Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ: «Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμο εμπόρευμα»

«Η κυβέρνηση προκλητικά, σε συνθήκες πανδημίας, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους με τη λογική του «κέρδος-ζημιά», χωρίς να νοιάζεται για την υγεία και τη ζωή τους προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό κόστος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απαιτούν την έκδοση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα προβλέπει:

-Υποχρεωτική χορήγηση ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, σε όλους ανεξαιρέτως  τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές καθορίζονται από την ιατρική επιστημονική κοινότητα (π.χ. σε καρδιοπαθείς, σε πάσχοντες από διαβήτη, σε όσους έχουν αναπνευστικά νοσήματα κλπ)

-Η ίδια άδεια να χορηγείται και σε όσους έχουν μέλος της οικογένειάς τους που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Μετά την κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου –Μάρτιος του 2020-ήρθε η ομοίως κατάπτυστη διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για να μας πει ότι στις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων που «δύνανται» και όχι επιβάλλεται να παραμείνουν σπίτι τους, λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας από τον κορονοϊό, είναι μόνο οι καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία ή αυτοί που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Όταν όλη η επιστημονική ιατρική κοινότητα τονίζει ότι τα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρότατης νόσου από τον κορωνοϊό, όταν η επίσημη καμπάνια για την αντιμετώπιση ή καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού είναι «μένουμε σπίτι», η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, διαβήτη κλπ δεν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, άρα είναι ορθό να προσέρχονται και να ακολουθούν κανονικότατα πρόγραμμα ολοήμερης εργασίας.

Η κυβέρνηση προκλητικά, σε συνθήκες πανδημίας, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους με τη λογική του «κέρδος-ζημιά», χωρίς να νοιάζεται για την υγεία και τη ζωή τους προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό κόστος.

Η ζωή του εργαζόμενου είναι για κυβέρνηση και δημάρχους χαμηλού κόστους. Το εμπεδώσαμε όλα αυτά τα χρόνια που οι αντιλαϊκές πολιτικές ισοπέδωσαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το ζήσαμε στο πετσί μας με την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών, την απαξίωση χορήγησης βασικών μέσων για να δουλεύουμε ανθρώπινα, την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς που είχαν σαν επακόλουθο δεκάδες ατυχήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα, στο χώρο των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ακόμη και τώρα σε συνθήκες πανδημίας, εξαιρούν από τις ευάλωτες ομάδες αυθαίρετα, εργαζόμενους με χρόνιες και σοβαρότατες ασθένειες που σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων ανήκουν στις ομάδες υψηλότατου κινδύνου.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ

ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  την έκδοση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα προβλέπει:

-Υποχρεωτική χορήγηση ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, σε όλους ανεξαιρέτως  τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές καθορίζονται από την ιατρική επιστημονική κοινότητα (π.χ. σε καρδιοπαθείς, σε πάσχοντες από διαβήτη, σε όσους έχουν αναπνευστικά νοσήματα κλπ)

-Η ίδια άδεια να χορηγείται και σε όσους έχουν μέλος της οικογένειάς τους που ανήκει σε αυάλωτες ομάδες.»

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ, ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΟΥ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΥΠΕΣ, ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!