έκκληση στους δημότες να μην εναποθέτουν τα οικιακά τους απορρίμματα στους κάδους, μέχρι να ομαλοποιηθεί η αποκομιδή. Η συνεργασία των πολιτών ζητείται για όσο διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις, οι οποίες θα είναι ακόμη πιο δυναμικές τις επόμενες ημέρες και ουσιαστικά για τρεις ημέρες (Τρίτη 22 – Πέμπτη 24 Οκτωβρίου) θα διεξάγεται από μερικώς έως καθόλου η αποκομιδή.

Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για αμέσως επόμενες ημέρες έχει ως εξής:

  1. Συμμετέχουμε και διευρύνουμε την ΑΠΟΧΗ από κάθε υπερωριακή απασχόληση και Εργασία για το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.
  2. Την ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 πραγματοποιούμε μαζικές ολοήμερες Γενικές Συνελεύσεις (ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ) δίνοντας το μήνυμα στους εργαζόμενους της κρισιμότητας και της αναγκαιότητας συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για περιφρούρηση των υπηρεσιών αλλά και των θέσεων εργασίας. Τα Γκαράζ των Δήμων παραμένουν κλειστά και γίνονται το κέντρο ενημέρωσης του αγώνα πάλης και αντίστασης στους εργαζόμενους και πολίτες με αίτημα την απόσυρση του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» και του άρθρου 179 που ξεπουλά μπιτ-παρά τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
  3. Με πρωτοβουλία των Συλλόγων-Μελών ζητάμε την έκτακτη σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις καταδίκης του άρθρου 179 που κατατέθηκε εν αγνοία και χωρίς την συναίνεση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  4. Την ΤΡΙΤΗ 22 και την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 Οκτωβρίου 2019 η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκηρύσσει 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ των εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού. Με αποφάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων-Μελών μπορεί η απεργία να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου.
  5. Την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Μηχανοκίνητη Πορεία με σημείο εκκίνησης τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα.
  6. Την ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-ΟΤΑ προκηρύσσει 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ίδια ημέρα στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη) Πανελλαδικό Συλλαλητήριο με ενωτικό-δυναμικό κάλεσμα συμμετοχής και αλληλεγγύης σε Ομοσπονδίες του Δημοσίου αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα.
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΛΙΤΕΣ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ, PROTEINOMENA


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]