δίκτυο-εργαζομένων-οτα-η-κατάσταση-ερ-561913
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 09.02.2019 | 19:50

Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ: Η κατάσταση εργαζομένων -ανέργων δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς στην κυβέρνηση

«Η άσχημη κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση», είναι ο τίτλος ανακοίνωσης που εξέδωσε το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, με το σχετικό κείμενο να έχει ολόκληρο ως εξής :

«Πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί μετά από τέσσερα χρόνια που διατήρησε τους μισθούς πείνας, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αυξάνει  (με τον μνημονιακό νόμο του Γ. Βρούτση) τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ μεικτά και καταργεί το αίσχος του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών. Ούτε λόγος να γίνεται για επαναφορά της διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα και τη συλλογική σύμβαση για τη διαμόρφωση του.

Ο Αλέξης Τσίπρας 15/1/2015 έλεγε: “Είναι δέσμευση ότι θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ… Είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας τα 751 ευρώ. Θα έρθουν με νόμο, όπως με νόμο καταργήθηκαν. Όμως μετά θα λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, από το νόμο και μετά… Δε θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με νόμο”.

Η αλήθεια είναι ότι

Η κυβέρνηση αθέτησε την προεκλογική της δέσμευση για άμεση επαναφορά του κατώτατου  των 751 ευρώ, που περικόπηκε (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους κάτω των 25 (υποκατώτατος) το 2012.  Εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει τις μνημονιακές πολιτικές. Υλοποιεί και στον τομέα της εργασίας τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο. Σήμερα ο κατώτατος μισθός δεν επανέρχεται στα 751 ευρώ, αλλά στα 650 ευρώ μεικτά, που σημαίνει 545 ευρώ καθαρά. Δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων αλλά μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. ΔΕΝ αφορά όσους αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις και όλους όσους εργάζονται στο δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. ΔΕΝ είναι βέβαιο ότι θα δοθεί σε όσους εργάζονται με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας- μένει να αποδειχθεί.

-Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αμείβονται με μισθούς κάτω και του κατώτατου λόγω μερικής απασχόλησης (ή λόγω καταγραφής τους ως μερικά απασχολούμενων). Στα τέσσερα αυτά χρόνια έχουμε μείωση της μόνιμης σταθερής εργασίας, εκτίναξη της μαύρης αδήλωτης εργασίας, της ελαστικής κακοπληρωμένης απασχόλησης, της εντατικοποίησης, την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, την υπερεκμετάλλευση όσων εργάζονται με τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, αφού δεν αμείβονται με τις συλλογικές συμβάσεις.

 –Με την ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωση του αφορολόγητου από την 1/1/2020 (από 8.600 σε 5.700) θα έχουν μείωση του εισοδήματος τους όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ όσοι λαμβάνουν κατώτατο μισθό θα φορολογούνται και το καθαρό ποσό θα μειωθεί στα 515 ευρώ το μήνα.

Αυτή η σκληρή  πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί και δεν αλλάζει με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. ΔΕΝ θα αλλάξει με τον επανερχομό της αντεργατικής, αντιλαϊκής Ν.Δ. Κυρίως όμως δεν μπορεί να αλλάξει με την σιωπή, την συναίνεση, την ανοχή, την απογοήτευση.  

Χρειάζεται εργατικό κίνημα ταξικό, ανεξάρτητο από κράτος, εργοδότες και κομματικές περιχαρακώσεις, με πνεύμα ταξικής ενότητας, αλληλεγγύης και χειραφέτησης. Μαζικός παρατεταμένος αγώνας όλων των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς για να ζούμε με αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Να απαιτήσουμε: Μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Μείωση του χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας για τη σύνταξη. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Συλλογική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των προγραμμάτων υπερεκμετάλλευσης-κοινωφελή εργασία. Προστασία των ανέργων, επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας. Πλήρη φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη για όλους».